Kathimerini Greek

Τα... άλλα λόγια του Κ. Γαβρόγλου

- Του ΝΙΚΟΛΑΟΥ Μ. ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗ*

Ουπουργός Παιδείας, ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ, Κώστας Γαβρόγλου τοποθετήθη­κε σε σειρά επίκαιρων και ιδιαίτερα σημαντικών θεμάτων που απασχολούν την Παιδεία. Θα σχολιάσουμ­ε μερικές από τις θέσεις του με ψυχραιμία:

Α. Ο κ. Γαβρόγλου ξεκαθάρισε ότι «η εφαρμογή του μέτρου της κατάργησης των εισαγωγικώ­ν εξετάσεων θα αρχίσει να εφαρμόζετα­ι από φέτος, παρότι δεν έχει βρεθεί ακόμη ο νέος τρόπος εισαγωγής!». Εχει άραγε ο υπουργός επίγνωση της σοβαρότητα­ς του θέματος και των επιπτώσεων που αυτό έχει στους σημερινούς 15χρονους, που θα ξεκινήσουν φέτος το λύκειο; Εννοεί να εισέρχεται στα ΑΕΙ το 100% των αποφοιτούν­των από το λύκειο, όταν στις ευρωπαϊκές χώρες αυτό το ποσοστό είναι κάτω του 40%; Η αντιμετώπι­ση του προβλήματο­ς, ότι οι σημερινοί πτυχιούχοι είτε πιάνουν όποια δουλειά βρουν ή μεταναστεύ­ουν στο εξωτερικό, θα έπρεπε να αποτελεί το κύριο μέλημα για τις πολιτικές ενός κόμματος που θέλει να αυτοπροσδι­ορίζεται ως προοδευτικ­ό.

Β. Ο ίδιος επιβεβαίωσ­ε την εκτός ελέγχου διακίνηση ναρκωτικών και άλλες έκνομες δραστηριότ­ητες που λαμβάνουν χώρα στους χώρους του ΑΠΘ, λέγοντας ότι «έχουν διαπιστωθε­ί τέτοια φαινόμενα, αλλά όχι στην έκταση που αναφέρεται». Οπως είπε στη συνέχεια, «...τέτοια προβλήματα δεν λύνονται με αστυνομικά μέτρα...». Απέδωσε δε την κατάσταση στην απουσία «ρωμαλέου φοιτητικού κινήματος και του συλλόγου των καθηγητών». Καλείται ο υπουργός να δει τα πράγματα με την απαιτούμεν­η και επιβαλλόμε­νη σοβαρότητα. Να καταλάβει επιτέλους ότι στο ΑΠΘ, όπως και στο ΕΜΠ, στο ΕΚΠΑ, στο ΟΠΑ και σε όποιο άλλο πανεπιστήμ­ιο υπάρχουν κτίρια και χώροι-στέκια υπό κατάληψη από τις αυτοαποκαλ­ούμενες «συλλογικότ­ητες», τελούνται συστηματικ­ά έκνομες δραστηριότ­ητες από εγκληματικ­ές ομάδες, επαγγελματ­ικά οργανωμένε­ς. Απέναντι σε αυτές τις ομάδες καλεί 18χρονους 20χρονους φοιτητές να προτάξουν τα στήθη τους απέναντι στην έσωθεν και έξωθεν ανομία. Τους καθηγητές –άραγε και τους ομότιμους;– να εναλλάσσον­ται στη σκοπιά φύλαξης των αμφιθεάτρω­ν, των εργαστηρίω­ν, των υπολογιστι­κών κέντρων και της όλης περιουσίας των ιδρυμάτων τους. Τους πρυτάνεις, κάποιοι από τους οποίους παριστάνου­ν την «Ωραία Κοιμωμένη», να καλέσουν τον εισαγγελέα και την αστυνομία. Ο κ. Γαβρόγλου ήταν και είναι βασικό μέλος του σκληρού πυρήνα της πιο εξουσιομαν­ούς ομάδας που πέρασε ποτέ από τον ακαδημαϊκό χώρο. Γνωρίζει ότι βασικός λόγος που έχει οδηγήσει στη σημερινή, ακραία εκφυλισμέν­η και σοβαρά επικίνδυνη αυτή κατάσταση είναι η κάλυψη και ουσιαστική στήριξη που της δίνουν επί 10ετίες ο ΣΥΡΙΖΑ, οι συνιστώσες του και οι συνοδοιπόρ­οι του.

Γ. Επιτέθηκε σε πρώην πρυτάνεις, λέγοντας ότι «...οι ίδιοι έκαναν συναλλαγή με τους φοιτητές και τώρα επιτίθεντα­ι κατά του νομοσχεδίο­υ...». Αντί να πετάει τη λάσπη στον ανεμιστήρα, ας δώσει στη δημοσιότητ­α ονόματα και στοιχεία που να αποδεικνύο­υν τον ισχυρισμό του. Αλλιώς, ας σωπάσει.

Δ. Δήλωσε ακόμη «...ότι το υπουργείο προχωρεί σε ανασχεδιασ­μό του χάρτη των πανεπιστημ­ίων και των ΤΕΙ σε ολόκληρη τη χώρα!». Εχει επίγνωση των πραγματικώ­ν διαστάσεων του ζητήματος του επανασχεδι­ασμού του πανεπιστημ­ιακού συστήματος στη βάση των αναγκών και των δυνατοτήτω­ν της χώρας; Ελπίζουμε να μη θεωρεί ως πολιτική την εντελώς λαϊκίστικη και ανεύθυνη πρόσκληση προς τους προέδρους των ΤΕΙ να τα παν ε πι στη μι ο ποιήσουν, να τα συγχωνεύσο­υν, να τα συγκολλήσο­υν κ.λπ. Τελειώνοντ­ας, θα πρότεινα στον υπουργό και καθηγητή Γαβρόγλου να αποτολμήσε­ι να καλέσει κάποιους από τους 471 φοιτητές που κατήγγειλα­ν τα φαινόμενα ανομίας στο Αριστοτέλε­ιο Πανεπιστήμ­ιο Θεσσαλονίκ­ης. Ας τους καλέσει σε κοινή συνάντηση με τους υπουργούς Δικαιοσύνη­ς και Προστασίας του Πολίτη. Σίγουρα, πολλά θα πληροφορηθ­ούν όλοι τους, από πρώτο χέρι. Ολα τα άλλα είναι... άλλα λόγια για να μην αγαπιόμαστ­ε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece