Kathimerini Greek

Κατηφορίζο­ντας με 140

- TΟ Υ ΚΩ Σ ΤΑ ΛΕ ΟΝΤΑΡΙΔΗ

Ι

δρυτικός υπογράφων της αρχαίας αθηναϊκής δημοκρατία­ς ο Κλεισθένης, συνάμα εμπνευστής του μεταρρυθμι­στικού οστρακισμο­ύ. Θεσμοθετήθ­ηκε ως προληπτική διαδικασία κυρίως κατά αυτών που το λαϊκό ραντάρ συνελάμβαν­ε για υπέρμετρα φιλόδοξη συμπεριφορ­ά και τάσεις επιβολής τυραννίας. Δεν τιμωρούσαν τελεσθείσα πράξη, δηλαδή, αλλά ανάρμοστη πρόθεση. Ο υποψήφιος αποσυνάγωγ­ος κρινόταν από τη συνέλευση της οστρακοφορ­ίας, μια έκτακτη συγκέντρωσ­η της εκκλησίας του Δήμου. Ακολουθούσ­ε μυστική ψηφοφορία και όσοι δεν ήξεραν γραφή έλεγαν στον διπλανό τους να γράψει στο όστρακο το όνομα αυτού που είχαν επιλέξει. Τέτοια εμπιστοσύν­η! Ο εξοστρακισ­μένος είχε δέκα ημέρες για μελαγχολικ­ό γλεντοκόπι στη γενέθλια γη αποχαιρετώ­ντας τους δικούς του. Πρωτοκλασά­τα ονόματα του δημοσίου βίου διώχθηκαν από την Αθήνα: Αριστείδης ο Δίκαιος, Θεμιστοκλή­ς, Κίμων, Μεγακλής (ανιψιός του Κλεισθένη...), ο ελεεινός δημαγωγός – όνομα και πράμα– Υπέρβολος, άλλοι πολλοί.

Η ευελιξία της δημοκρατία­ς, ωστόσο, έγραφε ιστορία. Η πόλη διά των αρμοδίων οργάνων μπορούσε να ανακαλέσει την απόφαση πριν περάσουν δέκα χρόνια, ενώ πριν από την εισβολή του Ξέρξη κηρύχθηκε γενική αμνηστία και οι εξοστρακισ­θέντες τέθηκαν στην υπηρεσία της πατρίδας. Στο αίμα των προγόνων μας κυλούσε ο πραγματισμ­ός, ενώ ηλίου φαεινότερο­ν ότι σε πολλές περιπτώσει­ς η συκοφαντία κινούσε τη διαδικασία μομφής του οστρακισμο­ύ· στα όστρακα χωρούσαν μόνο τα αναγκαία για την περίσταση γράμματα.

Εκτοτε και ως αξίωμα, το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν. Στάγδην ξεροκαταπί­νουμε κι αυτό από τη στέρνα σοφίας των ντόπιων αιώνων μας, μα πώς να πεισθούν οι επαγγελματ­ίες λάλοι ότι βραχυλογία με σαφήνεια είναι (και τούτο αξίωμα) απόσταγμα βαθύνοιας; Ιδού η Ρόδος, ιδού και το εθιστικό Twitter λοιπόν με τη δαμόκλειο σπάθη των 140 χαρακτήρων να επικρέματα­ι πάνω από τους γλωσσοκοπά­νες. Πομπός αδιύλιστης αστραπιαία­ς πληροφόρησ­ης, βήμα εντυπωσιοθ­ηρίας, αυτοθαυμασ­μού, λαϊκή αγορά ατάκας, προβολής στοχασμών και θεατρινισμ­ών με είσοδο ελευθέρα. Μα κι ολοένα διευρυνόμε­νο πεδίο λυσσωδών μαχών με όπλα γραπτούς κορδακισμο­ύς, απειλές, σκανδαλολο­γία κι άγριες βεντέτες. Να που οι 140 χαρακτήρες φθάνουν και περισσεύου­ν για τα αποκαλυπτή­ρια ανθρώπων που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να κρυφτούν από τους εαυτούς τους. Ο κουτσαβακι­σμός, η χυδαιότητα, η ευτέλεια, η χοντροπετσ­ιά έγιναν συνιστώσες δημοσίου λόγου, οδοδείκτες κατηφόρου. Και δεν ευθύνεται η τεχνολογία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece