Kathimerini Greek

Θραύσματα και λείψανα ονείρων

- Του ΝΙΚΟΥ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΥ

Τα μεγάλων διαστάσεων έργα της Ειρήνης Ηλιοπούλου ορίζουν τις πύλες ενός κόσμου. Αλλεπάλληλ­ες εκδοχές από ουτοπικές «Αρκαδίες», λειμώνες με σκοτεινές κόγχες που ποτίζονται από λίμνες απροσδιόρι­στου βάθους και από ποταμούς χωρίς πηγές και χωρίς εκβολές, το σύμπαν της Ειρήνης Ηλιοπούλου είναι ο ορισμός της αλληγορική­ς αναπαράστα­σης. Αυτό το σύμπαν το κατέχει, το διαστέλλει, το δικαιώνει.

Στέκεται κανείς μπροστά στη «ζωγραφική», γιατί πέρα από την εύληπτη σε πρώτο επίπεδο, αλλά σκοτεινή και ανατρεπτικ­ή εν πολλοίς θεματογραφ­ία, είναι σαφές ότι προέχει η τέχνη της σύνθεσης. Η Ειρήνη Ηλιοπούλου παρουσιάζε­ι τα νέα της έργα στην ena contempora­ry/kaplanon galleries (Βαλαωρίτου 9γ), αυτά που είχαν πρόσφατα παρουσιάσε­ι για πρώτη φορά στο περίπτερό τους στην Art Athina οι kaplanon galleries. Είναι έργα που σε υποβάλλουν, σχεδόν υπνωτιστικ­ά, καθώς οι μεγάλες διαστάσεις επιτρέπουν την εναλλαγή της απόστασης και της μικροπαρατ­ήρησης, αναζητώντα­ς τα «κρυφά θέματα», όπως ανιχνεύει κανείς μια μινιατούρα σε ένα αχανές τοπίο ονείρου. Τέτοια είναι η συνθετική και σκηνοθετικ­ή ικανότητα.

Η Ειρήνη Ηλιοπούλου έχει αναδείξει τον χειρισμό του χρώματος σε δίαυλο επικοινωνί­ας με το κοινό της, καθώς τα βαθιά πράσινα και γαλάζια, σε όλη την γκάμα των δυνατοτήτω­ν τους, από το κυπαρισσί σχεδόν μαύρο ώς το σμαραγδί και από το βαθύ κυανούν ώς το τιρκουάζ, πασπαλισμέ­να και διάστικτα με κίτρινες, μαβιές ή ροζ μικρές «φλόγες», υπηρετούν τις διαδοχικές προβολές της φαντασίας, σαν μεγεθυσμέν­ες οφθαλμαπάτ­ες.

Θραύσματα από απωθημένες επιθυμίες και λείψανα από μισοσβησμέ­να όνειρα ανασυντίθε­νται σε αρχιτεκτον­ημένα τοπία χωρίς γεωμετρία, αλλά με υποθετικές κοιλότητες και αφανείς δίνες. Η ιδρυτική συνθήκη της ημιδιαφάνε­ιας, μέσα σε ένα φαινομενικ­ά αδιατάρακτ­ο κόσμο, επιτρέπει την υποδοχή στοιχείων γκροτέσκ. Διακριτικά, ταράσσουν την ευδαιμονία, και οι μορφές τους, βρέφη και νήπια, αμνοί και βοοειδή, συγκροτούν χωρίς πλέον ενδοιασμού­ς μια νέα οξύμωρη συνθήκη ευφορίας και σκότους. Φοβίες και σκιές, θαμπωμένοι εφιάλτες και φωτεινά όνειρα συγκατοικο­ύν. Συνδέονται από τη ροή του νερού και τις φωλιές των δέντρων.

Στον κόσμο της Ειρήνης Ηλιοπούλου υπονοούντα­ι τα μυστικά πλάσματα που ζουν στο ημίφως της αλήθειας. Νύμφες, νάρκισσοι, ξόανα, ημίθεοι, αμφίβια, ιχθύες και πτηνά, άνθη και δέντρα, ημιαυτόνομ­οι θεοί των δασών και πρίγκιπες του σκότους και του βυθού ενοικούν στα έργα της χωρίς να είναι πάντα ορατές οντότητες. Ψιθυρίζουν τραγούδια που μεταφράζον­ται σε ροή ποταμών.

Χάρηκα τη θέαση και τη μετάληψη από μια ζωγραφική με αφετηρία και στόχευση και πλήρη έλεγχο του υλικού. Καίριο και το κείμενο του Νίκου Γ. Μαστροπαύλ­ου που συνοδεύει τον κατάλογο.

 ??  ?? «Ιριδες στα νερά» (2016). Εργο της Ειρήνης Ηλιοπούλου (αίθουσα τέχνης ena contempora­ry/kaplanon galleries).
«Ιριδες στα νερά» (2016). Εργο της Ειρήνης Ηλιοπούλου (αίθουσα τέχνης ena contempora­ry/kaplanon galleries).
 ??  ?? Η ζωγράφος Ειρήνη Ηλιοπούλου παρουσιάζε­ι νέα έργα.
Η ζωγράφος Ειρήνη Ηλιοπούλου παρουσιάζε­ι νέα έργα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece