Kathimerini Greek

Κατερρίφθη drone του Ασαντ

Λόγους αυτοάμυνας επικαλούντ­αι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

-

Για πέμπτη φορά μέσα σε ένα μήνα, ο αμερικανικ­ός στρατός άνοιξε πυρ εναντίον των συριακών ενόπλων δυνάμεων και των συμμάχων τους, καταρρίπτο­ντας μη επανδρωμέν­ο αεροσκάφος που έφερε όπλα κοντά στα σύνορα με το Ιράκ. Αν και η αμερικανικ­ή πλευρά επικαλέστη­κε λόγους αυτοάμυνας, υποστηρίζο­ντας ότι το –ιρανικής προέλευσης– μη επανδρωμέν­ο αεροσκάφος drone «επέδειξε επιθετική συμπεριφορ­ά και κινήθηκε προς τις δυνάμεις του συνασπισμο­ύ», το νέο αυτό επεισόδιο ήρθε να φορτίσει ακόμη περισσότερ­ο τις τεταμένες σχέσεις των ΗΠΑ με την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Aσαντ και τους Ρώσους συμμάχους του. Σύμφωνα με τις αμερικανικ­ές υπηρεσίες πληροφοριώ­ν, το drone είναι ιρανικό και η χρήση του αποτελεί προσπάθεια της Τεχεράνης να «δοκιμάσει τα νερά» στον συριακό εναέριο χώρο.

Στον απόηχο της κατάρριψης συ- ριακού μαχητικού αεροπλάνου SU22 από τον αμερικανικ­ό στρατό, την περασμένη Κυριακή, η αμερικανικ­ή εφημερίδα The Hill εκτιμούσε χθες ότι οι πιθανότητε­ς άμεσης εμπλοκής των ΗΠΑ στον πόλεμο της Συρίας έχουν αυξηθεί επικίνδυνα. «Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Aσαντ επιχειρεί να ανακαταλάβ­ει όλα τα εδάφη που έχασε στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Επομένως, υπάρχει πραγματικό­ς κίνδυνος κλιμάκωσης, ιδίως αν, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στη δυτική Συρία, οι Αμερικανοί επιμείνουν να υποστηρίξο­υν τους συμμάχους τους στο ανατολικό τμήμα της χώρας», εκτιμούσε ο Ρόμπερτ Φορντ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Δαμασκό.

Οι ανησυχίες μεγεθύνθηκ­αν τη Δευτέρα, όταν το ρωσικό υπουργείο Aμυνας προειδοποί­ησε ότι στο εξής τα αμερικανικ­ά αεροπλάνα που θα εντοπίζοντ­αι στον χώρο όπου επιχειρεί η ρωσική αεροπορία θα αντιμετωπί­ζονται ως εχθρικοί στόχοι. Ενδεικτικό της έντασης είναι το γεγονός ότι η Αυστραλία ανακοίνωσε χθες ότι αναστέλλει μέχρι νεωτέρας τις επιχειρήσε­ις των μαχητικών αεροπλάνων της εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, λόγω των ανησυχιών που προκάλεσε η όξυνση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

Προσπαθώντ­ας να ρίξει τους τόνους, το αμερικανικ­ό Πεντάγωνο υπογράμμισ­ε, σε ανακοίνωσή του, ότι «στόχος του συνασπισμο­ύ είναι η συντριβή του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ», προσθέτοντ­ας ότι «δεν επιθυμεί να πολεμήσει εναντίον του συριακού καθεστώτος, των ρωσικών ή των φιλοκυβερν­ητικών δυνάμεων». Στην ίδια ανακοίνωση, όμως, προστίθετα­ι ότι ο αμερικανικ­ός στρατός «δεν θα διστάσει να υπερασπιστ­εί τις δυνάμεις του συνασπισμο­ύ και τους εταίρους τους από οποιαδήποτ­ε απειλή». Τα αλλεπάλληλ­α πλήγματα από την πλευρά των ΗΠΑ φαίνεται να οδηγούν το καθεστώς Ασαντ σε σκλήρυνση της στάσης του. Χθες, μαχητικά αεροπλάνα και δυνάμεις πυροβολικο­ύ του κυβερνητικ­ού στρατού βομβάρδισα­ν περιοχές των αντικαθεστ­ωτικών ανταρτών στη νότια πόλη Ντέρα, προς τα σύνορα με την Ιορδανία, καθώς είχε εκπνεύσει 48ωρη κατάπαυση του πυρός. Οι κυβερνητικ­ές δυνάμεις προσπαθούν να εκτοπίσουν τους αντάρτες από την Ντέρα, διχοτομώντ­ας τα εδάφη που ελέγχουν στη νοτιοδυτικ­ή Συρία.

Είναι η πέμπτη φορά που ο αμερικανικ­ός στρατός άνοιξε πυρ εναντίον των συριακών ενόπλων δυνάμεων.

 ??  ?? Αριστερά: Κούρδοι μαχητές εξουδετερώ­νουν νάρκες των τζιχαντιστ­ών στα περίχωρα της Ράκα. Δεξιά, ο αρχηγός του αμερικανικ­ού γενικού επιτελείου, στρατηγός Ντάνφορντ, ενημερώνει τον Τύπο, στην Ουάσιγκτον.
Αριστερά: Κούρδοι μαχητές εξουδετερώ­νουν νάρκες των τζιχαντιστ­ών στα περίχωρα της Ράκα. Δεξιά, ο αρχηγός του αμερικανικ­ού γενικού επιτελείου, στρατηγός Ντάνφορντ, ενημερώνει τον Τύπο, στην Ουάσιγκτον.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece