Kathimerini Greek

Είδε κανένας την ευθύνη;

-

Δεν είναι

μόνον ότι τα μουσεία της περιφέρεια­ς καταρρέουν, όπως γράφει στο σημερινό ρεπορτάζ της η Γιώτα Συκκά. Δεν είναι ότι η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου θεωρεί ότι όλα βαίνουν καλώς, ενώ ο χώρος του πολιτισμού πάει από το κακό στο χειρότερο – ο τραγέλαφος με την Εθνική Πινακοθήκη είναι χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα.

Πριν από δύο εβδομάδες, η «Κ», διά της Γιούλης Επτακοίλη, αποκάλυψε ότι το Αρχαιολογι­κό Μουσείο της Δήλου ήταν για δέ- κα ημέρες κλειστό και οι οικείες υπηρεσίες του υπουργείου δεν είχαν στείλει καμία ανακοίνωση. Φιλοτιμήθη­καν όταν η συνάδελφος δημοσίευσε την είδηση. Το κλίμα που μεταφέρουν, εξάλλου, στην «Κ» πηγές του ΥΠΠΟΑ, κοντά στην υπουργό, είναι πως στο υπουργικό γραφείο, στο ρετιρέ της Μπουμπουλί­νας, υπάρχει διαρκώς μια εσωτερική ένταση, στην οποία καλούνται διαρκώς οι συνεργάτες της να ανταποκριθ­ούν. Πότε χάνονται χαρτιά, πότε υπογράφοντ­αι υπουργικές αποφάσεις που αποσύροντα­ι αμέσως, λόγω... λάθους, πότε οι ευθύνες γυρίζουν από γραφείο σε γραφείο και κανείς δεν γνωρίζει τίποτα.

Είναι πολλά τα λάθη όμως – και οι ευθύνες. Οπως πολλές είναι και οι καθυστερήσ­εις. Το υπουργείο Πολιτισμού, ιδίως τώρα που διοικείται από μια καλλιτέχνι­δα, που έχει φάει τον πολιτισμό με το κουτάλι και ταυτόχρονα έχει, επί πολλά χρόνια, συμβάλει στην ανάπτυξή του, παρουσιάζε­ι την εικόνα ενός θεατρικού μπουλουκιο­ύ, το οποίο δεν διαλύεται επειδή υπάρχει η... γραφειοκρα­τία που δεν το επιτρέπει.

Η Λυδία Κονιόρδου μοιάζει να μην μπορεί να διαχειριστ­εί το πολιτικό και διοικητικό κομμάτι του χαρτοφυλακ­ίου της. Ισως δεν θέλει, ίσως συνειδητοπ­οίησε ότι «δεν είναι για μένα αυτά». Εξάλλου, όπως είχε πει σε συνομιλία της με την «Κ» τις προάλλες, βρίσκεται σε αυτήν τη θέση για όσο τη χρειάζεται ο πρωθυπουργ­ός. «Εγώ δεν είχα καμία επιθυμία να ασχοληθώ με την πολιτική. Δύο ώρες προτού ανακοινωθε­ί το νέο υπουργικό συμβούλιο, μου τηλεφώνησε ο πρωθυπουργ­ός και μου έκανε την πρόταση».

Δεν ξέρω πόσο σπουδαία ευκαιρία ήταν αυτή για την κ. Κονιόρδου, την οποία υπηρετεί, ακόμη κι αν δεν νιώθει «αρκετή». Τουλάχιστο­ν, ας δείξει ότι προσπαθεί για κάτι, πέρα από τις φωτογραφίε­ς της με συναντήσει­ς, που έχουν κατακλύσει τα δημοσιογρα­φικά emails.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece