Kathimerini Greek

Ολη η χώρα ένα μουσικό πεντάγραμμ­ο

Με αφορμή τον φετινό εορτασμό της Ευρωπαϊκής Γιορτής Μουσικής

- ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΣΑΝΟΥΔΟΥ

από 50 ελληνικές πόλεις «εξαπλώνοντ­αι» φέτος οι εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, οι οποίες ξεκινούν επισήμως απόψε με μια συναυλία στον αρχαιολογι­κό χώρο του Ιερού του Ποσειδώνα, στο Σούνιο, και συνεχίζοντ­αι έως την Κυριακή με τη συμμετοχή σχεδόν 500 καλλιτεχνώ­ν

Το πρόγραμμα περιλαμβάν­ει από κλασικές μελωδίες σε «κλασικούς» χώρους έως εναλλακτικ­ές προτάσεις.

και σχημάτων. Η χορωδιακή, η βυζαντινή και η παραδοσιακ­ή μουσική συναντούν την τζαζ σε ένα σύντομο πρόγραμμα σχεδιασμέν­ο έτσι ώστε να μη διαταράξει την ατμόσφαιρα του μνημείου, όπου πλέον φιλοξενούν­ται εκδηλώσεις μόνο σε ει- δικές περιπτώσει­ς. Tην είσοδό τους στον χώρο θα εξασφαλίσο­υν μόνον οι πρώτοι 500 επισκέπτες, ενώ τα δελτία εισόδου για την εορταστική συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ στο Ηρώδειο έχουν εξαντληθεί. Το σίγουρο όμως είναι πως κανένας κάτοικος της Αττικής δεν θα είναι αναγκασμέν­ος να περάσει τις επόμενες πέντε ημέρες χωρίς μουσική, αφού δεκάδες δρώμενα με ελεύθερη είσοδο θα φιλοξενηθο­ύν στο κέντρο και τις γειτονιές της πόλης.

Το πρόγραμμα περιλαμβάν­ει από κλασικές μελωδίες σε «κλασικούς» χώρους, όπως το Εθνικό Αρχαιολογι­κό Μουσείο, όπου θα βρίσκεται το κουαρτέτο των Κατερίνας Τοπαλίδου, Μαρίας Λούκα, Κλεοπάτρας Κυρτάτα και Σταύρου Παργινού (Πέμπτη στη 1 μ.μ.), ή το Εθνικό Ωδείο, το οποίο προσφέρει βήμα έκφρασης στους σπουδαστές του, έως εναλλακτικ­ές προτάσεις, όπως το αφιέρωμα στην ηλεκτρονικ­ή ντίσκο έξω από το Key Bar, στον πεζόδρομο της Πραξιτέλου­ς (Πέμπτη στις 7 μ.μ.), οι εμφανίσεις νεανικών εγχώριων συγκροτημά­των στην πλατεία Βαρνάβα, στο Παγκράτι, ή το ιδιαίτερο πρότζεκτ των Parallel Sensations και Balearic Mike από το Μάντσεστερ στο Spinster (Ικτίνου 3, Παρασκευή στις 8 μ.μ.). Σήμερα, ημέρα του εορτασμού, το Athenaeum μετατρέπει τον πεζόδρομο της οδού Αδριανού σε υπαίθρια σκηνή (από τις 8 μ.μ.), ο «Ιανός» υποδέχεται την Ελευθερία Αρβανιτάκη για μια συνομιλία με την Τασούλα Επτακοίλη (στις 8.30 μ.μ.) και η Μου- σική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» ανοίγει τα αναγνωστήρ­ιά της και καταργεί τον κανόνα της σιωπής (από τις 12 το μεσημέρι έως τις 5 μ.μ.). Παράλληλα, το 7ο Athens Open Air Film Festival σχεδιάζει μια ειδική προβολή του μουσικού φιλμ «Stop Making Sense», το οποίο εστιάζει σε τρεις εμφανίσεις των Talking Heads το 1984, στις 9.30 μ.μ. στην πλατεία Αβησσυνίας. Λίγο νωρίτερα, μουσική συντροφιά στους περιπατητέ­ς του Εθνικού Κήπου θα κρατήσουν η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία (7.30 μ.μ.) και η Big Band του Δήμου Αθηναίων (8.30 μ.μ.). Τέλος, στο Επιγραφικό Μουσείο ο σύλλογος υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού διοργανώνε­ι συναυλία με τη συμμετοχή του πιανίστα Αρη Γραικούση (1 μ.μ.).

 ??  ?? Εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής θα πραγματοπο­ιηθούν σε μουσεία, κήπους, πλατείες κ.ο.κ.
Εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής θα πραγματοπο­ιηθούν σε μουσεία, κήπους, πλατείες κ.ο.κ.
 ??  ?? Η Ορχήστρα της ΕΡΤ για μια εορταστική συναυλία στο Ηρώδειο.
Η Ορχήστρα της ΕΡΤ για μια εορταστική συναυλία στο Ηρώδειο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece