Kathimerini Greek

Η απληστία σαν εργολάβος

- TΟ Υ ΠΑ ΝΤΕΛΗ ΜΠ ΟΥΚΑΛΑ

Ο

σα καινούργια αποκαλύπτο­νται για την πυρκαγιά που κατέκαψε τον πύργο στο Γκρένφελ του Λονδίνου δείχνουν πόσο παλιός παραμένει ο κόσμος μας ως προς ορισμένες «αξίες» και «αρχές» του. Μπορεί να υψώνει αγέρωχος τους ορόφους του τον έναν πάνω στον άλλον, τα θεμέλιά του όμως τα υποσκάπτου­ν μονίμως προτεραιότ­ητες που συνοψίζοντ­αι στο γνωστό μας δισύλλαβο: κέρδος. Κέρδος άνευ ορίων, όμως, άπληστο. Που σημαίνει ότι πρέπει να το κυνηγήσουμ­ε δίχως ενδοιασμού­ς, νομιμοφροσ­ύνη και ηθικές αναστολές. Γιατί όλα αυτά είναι αντιπαραγω­γικά, όπως μάθαμε να λέμε, και ψυχοφθόρα. Το ότι ενδέχεται να αποβούν και ανθρωποκτό­να ή ανθρωποβόρ­α, δεν φαίνεται να συνυπολογί­ζεται κατά τη σύνταξη των πλάνων. Αλλωστε, το δόγμα «ο θάνατός σου, η ζωή μου» είναι παμπάλαιο. Και «φυσικό».

Η «κακιά ώρα», την οποία συνηθίζουμ­ε να ενοχοποιού­με όταν συμβαίνει μια τραγωδία που μας φαίνεται ανερμήνευτ­η και ακατανόητη, δεν μπορεί να φορτωθεί τις ευθύνες των ανθρώπων ούτε στη μία από τις 10.000 φορές. Η εκατόμβη του Λονδίνου δεν προκλήθηκε από μια συρροή συμπτώσεων και τυχαίων γεγονότων, που τη σκηνοθέτησ­ε κάποια κακόβουλη θεότητα, αλλά από μια ακολουθία συνειδητών (και τόσο ασυνείδητω­ν) αποφάσεων και ηθελημένων πράξεων, στυγνά υπολογισμέ­νων.

Κάποιοι, τα στελέχη των εργολαβικώ­ν εταιρειών που ανακαίνισα­ν το πανύψηλο κτίριο, συσκέφτηκα­ν, μέτρησαν βάζοντας στο ένα τάσι τη βουλιμία τους και στο άλλο τις ανάγκες των ενοίκων, και συναποφάσι­σαν ότι και το μικρό κέρδος, κέρδος είναι. Δέκα εκατομμύρι­α στερλίνες κόστισε το έργο, αλλά επειδή τελικά και η μύγα έχει ξίγκι, οι εργολάβοι αποφάσισαν να χρησιμοποι­ήσουν για τη μόνωση φτηνό εύφλεκτο υλικό (22 στερλίνες το μέτρο η αξία του) αντί για το πυρίμαχο ή άφλεκτο, το πανάκριβο δηλαδή: 24 στερλίνες το μέτρο. Η χρήση του υλικού αυτού απαγορεύετ­αι στη Βρετανία, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη και στις ΗΠΑ, αυτό όμως δεν ανέτρεψε τους σχεδιασμού­ς τους. Τους νόμους δεν τους καταπατούμ­ε μόνο στην Ελλάδα, όπως ισχυρίζοντ­αι όσοι δηλώνουν Ευρωπαίοι πλην προτιμούν να μη βλέπουν τι όντως γίνεται στην πραγματική Ευρώπη, όχι την ιδεατή.

Αραγε πόσοι άνθρωποι θα είχαν σωθεί αν είχαν εγκατασταθ­εί ψεκαστήρες, όπως επίμονα ζητούσαν οι ένοικοι; Δεν θα το μάθουμε ποτέ. Το τοπικό συμβούλιο του Κένσινγκτο­ν, πάντως, έκρινε ότι οι αναγκαίες 200.000 στερλίνες ήταν τεράστιο ποσό για να το χορηγήσει. Εχει βέβαια πλεόνασμα 274 εκατομμυρί­ων το συμβούλιο. Και; Για παρίες θα το δαπανήσει;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece