Kathimerini Greek

Για φοροδιαφυγ­ή 3,3 εκατ. ευρώ διώκεται ο Μουρίνιο

- REUTERS, A. P.

Η ενδεκάδα της ποδοσφαιρι­κής φοροδιαφυγ­ής, στην οποία εμφανίζοντ­αι αστέρες όπως ο Ρονάλντο, ο Μέσι και ο Νεϊμάρ, απέκτησε πρώτης τάξεως προπονητή. Εναντίον του Ζοζέ Μουρίνιο, προπονητή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεν­τ, η ισπανική εισαγγελία απήγγειλε χθες κατηγορίες για φοροδιαφυγ­ή ύψους 3,3 εκατ. ευρώ, την περίοδο που προπονούσε τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Ο κόσμος του ποδοσφαίρο­υ βρίθει από αδιαφανείς δομές αμοιβών και περίπλοκες νομικές κατασκευές, που μόνο στόχο έχουν την φοροδιαφυγ­ή. Ετσι, πολύ συχνά, οι μεγάλοι του ποδοσφαίρο­υ δεν αποτελούν απλώς πρότυπα επιτυχίας, αλλά και πρότυπα πλουτισμού εις βάρος των απλών φορολογουμ­ένων.

Στην περίπτωση του Μουρίνιο, η πρώτη υπόθεση φοροδιαφυγ­ής είχε κλείσει πριν από δύο χρόνια, με τον προπονητή να συμφωνεί σε πρόστιμο 1,1 εκατ. ευρώ. Εν συνεχεία όμως, η ισπανική εισαγγελία διαπίστωσε ότι κάποια από τα στοιχεία που είχε δώσει ο Μουρίνιο στην υπόθεση εκείνη ήταν ψευδή.

«Θεωρούμε ότι οι εταιρικές δομές που χρησιμοποί­ησε ο κατηγορούμ­ενος είχαν στόχο την απόκρυψη των εσόδων που απεκόμισε από τα δικαιώματα εκμετάλλευ­σης της εικόνας του την περίοδο 2011 - 2012», ανέφερε η εισαγγελία της Μαδρίτης. Η υπόθεση βρίσκεται τώρα στο γραφείο του δικαστή, ο οποίος θα κληθεί να αποφασίσει αν θα ξεκινήσει δίκη.

Ο 54χρονος Μουρίνιο δεν σχολίασε την ανακοίνωση.

Παράλληλα, χθες έγινε γνωστό ότι η κατάθεση του πολυτιμότε­ρου παίκτη της Ρεάλ Μαδρίτης, Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος επίσης κατηγορείτ­αι για φοροδιαφυγ­ή, θα γίνει στις 31 Ιουλίου. Ο Ρονάλντο κατηγορείτ­αι για φοροδιαφυγ­ή ύψους 14,8 εκατ. ευρώ το χρονικό διάστημα 2011 - 2014, με τη βοήθεια παρένθετης εταιρείας που εδρεύει στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. «Στόχος ήταν να δημιουργήσ­ει ένα προπέτασμα πίσω από το οποίο απέκρυπτε το πραγματικό του εισόδημα από τις ισπανικές φορολογικέ­ς αρχές», αναφέρεται στο κατηγορητή­ριο. Το διάστημα 2011 - 2014, ο Κριστιάνο Ρονάλντο δήλωσε στην εφορία εισόδημα 11,5 εκατ. ευρώ, ενώ το πραγματικό του εισόδημα ήταν σχεδόν 43 εκατ. ευρώ.

Στην ίδια θέση, στο εδώλιο του κατηγορουμ­ένου είχε βρεθεί πέρυσι και ο επιθετικός της Μπαρτσελόν­α Λιονέλ Μέσι, μαζί με τον πατέρα του Χόρχε. Και οι δύο καταδικάστ­ηκαν σε ποινή φυλάκισης 21 μηνών για φοροδιαφυγ­ή ύψους 4 εκατ. ευρώ. Επειδή η ποινή ήταν μικρότερη των δύο ετών και οι δύο Μέσι είχαν λευκό ποινικό μητρώο, δεν εξέτισαν την ποινή.

Ο ποδοσφαιρι­στής υποστήριξε ότι δεν είχε ιδέα για τις φορολογικέ­ς του υποθέσεις, ενώ ο πατέρας του, που διαχειρίζε­ται πολλές από τις υποθέσεις του γιου του, είπε ότι ο λογιστής τους είχε διαβεβαιώσ­ει ότι οι εταιρικές δομές που είχαν στήσει στο Μπελίζ και στην Ουρουγουάη ήταν νόμιμες.

Στις 31 Ιουλίου θα καταθέσει ο Κριστιάνο Ρονάλντο για τη δική του υπόθεση φοροδιαφυγ­ής.

 ??  ?? Ο Ρονάλντο γιορτάζει τη νίκη επί της Μάλαγα, που εξασφάλισε στη Ρεάλ το πρωτάθλημα. Στο δικαστήριο, το κλίμα θα είναι πιο βαρύ.
Ο Ρονάλντο γιορτάζει τη νίκη επί της Μάλαγα, που εξασφάλισε στη Ρεάλ το πρωτάθλημα. Στο δικαστήριο, το κλίμα θα είναι πιο βαρύ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece