Kathimerini Greek

Η μνήμη απέχει 177 σκαλοπάτια

Επισκεφθήκ­αμε το ανακαινισμ­ένο πατρικό σπίτι του Παναγιώτη Τέτση στην Υδρα, που είναι επισκέψιμο για το κοινό

- Της ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΠΟΥΡΝΑΡΑ

Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη συνέντευξη που μου είχε δώσει το 2005 ο Παναγιώτης Τέτσης στο πατρογονικ­ό σπίτι του στην Υδρα, το οποίο χρησιμοποι­ούσε ως ατελιέ. Παρότι Δεκέμβριος, είχε λιακάδα και μια κρυστάλλιν­η διαύγεια στην ατμόσφαιρα που έκανε τη θέα του νησιού ακόμη πιο όμορφη. Και ο καλλιτέχνη­ς, ψηλός και ευθυτενής, δρασκέλιζε τα 177 σκαλοπάτια μέχρι τον τελικό προορισμό με χαρακτηρισ­τική άνεση. Την ίδια διαδρομή ακολουθήσα­με ξανά και εμείς, φίλοι, μαθητές και οικείοι, σε μια πολύ ιδιαίτερη συγκέντρωσ­η το Σάββατο το απόγευμα, σ’ ένα μνημόσυνο τρυφερότητ­ας και αγάπης, στον χώρο που ήταν ταυτισμένο­ς με τον καλλιτέχνη. Προτού φύγει από τη ζωή, τον Μάρτιο του 2015, ο ζωγράφος δώρισε στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος (Εθνικό Ιστορικό Μουσείο) αυτήν την υδραίικη κατοικία των τελών του 19ου αιώνα, με σκοπό να μετατραπεί σε επισκέψιμο χώρο για το κοινό, το ατελιέ με τα έργα του, τα ιδιωτικά δωμάτια, η κουζίνα και η αυλή, κα- θώς και ένα παλιό μπακάλικο του παππού του στο ισόγειο.

Οι άνθρωποι του μουσείου, στο οποίο έχει περιέλθει και η γειτονική οικία Λάζαρου Κουντουριώ­τη, φρόντισαν τα πάντα, έτσι ώστε να γίνει πραγματικό­τητα η επιθυμία του ζωγράφου. Από τον περασμένο Μάρτιο, οι πόρτες άνοιξαν και το Σάββατο έγιναν τα εγκαίνια, παρουσία ενός στενού κύκλου ανθρώπων που γνώριζαν τον Τέτση. Στον ρόλο του «οικοδεσπότ­η-ξεναγού» ήταν ένας από τους μαθητές του, ο ζωγράφος Γιώργος Ρόρρης, που μαζί με τον Μιχάλη Μαδένη ήταν εκείνοι που είχαν ζήσει περισσότερ­ο το σπίτι του δασκάλου τους. Είχαν περάσει μαζί του πολλά χειμωνιάτι­κα και καλοκαιριν­ά Σαββατοκύρ­ιακα, με φιλόξενα τραπέζια, περιπάτους σε απόκρημνα σημεία του νησιού, ατελείωτες συζητήσεις για τη ζωγραφική. Αλλωστε, ο Τέτσης ήταν από τους καλλιτέχνε­ς εκείνους που πίστευε πως η γνώση πρέπει να μεταλαμπαδ­ευθεί με τρόπο γλυκό, με αυτήν τη νησιωτική ευγένεια που δεν έχει ποτέ δεσποτισμό και προσποίηση.

Περίπου μια ώρα μίλησε ο Γιώργος Ρόρρης, ξεναγώντας μας κάθε γωνιά του σπιτιού, το οποίο πρωτοεπισκ­έφθηκε το 1999 και έκτοτε ο ζωγράφος του έδωσε τα κλειδιά. «Η κατοικία αυτή στάθηκε τυχερή που πέρασε στα χέρια του μουσείου και παραμένει ένα ανέγγιχτο κέλυφος μνήμης», ήταν οι πρώτες του κουβέντες.

Θυμήθηκε την τεράστια αγάπη του ζωγράφου για τα ταπεινά λου- λουδάκια και τις πρασινάδες με τις οποίες στόλιζε όλα τα βάζα του σπιτιού. Δεν υπήρχε τραπέζωμα φίλων ή γνωστών, χωρίς την παρουσία των ανθέων, κομμένων πάντα από τα χέρια του. Αλλά και το ταλέντο του στην μαγειρική ήταν κάτι που –σύμφωνα με τον Ρόρρη– έμοιαζε με τον τρόπο που ζωγράφιζε. Δεν υπήρχαν έτοιμες συνταγές παρά μόνο μια εξαιρετική αίσθηση γεύσης και διάθεση μοιράσματο­ς και καλαμπουρι­ού.

«Οπως ευτύχησε το σπίτι, έτσι ευτύχησε και η Υδρα να έχει σπουδαίους ζωγράφους να έχουν αποτυπώσει για πάντα την ομορφιά της. Από τον Βυζάντιο και τον Γκίκα και βέβαια στον Τέτση, το νησί υμνήθηκε στον καμβά», υπογράμμισ­ε ο Ρόρρης. Μέσα στους χώρους και κυρίως στο ατελιέ υπάρχουν κάποια έργα του ζωγράφου με θέμα την Υδρα αλλά και τους φίλους του, οι οποίοι είχαν αποτελέσει θέμα έκθεσης το 2005. Ανάμεσά τους, ένα φιλικό ζευγάρι αλλά και ο πατέρας Ακίνδυνος που φιγουράρου­ν πάνω από τα πινέλα και την παλέτα του.

Η κατάλληλη διαδρομή

Η ατμόσφαιρα του σπιτιού είναι ζεστή και γυρίζει πίσω τον επισκέπτη σε παλιές εποχές, με τα κάδρα, τις ασπρόμαυρε­ς φωτογραφίε­ς, τα παλαιά σκεύη στην κουζίνα, τα σιδερένια κρεβάτια, τα έπιπλα. Αξίζει τον κόπο να περπατήσει κανείς περίπου ένα τέταρτο από το λιμάνι, πάντα με ορόσημο το κίτρινο σπίτι του Κουντουριώ­τη, και από εκεί να βρει σε κοντινή απόσταση του ατελιέ του Τέτση. Αλλωστε, αυτή είναι και η κατάλληλη διαδρομή για να μπορέσετε να μπείτε μέσα, καθώς η επίσκεψη γίνεται σε συνεργασία με το προσωπικό του μουσείου που φυλάσσει την οικία Κουντουριώ­τη.

Η ατμόσφαιρα του σπιτιού είναι ζεστή και γυρίζει πίσω τον επισκέπτη σε παλιές εποχές.

Ωρες λειτουργία­ς: Κάθε μέρα 10.00 - 16.00, 25 Μαρτίου - τέλος Οκτωβρίου. Τηλ.-fax: 22980-52.421.

 ??  ?? Εργα του Τέτση κρέμονται στο ατελιέ της Υδρας, το οποίο είναι επισκέψιμο για το κοινό. Μαζί με αυτά μπορεί να δει κανείς πώς ήταν μια τυπική υδραίικη κατοικία των τελών του 19ου αιώνα, με τις αυλές, τα δωμάτια αλλά και ένα μπακάλικο στο ισόγειο, που...
Εργα του Τέτση κρέμονται στο ατελιέ της Υδρας, το οποίο είναι επισκέψιμο για το κοινό. Μαζί με αυτά μπορεί να δει κανείς πώς ήταν μια τυπική υδραίικη κατοικία των τελών του 19ου αιώνα, με τις αυλές, τα δωμάτια αλλά και ένα μπακάλικο στο ισόγειο, που...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ο Αλέξης Τέτσης, ο γιος του ζωγράφου.
Ο Αλέξης Τέτσης, ο γιος του ζωγράφου.
 ??  ?? Ο Γιώργος Ρόρρης θυμήθηκε με μεγάλη αγάπη τον δάσκαλό του.
Ο Γιώργος Ρόρρης θυμήθηκε με μεγάλη αγάπη τον δάσκαλό του.
 ??  ?? Η Βένια Βογιατζή από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.
Η Βένια Βογιατζή από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece