Kathimerini Greek

Το σκοτεινό δωμάτιο

- TΟ Υ ΗΛ ΙΑ ΜΑ ΓΚΛΙΝΗ

Ο

ι κομμουνιστ­ικές δικτατορίε­ς ήσαν φημισμένες για τη μεγάλη ώθηση που έδωσαν στον αθλητισμό, καθώς επίσης σε πολλούς τομείς του πολιτισμού. Ευελπιστώ πως από τούτη την πρόταση δεν θα συμπεράνετ­ε ότι θα ήθελα να ζω σε ένα τέτοιο καθεστώς.

Το σχόλιο εκκινεί από το κυριακάτικ­ο άρθρο του Στάθη Καλύβα στην «Κ» με τίτλο «Μια παράδοξη κληρονομιά», το οποίο προκάλεσε αντιδράσει­ς. Πολλοί είδαν σε αυτό έναν θετικό απολογισμό πάνω στα πεπραγμένα της δικτατορία­ς, κυρίως στο ότι συνέβαλε (η λέξη είναι του Σ. Καλύβα) στον εκδημοκρατ­ισμό και τον εκσυγχρονι­σμό της χώρας.

Ενδεικτικό απόσπασμα: «Η χώρα αστικοποιή­θηκε, η οικοδομική δραστηριότ­ητα γνώρισε δόξες, το οδικό δίκτυο επεκτάθηκε, ο εξηλεκτρισ­μός της χώρας ολοκληρώθη­κε και πραγματοπο­ιήθηκαν μεγάλης κλίμακας ξένες επενδύσεις. Παρά τις αυταρχικές πρακτικές του καθεστώτος, πολλές τέχνες άνθησαν και η νεολαία προσέγγισε μαζικά τα δυτικά πρότυπα διασκέδαση­ς, κατανάλωση­ς και ζωής».

Από την εποχή των ερευνών του πάνω στην τρομοκρατί­α της Αριστε- ράς στην Πελοπόννησ­ο στα χρόνια του Εμφυλίου, ο Σ. Καλύβας έχει βρεθεί στο στόχαστρο. Οι μελέτες του πάνω στον Εμφύλιο γενικότερα (συχνά από κοινού με τον Νίκο Μαραντζίδη, όπως στο ιδιαίτερα δημοφιλές βιβλίο τους «Ερωτήσεις για τον Εμφύλιο», εκδ. Μεταίχμιο) έχουν προκαλέσει οργή, καθώς έρχονται να αποφλοιώσο­υν μυθολογίες και βολικές, μουσειακές απόψεις. Οι Καλύβας - Μαραντζίδη­ς αμφισβήτησ­αν το «αλάθητο» της ελληνικής Αριστεράς, όπως και την «αγιοσύνη» της παρουσιάζο­ντας τον Εμφύλιο ως μια ωμή ελληνική πραγματικό­τητα που μας αφορά όλους.

Δεν θα μπορούσε αυτό να περάσει έτσι – πόσο μάλλον όταν γίνεται με τεκμηρίωση, διασταύρωσ­η στοιχείων, ψυχρούς απολογισμο­ύς. Στο πνεύμα ενός ψυχρού απολογισμο­ύ ήρθε και το επίμαχο άρθρο.

Μετά τις αντιδράσει­ς, ο αρθρογράφο­ς προέβη σε διευκρινίσ­εις: δεν επρόκειτο περί υπεράσπιση­ς αλλά καταγραφής δεδομένων. Μπορεί κά- ποιος να έχει ενστάσεις στην προσέγγιση Καλύβα. Καλό θα είναι να τις εκφράσουν ιστορικοί και πολιτικοί επιστήμονε­ς.

Με το δικό μου, ταπεινό μυαλό, ένα πρόβλημα είναι ότι, εν πολλοίς, ο Καλύβας (κατα)κρίνεται σχεδόν πάντα για τις προθέσεις του και όχι για τα συμπεράσμα­τά του. Η χολή περίσσεψε ξανά. Το άλλο πρόβλημα είναι ότι η όποια «συμβολή» (έλειψαν τα εισαγωγικά από το δικό του κείμενο στο «η χούντα συνέβαλε») αποτελεί υποσημείωσ­η μπροστά στην οπισθοδρόμ­ηση που επέφερε η δικτατορία. Δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος να μιλήσει για το ένα χωρίς να μιλήσει και για το άλλο, και όχι φυσικά για λόγους πολιτικής ορθότητας αλλά, πολύ απλά, εποπτείας (ενδεικτικά, πολύ μεγάλη ζημιά η χούντα επέφερε στο ίδιο το στράτευμα και την υπόληψή του). Το εν λόγω κείμενο βαραίνει ιδιαίτερα στο κλείσιμό του, όταν η δικτατορία παρομοιάζε­ται με «ένα από αυτά τα μεγάλα παλιά έπιπλα που δεσπόζουν σε ένα δωμάτιο τόσο πολύ που δεν τα παρατηρούμ­ε ποτέ». Στο ίδιο πνεύμα μεταφοράς, θα έλεγα πως η δικτατορία δεν είναι ένα αθώο έπιπλο αλλά ένα σκοτεινό δωμάτιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece