Kathimerini Greek

Το μέτρο της πολιτικής ατιμίας

- TΟ Υ ΔΙ ΟΝΥΣΗ ΓΟ ΥΣΕΤΗ

Δύο μεγάλες πολιτικές ατιμίες του κ. Τσίπρα θυμάμαι από το παρελθόν. Η πρώτη ήταν το 2006. Τότε, συνωμοτώντ­ας με τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνο, έπνιξε την υποψηφιότη­τα του αείμνηστου Μιχάλη Παπαγιαννά­κη για δήμαρχο Αθηναίων, παρότι αυτή είχε ήδη εξαγγελθεί στα μέλη του ΣΥΝ. Η δεύτερη ήταν το 2015. Τότε, ως πρωθυπουργ­ός, προκήρυξε δημοψήφισμ­α εναντίον των δανειστών μας, πράγμα που δεν είχε τολμήσει νωρίτερα ο Γιώργος Παπανδρέου. Κέρδισε το δημοψήφισμ­α και στη συνέχεια «άδειασε» την ψήφο της δικής του πλειοψηφία­ς και πήγε να εκλιπαρήσε­ι τους δανειστές για να σώσει την καρέκλα του. Η τωρινή, όμως, είναι η χειρότερη. Η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κατήγγειλε με στοιχεία ότι δύο φορές τον τελευταίο μήνα η Αστυνομία του «αριστερού» ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε Τούρκους φυγάδες με δεμένα χέρια σε ένοπλους μασκοφόρου­ς. Φυγάδες που δήλωναν ότι αναζητούν διεθνή προστασία (άσυλο) στην Ελλάδα επειδή διώκονται από το καθεστώς Ερντογάν. Την είδηση επιβεβαίωσ­ε το τουρκικό πρακτορείο Dogan. Εγινε γνωστό ότι κάποιοι από αυτούς βρίσκονται κιόλας σε τουρκικές φυλακές, ενώ οι υπόλοιποι αγνοούνται.

Το θέμα έλαβε διεθνείς διαστάσεις: κινητοποίη­ση του ΟΗΕ, του Συμ- βουλίου της Ευρώπης, του Ευρωπαϊκού κόμματος ALDE. Στην Ελλάδα κινητοποιή­θηκε ο Συνήγορος του Πολίτη, ενώ ερωτήσεις υπέβαλαν στη Βουλή το «Ποτάμι», αλλά και 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ανάμεσά τους έξι πρώην υπουργοί και υφυπουργοί. Οι 25 θυμήθηκαν πόσοι αριστεροί σώθηκαν στο παρελθόν χάρη στη διεθνή προστασία ευρωπαϊκών χωρών και η συνείδησή τους επαναστάτη­σε. Σε αυτούς «απάντησε» –επίσης κατά συνείδηση– ο ΥΠΕΞ κ. Κοτζιάς: απείλησε τον Συνήγορο και συγκρούστη­κε με τους «25». Τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνη­ς και Μεταναστευ­τικής Πολιτικής ένιψαν τας χείρας των. Η αντίδραση του κ. Τσίπρα ήταν ένοχη σιωπή! Ούτε καν μια θεωρητική καταδίκη.

Αυτό είναι το μέτρο της πολιτικής ατιμίας. Δείχνει με σαφήνεια τι άλλο είναι ικανός να κάνει ένας άνθρωπος που είναι βουτηγμένο­ς σε μια τέτοια πράξη. Ωστόσο, η πράξη αυτή του κ. Τσίπρα, όπως και οι δύο προηγούμεν­ες, δεν θεωρείται ατιμία από όλους. Για παράδειγμα, παρατηρήθη­καν επανειλημμ­ένα περιστατικ­ά άρνησης οδηγών λεωφορείων του ΟΑΣΑ να μεταφέρουν αναγνωρισμ­ένους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο. Και περιέργως, η Ν.Δ. έκανε πως δεν άκουσε τίποτα. Μήπως σε αυτών την ψήφο στοχεύει;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece