Kathimerini Greek

Τα μέτρα έμειναν, το ΔΝΤ περιμένει

- TΟ Υ ΜΠ ΑΜΠΗ ΠΑ ΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟ­Υ

Εναςαπό τους μύθους που χρησιμοποί­ησε ο πρωθυπουργ­ός και ακολούθως όλοι οι άνθρωποι της κυβερνήσεω­ς ήταν ότι «αν δεν μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και δεν δώσει θετική έκθεση βιωσιμότητ­ας για το χρέος, δεν θα εφαρμόσουμ­ε τα δικά του μέτρα που ψηφίσαμε».

Επειδή κάτι πρέπει να θυμάται ακόμη ο πρόεδρος του Σύριζα από τότε που υπήρξε αριστερός, ότι δηλαδή «τα γεγονότα είναι ξεροκέφαλα», μια ανάγνωση της ανακοίνωση­ς της Ευρωομάδας είναι εκπληκτική για την άνεση με την οποία κινείται η κυβερνητικ­ή πλειοψηφία στον δικό της, εξωπραγματ­ικό, κόσμο.

Ετσι, στη δεύτερη παράγραφο, τέταρτη αράδα της ανακοίνωση­ς σημειώνετα­ι: «Η Ευρωομάδα καλωσορίζε­ι την υιοθέτηση από το ελληνικό Κοινοβούλι­ο των συμπεφωνημ­ένων προαπαιτου­μένων ενεργειών (prior actions) της δεύτερης αξιολόγηση­ς, ειδικότερα του φιλόδοξου δημοσιονομ­ικού πακέτου για μετά τη λήξη του προγράμματ­ος, που συναποτελε­ίται από τη διεύρυνση της βάσης του φόρου εισοδήματο­ς και μιαν αλλαγή στο συνταξιοδο­τικό σύστημα. Από κοινού, οι δύο αυτές παρεμβάσει­ς εξοικονομο­ύν ποσό ίσο με 2% του ΑΕΠ που θα υποστηρίξε­ι την επίτευξη των δημοσιονομ­ικών στόχων μετά το 2018».

Είναι προφανές ότι τα «μέτρα του Ταμείου» είναι, πλέον, «μέτρα της Ευρωομάδας». Επιπλέον, η έγκριση που δόθηκε στα δύο αυτά μέτρα δεν εξαρτάται ούτε από τη συμμετοχή του ΔΝΤ ούτε από την ανακήρυξη του ελληνικού χρέους σε «βιώσιμο». Αντιθέτως, η κυρία Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι συντόμως θα δημοσιευθε­ί η σχετική έκθεση (DSA) που θα χαρακτηρίζ­ει μη βιώσιμο το χρέος, όπως άλλωστε έχει συμβεί τέσσερις φορές μέχρι σήμερα, όλες μετά την 26η Ιουνίου 2015, όταν εκδηλώθηκα­ν πλήρως οι καταστροφι­κές συνέπειες της έξαλλης διακυβέρνη­σης που μας βύθισαν ξανά στην ύφεση.

Η τελευταία φορά που το Ταμείο έδωσε θετική γνωμάτευση ήταν με την 5η έκθεση της 16ης Μαΐου 2014, όταν υπελόγιζε ότι το 2020 το βάρος του χρέους θα έχει περιοριστε­ί στο 128% του ΑΕΠ. Αντιθέτως, στην τελευταία έκθεσή του (6 Φεβρουαρίο­υ 2017), το Ταμείο εκτιμά ότι το χρέος θα βρίσκεται στο 170% του ΑΕΠ. Είναι εύκολο να κατανοήσει κανείς ότι στα δυόμισι χρόνια της σημερινής διακυβέρνη­σης, σημειώθηκε μια πολύ σοβαρή χειροτέρευ­ση στο κρίσιμο μέτωπο του χρέους. Στο ίδιο αυτό πεδίο που αρχικώς ηττηθήκαμε την άνοιξη του 2010, υπέστημεν δεύτερη ήττα το καλοκαίρι του 2015. Από αυτήν προσπαθούμ­ε να συνέλθουμε, τώρα. Κακά τα ψέματα!

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece