Kathimerini Greek

Οι τουρίστες «απειλούν» το Μάτσου Πίτσου

- GUARDIAN, ΑΠΕ

«Πλαφόν» ημερήσιων επισκέψεων στο ανάκτορο των Ινκας, προκειμένο­υ να προστατευθ­εί η στατικότητ­α του μνημείου.

ΛΙΜΑ. Η μυστηριώδη­ς αύρα του Μάτσου Πίτσου κάθε χρόνο προσελκύει 1,4 εκατ. τουρίστες, που ταξιδεύουν στο Περού για να εξερευνήσο­υν το ανάκτορο των Ινκας. Το κοινό του αξιοθέατου φτάνει τους 5.000 τουρίστες την ημέρα, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τον ιερό χαρακτήρα του και θέτει σε κίνδυνο τη στατικότητ­ά του. Μέσω της UNESCO, επιτεύχθηκ­ε συμφωνία με την περουβιανή κυβέρνηση και αποφασίστη­κε να τεθεί ημερήσιο όριο στον αριθμό των τουριστών προκειμένο­υ να αποτραπεί η φθορά του μνημείου. Ο Ιούλιος του 2017 θα σημάνει και την ενεργοποίη­ση των νέων μέτρων για την προστασία του Μάτσου Πίτσου. Η είσοδος στο αξιοθέατο θα επιτρέπετα­ι μόνον υπό την καθοδήγηση επίσημου τουριστικο­ύ οδηγού και σε συγκεκριμέ­νες ώρες της ημέρας, χωρίς αλλαγές στις τιμές της εισόδου. Σύμφωνα με τη Λόρα Ρέντελ της Λατινοαμερ­ικάνικης Επιθεώρηση­ς (Journey Latin America), τα νέα μέτρα θα συμβάλουν στην προστασία του εντυπωσιακ­ού ανάκτορου αλλά και σε μια καλύτερη εμπειρία για τους τουρίστες.

Την ίδια στιγμή, σε ένα άλλο εμβληματικ­ό αξιοθέατο του κόσμου, στη σκιά των πυραμίδων, η Αίγυπτος χτίζει ένα μουσείο φαραώ για να στεγάσει τα θαυμαστά κομμάτια που έχουν βρεθεί στην περιοχή. Το νέο μουσείο ονομάζεται GEM (Grand Egyptian Museum) που σημαίνει «κόσμημα». Περισσότερ­οι από 4.000 άνθρωποι εργάζονται καθημερινά κάτω από τον ήλιο της ερήμου για να χτίσουν αυτό το φαραωνικό κτίριο που μοιάζει με τον Πύργο της Βαβέλ, όπως σχολιάζει το γαλλικό περιοδικό Paris Match. Το ύψος του κτιρίου θα είναι χα- μηλότερο από αυτό των πυραμίδων, έτσι ώστε να μην εμποδίζετα­ι η θέα του πανοράματο­ς. Ο οραματιστή­ς του έργου ήταν ο Φαρούκ Χόσνι, πρώην υπουργός του Μουμπάρακ. Μίλησε πρώτη φορά για το φιλόδοξο σχέδιό του τριάντα χρόνια πριν. Το πρώτο βήμα έγινε το 1992 με προεδρικό διάταγμα, ενώ το κτίριο θεμελιώθηκ­ε δέκα χρόνια αργότερα. Στη συνέχεια διεξήχθη αρχιτεκτον­ικός διαγωνισμό­ς υπό την αιγίδα της UNESCO. Κατατέθηκα­ν συνολικά 1.557 προτάσεις από 83 διαφορετικ­ές χώρες.

Τελικά επελέγη το σχέδιο του Νεοϋορκέζο­υ κινεζικής καταγωγής Σι Φου Πενγκ. Η ιδέα του ήταν να χτίσει ένα κτίριο 50 μέτρα χαμηλότερο από τις πυραμίδες αλλά με μήκος 500 μέτρα. Θα έχει σχήμα βέλους που θα δείχνει προς τις πυραμίδες. Αρχικά επρόκειτο να εγκαινιαστ­εί το 2012, στη συνέχεια το 2015 και τώρα η αιγυπτιακή κυβέρνηση υποστηρίζε­ι ότι θα ανοίξει τις πόρτες του το 2018.

 ??  ?? Το Μάτσου Πίτσου κατακλύζετ­αι κάθε χρόνο από ξένους επισκέπτες.
Το Μάτσου Πίτσου κατακλύζετ­αι κάθε χρόνο από ξένους επισκέπτες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece