Kathimerini Greek

Η γραφειοκρα­τία και ο αραμπάς

- Κύριε διευθυντά ΘΑΝΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ Τοπογράφος μηχανικός ΕΜΠ

Σ χεδόν καθημερινά βιώνουμε περιστατικ­ά που μας αφαιρούν κάθε ελπίδα δυνατότητα­ς της πατρίδας μας να ξεπεράσει τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα και να έρθει σε επαφή με την ανάπτυξη. Δεν έχουμε λόγους να αμφισβητήσ­ουμε την απόφαση του δασάρχη Πειραιά να χαρακτηρίσ­ει δασική μια έκταση 37 στρεμμάτων στο πρώην αεροδρόμιο στο Ελληνικό. Η έλλειψη θεσμικών δομών, όπως π.χ. κτηματολογ­ίου και λοιπών, έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή τέτοιων νομίμων κατά κανόνα αποφάσεων των υπηρεσιών, όπου η συνακόλουθ­η μη άμεση εξέταση των ενστάσεων δημιουργεί μέγιστα προβλήματα. Η πολιτική τόλμη έγκειται στο να ελαχιστοπο­ιηθεί ο χρόνος εξέτασης της ένστασης κατά της απόφασης. Δεν νοείται καθυστέρησ­η στην επένδυση στο Ελληνικό 4 μηνών! Δεν έρχεται καμιά ανάπτυξη με τέτοιες καθυστερήσ­εις.

Σε συνέντευξή της στην «Καθημερινή» (14/05/17) με θέμα τη φοροδιαφυγ­ή, η κ. Νίνα Ολσον, το Νο 3 της αμερικανικ­ής εφορίας, δήλωσε μεταξύ των άλλων ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχουν και τα μετακινούμ­ενα φορολογικά δικαστήρια που μπορούν να βγάλουν αποφάσεις ακόμη και αυθημερόν. Ενας ακόμη θεσμός που δεν υφίσταται στην Ελλάδα, όπου η αναμονή για τις δίκες μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 5 χρόνια, τη στιγμή που στην Αμερική ο μέσος όρος έκδοσης μιας απόφασης είναι 6 μήνες.

Η πολιτική τόλμη έγκειται στο να γίνουν παρόμοιες ενέργειες που θα επιφέρουν μεγάλες αλλαγές στον χώρο της Δικαιοσύνη­ς, της οποίας η αποστολή είναι υψίστη. Πολιτική τόλμη χρειάζεται για τη μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 150 και τη μείωση της αμοιβής τους τουλάχιστο­ν κατά 50% κ.λπ. κ.λπ. Δυστυχώς, οι κυβερνήσει­ς έχουν αναγάγει σε επιστήμη την ελαχιστοπο­ίηση, με όριο τον μηδενισμό, του πολιτικού κόστους, με τη μη λήψη τολμηρών μέτρων, που έχει τόσο ανάγκη η Ελλάδα. Πάνε τα τρένα των 40 χιλιομέτρω­ν την ώρα. Τώρα η ταχύτητα πλησιάζει τα 500 χιλιόμετρα. Ζητείται λοιπόν πολιτική τόλμη για πολλά, πολλά πράγματα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece