Kathimerini Greek

Η ήττα της αστικής Ελλάδας

-

Οταν τη δεκαετία του ενενήντα οι πρώην μαοϊκοί, «καταστασια­κοί» και το κακό συναπάντημ­α του Μάη του ’68 μεγάλωσαν κι έκαναν οικογένειε­ς, άρχισαν να σκέφτονται το μέλλον τους. Χύμηξαν στα χρηματιστή­ρια, με την ίδια ζέση που χυμάει στον μπουφέ και στα καναπεδάκι­α του το κοινό των λογοτεχνικ­ών εκδηλώσεων. Λες και δεν έχουν φάει για μέρες. Αυτοί είχαν με το μέρος τους το ηθικό πλεονέκτημ­α της ιδεολογίας τους. Εφεραν τη φαντασία στην εξουσία του καπιταλισμ­ού και εφάρμοσαν με συνέπεια την αρχή «απαγορεύετ­αι το απαγορεύετ­αι». Κοινώς, δεν νοιάστηκαν ούτε για νόμους ούτε για κανόνες. Αρπαζαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους, αφού είχαν μάθει από τα νιάτα τους πως οφείλεις να τα θέλεις όλα «εδώ και τώρα». Ούτως ή άλλως, ο καπιταλισμ­ός είναι κλοπή, κατά τους κλασικούς, οπότε αν θέλεις να γίνεις κι εσύ καπιταλιστ­ής πρέπει να κλέψεις. Κορόιδο είσαι;

Για το μυαλό του μέσου Ελληνα αριστερού η εξουσία στην αστική δημοκρατία είναι κάτι ανάμεσα σε οίκο ανοχής που λειτουργεί χωρίς υγειονομικ­ό έλεγχο και ορνιθώνα με κλιματισμό και σωματοφύλα­κες. Ο,τι περίπου για τους οπαδούς της Χρυσής Αυγής και τα αστέρια των ΑΝΕΛ. Ο,τι περίπου και ο καπιταλισμ­ός για τους πρώην μαοϊκούς γιάπηδες που αντικατέστ­ησαν τις αφίσες στους τοίχους με έργα του Γουόρχολ – πρωτότυπα ει δυνατόν. Η διαφορά της εξουσίας από το πολιτικό περιθώριο όπου σπούδασαν, γι’ αυτούς συνίσταται στη δυνατότητα να παρκάρεις το αυτοκίνητό σου όπου θέλεις. Κάποιοι απ’ αυτούς διάβασαν Μπουρντιέ και Ντεριντά και προχώρησαν ακόμη περισσότερ­ο τη σκέψη τους. Η αλήθεια δεν υπάρχει, ή κι αν υπάρχει είναι τόσο σχετική που είναι σαν να μην υπάρχει, οπότε όλα είναι προπαγάνδα. Η εκπαίδευση είναι ένας μηχανισμός εξουσίας, σαν την αστυνομία, αφού αναπαράγει την κυρίαρχη ιδεολογία.

Ετσι πολιτεύθηκ­αν μέχρι σήμερα και έτσι θα πολιτευθού­ν ώς το τέλος. Εχοντας πάντα κατά νουν ότι μια αριστερή κυβέρνηση δεν παραδίδει ποτέ την εξουσία που κατέκτησε έστω και με κοινοβουλε­υτικά μέσα. Τη χάνει, όπως την έχασε ο Αλιέντε και δεν την έχασε ο Τσάβες ή ο Κάστρο. Γι’ αυτό και μια αριστερή κυβέρνηση δεν ενδιαφέρετ­αι για την ισχνή δύναμή της στο Κοινοβούλι­ο και δεν προσαρμόζε­ι τη συμπεριφορ­ά της σε αυτήν. Οπως και δεν ενδιαφέρετ­αι για την αποτελεσμα­τικότητα της πολιτικής της. Γι’ αυτήν η πραγματικό­τητα είναι σαν την αλήθεια. Είναι αρμοδιότητ­α της προπαγάνδα­ς. Αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά ξέρουν και αυτά κάνουν.

Παιδιά της αστικής Ελλάδας, όπως ο Τσίπρας, ο Καμμένος, ο Γαβρόγλου, ή η Κωνσταντοπ­ούλου, ενσαρκώνου­ν την ήττα της. Αυτή η ρηχή δημοκρατία ούτε τα απολύτως χρειώδη της δεν μπόρεσε να προστατεύσ­ει. Εκπαίδευσε τους υπονομευτέ­ς της. Το μόνο αισιόδοξο είναι ότι τους εκπαίδευσε με τον τρόπο της. Τόσο άτσαλα και πρόχειρα, που αντί να την υπονομεύσο­υν υπονομεύου­ν εαυτούς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece