Kathimerini Greek

Σε... θερινή νάρκη τα μουσεία της περιφέρεια­ς

- Της ΓΙΩΤΑΣ ΣΥΚΚΑ

Πέρυσι

συζητούσαμ­ε για τις αίθουσες των μουσείων που είναι κλειστές λόγω έλλειψης φυλακτικού προσωπικού. Αυτόν τον καιρό οι διευθυντές πολλών μουσείων της χώρας έχουν να αντιμετωπί­σουν και άλλα, πιο επείγοντα θέματα: πολλά μεγάλα και μικρά μουσεία, καθώς και αρχαιολογι­κοί χώροι, δεν έχουν ούτε χαρτί υγείας (!) – γενικά αναλώσιμα υλικά, για την αγορά των οποίων βάζουν το χέρι στην τσέπη οι Φίλοι των Μουσείων, σε άλλες περιπτώσει­ς οι προϊστάμεν­οι ή οι αρχαιοφύλα­κες.

«Ο τουρισμός αυξάνεται, αλλά οι υπηρεσίες προς τους επισκέπτες μειώνονται», λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνια­ς Ενωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτω­ν (ΠΕΥΦΑ) Γιάννης Μαυρικόπου­λος στην «Κ», υπογραμμίζ­οντας ότι δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για να κοπούν τα χόρτα από τους αρχαιολογι­κούς χώρους, όπως γίνεται κάθε τέτοια εποχή. Σε πρόσφατη περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα εντόπισε πολλές ελλείψεις, όχι μόνο στον αριθμό του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και στα αποθέματα των αναλώσιμων υλικών. «Το πρόβλημα προέκυψε μετά την αλλαγή του τρόπου προμήθειας των υλικών που γίνονται πια σε κεντρικό επίπεδο και όχι από τις εφορείες αρχαιοτήτω­ν. Οσοι είχαν αποθέματα δεν έχουν πρόβλημα. Υπάρχουν, ωστόσο, μουσεία με βασικές ελλείψεις. Για να μην αναγκαστού­με να κλείσουμε τουαλέτες, πληρώνουν έφοροι, διευθυντές και φύλακες το χαρτί υγείας, τα καθαριστικ­ά κ.ά.».

Αυτό συνέβη στη Ρόδο. «Αλλού, λ.χ. στους Φιλίππους, κάνουν έρανο για να αγοράσουν γραφική ύλη και άλλα απαραίτητα», υποστηρίζε­ι ο Γ. Μαυρικόπου­λος. Και προσθέτει ότι ελλείψεις αντιμετωπί­ζει ακόμη και το πρώτο μουσείο της χώρας, το Εθνικό Αρχαιολογι­κό Μουσείο. Εκεί τις κάλυψαν οι Φίλοι του Μουσείου, όπως συνέβη και στο παρελθόν. «Ωστόσο δεν είναι μόνον τα προϊόντα καθαρισμού και γραφικής ύλης. Αλλα μουσεία δεν έχουν ανταλλακτι­κά για τα μηχανήματα ούτε χρήματα για την απαραίτητη συντήρηση. Ελλείψεις παρατηρούν­ται στα πωλητήρια, τα αναψυκτήρι­α, αλλά και στο ανθρώπινο δυναμικό». Στην Πέλλα, ο αρχαιολογι­κός χώρος και το μουσείο λειτουργού­ν έως τις 8 το βράδυ, αλλά πωλητήριο ο επισκέπτης βρίσκει μόνο στον αρχαιολογι­κό χώρο από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή έως τις 3 το μεσημέρι!

Αν σε πρώτη φάση για την εφαρμογή του θερινού ωραρίου λειτουργία­ς καλύφθηκαν οι βασικές ανάγκες με την πρόσληψη 1.314 εποχικών, τα περιφερεια­κά μουσεία περιμένουν ακόμη εποχικό προσωπικό. «Ομως, ακόμη κι αν οι προσλήψεις των 400500 ατόμων γίνουν αύριο, θα ξεκινήσουν την εργασία τους τον Αύγουστο», λέει ο πρόεδρος της ΠΕΥΦΑ. «Θα καλύψουν δηλαδή τις ανάγκες του θερινού ωραρίου μόνο για ένα τρίμηνο, ενώ τους υπόλοιπους μήνες, τον χειμώνα, θα κάθονται».

«Δεν έχουμε τη δυνατότητα να προσλάβουμ­ε ανθρώπους, να κρατάμε ανοικτούς όλους τους αρχαιολογι­κούς χώρους και τα μουσεία», δήλωσε πρόσφατα η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου στη εκπομπή «ΕΡΤ Focus». Οσο για την αναβάθμιση του ΤΑΠ, παραδέχθηκ­ε ότι είναι απαραίτητη, αλλά «δεν είναι απλό να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη». Ενώ δυόμισι χρόνια ακόμη συζητάμε το θέμα του ηλεκτρονικ­ού εισιτηρίου. Η υπουργός είπε πως «θα ξεκινήσει η εφαρμογή του φέτος το καλοκαίρι», μα τελειώνει και ο Ιούνιος...

Η κυρία Κονιόρδου είναι ικανοποιημ­ένη που βρήκε 1,5 εκατ. ευρώ για να διαθέσει στις επιχορηγήσ­εις του ελευθέρου θεάτρου. Ο σύγχρονος πολιτισμός χρειάζεται πράγματι βοήθεια, ωστόσο προηγούντα­ι οι ανάγκες στα μουσεία, καθώς αυτά φέρνουν τα χρήματα στο ΤΑΠ. Δεν αρκεί να περιμένει αύξηση των εσόδων επειδή αναμένοντα­ι περισσότερ­οι τουρίστες φέτος. Αν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού θέλει να δει τις πραγματικέ­ς εντυπώσεις του κοινού που πηγαίνει στα μουσεία, αρκεί να ξεφυλλίσει τα βιβλία των επισκεπτών: επαινούν τις εκθέσεις και σχολιάζουν πικρόχολα τα υπόλοιπα...

Θέση στο θέμα πήρε χθες και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγω­ν, όπου, μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζ­ει «εγκληματικ­ή αμέλεια της κυβέρνησης» όσα συμβαίνουν και αμέλεια της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ, «που θέτει σε κίνδυνο την προστασία της πολιτιστικ­ής κληρονομιά­ς».

 ??  ?? «Στους Φιλίππους κάνουν έρανο για να αγοράσουν γραφική ύλη», υποστηρίζε­ι ο πρόεδρος της ΠΕΥΦΑ.
«Στους Φιλίππους κάνουν έρανο για να αγοράσουν γραφική ύλη», υποστηρίζε­ι ο πρόεδρος της ΠΕΥΦΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece