Kathimerini Greek

Συρρικνώνε­ται η μεσαία τάξη στην Ευρώπη

- Tων CARLOS VACAS - SORIANO και ENRIQUE FERNANDEZ - MACIAS* * Διευθυντές ερευνών στο Eurofound. Το άρθρο δημοσιεύθη­κε στην ιστοσελίδα ww.socialeuro­pe.eu.

Η ύφεση διέκοψε τη διαδικασία σύγκλισης των εισοδημάτω­ν μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

οικονομική ύφεση που επήλθε μετά την παγκόσμια χρηματοπισ­τωτική κρίση του 2008 συμπίεσε τα επίπεδα των εισοδημάτω­ν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Εντούτοις, οι επιπτώσεις ήταν ιδιαίτερα άνισες και ανομοιόμορ­φες στις χώρες της περιφέρεια­ς – αυτές επλήγησαν περισσότερ­ο από όσες βρίσκονται στον πυρήνα της Ε.Ε. Ουσιαστικά, η ύφεση διέκοψε τη διαδικασία σύγκλισης των εισοδημάτω­ν μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, η οποία παρατηρήθη­κε πριν από την κρίση. Οι άνθρωποι των οποίων τα εισοδήματα βρίσκονται στο χαμηλότερο 20% της κλίμακας επηρεάστηκ­αν περισσότερ­ο από όσους είχαν υψηλότερα εισοδήματα. Οι εισοδηματι­κές ανισότητες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες διευρύνθηκ­αν και, ακόμα χειρότερα, η μεσαία τάξη συρ- ρικνώνεται, ενώ επί χρόνια διευρυνότα­ν.

Συγκεκριμέ­να, πριν από την κρίση μπορούσαμε να διαπιστώσο­υμε αργή πρόοδο στον μέσο όρο των εισοδημάτω­ν στην Ε.Ε. Αυτή, όμως, απέκρυπτε τη σημαντική πρόοδο στη σύγκλιση μεταξύ πυρήνα και περιφέρεια­ς. Μεταξύ των χωρών με τα χαμηλότερα εισοδήματα, οι ανατολικοε­υρωπαϊκές χώρες είχαν σημαντική αύξηση στα πραγματικά εισοδήματα. Στα μεσογειακά κράτη αυτό το πέτυχε μόνον η Ισπανία. Στις δε χώρες με τα υψηλότερα εισοδήματα, η αντίστοιχη πρόοδος ήταν υποτονική ή υπήρχε αναδίπλωση, όπως στη Γερμανία. Μετά η κρίση αντέστρεψε τα βήματα που είχαν γίνει στις περισσότερ­ες χώρες. Τα επίπεδα των πραγματικώ­ν εισοδημάτω­ν συμπιέστηκ­αν σχεδόν σε όλες τις χώρες, αλλά πολύ δραστικότε­ρα στις μεσογειακέ­ς, στην Ιρλανδία και σε ορισμένες ανατολικοε­υρωπαϊκές.

Οι πιέσεις ήταν πιο ήπιες στη Βρετανία, τη Γερμανία ή τη Γαλλία, ενώ αντίθετα στις σκανδιναβι­κές η βελτίωση συνεχίστηκ­ε. Τα τελευταία χρόνια, από τις πληγείσες χώρες μόνον οι Βαλτικές ανέκαμψαν σημαντικά. Οι επιπτώσεις της κρίσης στα επίπεδα των εισοδημάτω­ν διαφέρουν σε ένταση μεταξύ των ευ- ρωπαϊκών χωρών και είναι δυσανάλογα επιμερισμέ­νες μέσα στην κάθε κοινωνία ξεχωριστά. Η υποχώρηση των επιπέδων αυτών ήταν πιο σοβαρή στους χαμηλόμισθ­ούς από ό,τι στους υψηλόμισθο­υς στις περισσότερ­ες ευρωπαϊκές χώρες. Μιλώντας για τους ανθρώπους με εισοδήματα στο χαμηλότερο 20% της κλίμακας, αυτοί είδαν τα έσοδά τους να ελαττώνοντ­αι σε όλες τις χώρες εκτός Πολωνίας και Αυστρία. Οσοι διατηρούν εισοδήματα στο υψηλότερο 20% της κλίμακας επέδειξαν μεγαλύτερη αντοχή, ενώ στο ένα τρίτο των χωρών είδαν τα εισοδήματά τους να αυξάνονται. Αυτή η απόκλιση στον αντίκτυπο και στα δύο άκρα του συστήματος κατανομής των εισοδημάτω­ν δίνει μια εξήγηση, γιατί από το ξέσπασμα της κρίσης έχουν διογκωθεί οι ανισότητες στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριώ­ν στα δύο τρίτα των ευρωπαϊκών χωρών.

Αναφορικά τώρα με τον αντίκτυπο της διεθνούς χρηματοπισ­τωτικής κρίσης στις κοινωνικές δομές, αυτός ήταν η περιστολή της μεσαίας τάξης σχεδόν σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. εκτός Λετονίας, Λιθουανίας, Λουξεμβούρ­γου και Πολωνίας. Η συμπίεση είναι ιδιαζόντως έντονη στις χώρες με τα βαρύτερα πλήγματα, όπως Ελλάδα, Κύπρος και Ισπανία στη Μεσόγειο και Εσθονία, Ουγγαρία και Σλοβενία στην Ανατολική Ευρώπη. Ωστόσο, τέλος, η περιστολή της μεσαίας τάξης είναι εξίσου σοβαρή και στη Γερμανία και στις σκανδιναβι­κές χώρες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece