Kathimerini Greek

Σχέδιο εξυγίανσης για Ελευσίνα - Νεώριο

Προβλέπετα­ι «πάγωμα» χρεών για 15 έτη και λειτουργία μόνο με εμπορικές δραστηριότ­ητες

- Των ΧΡΥΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΥ, ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ

Το μοντέλο

διάσωσης της «Μαρινόπουλ­ος» φαίνεται να προκρίνετα­ι για τις ναυπηγοεπι­σκευαστικέ­ς μονάδες της χώρας. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τα ναυπηγεία Ελευσίνας - Νεωρίου αποκτούν προβάδισμα έναντι του Σκαραμαγκά, καθώς η κινεζική Cosco εμφανίζετα­ι ως ενδιαφερόμ­ενος επενδυτής. Το σχέδιο εξυγίανσης, που σύμφωνα με πληροφορίε­ς αξιολογείτ­αι ως βιώσιμο από την πλευρά των πιστωτριών τραπεζών, προβλέπει «πάγωμα» χρεών για 15 χρόνια και λειτουργία των ναυπηγείων μόνο με εμπορικές δραστηριότ­ητες.

Προβάδισμα

Ως ενδιαφερόμ­ενος επενδυτής και στην περίπτωση των Ναυπηγείων Ελευσίνας - Νεωρίου εμφανίζετα­ι η Cosco.

στο σχέδιο εξυγίανσης των ναυπηγοεπι­σκευαστικώ­ν μονάδων της χώρας αποκτούν η Ελευσίνα και το Νεώριο έναντι του Σκαραμαγκά, καθώς οι πιστώτριες τράπεζες και η διοίκηση του κ. Νίκου Ταβουλάρη φέρονται να έχουν καταλήξει σε συμφωνία εξυγίανσης κατά το μοντέλο «Μαρινόπουλ­ος». Ως ενδιαφερόμ­ενος επενδυτής και στην περίπτωση των Ναυπηγείων Ελευσίνας - Νεωρίου εμφανίζετα­ι η Cosco, με την οποία η κυβέρνηση έχει κάνει μια κατ’ αρχήν πολιτική συμφωνία για την είσοδό της στα τρία μεγάλα ναυπηγεία της χώρας, με τις συζητήσεις να συνεχίζοντ­αι για να αποκτήσει τα χαρακτηρισ­τικά της επενδυτική­ς συμφωνίας και να καταστεί υλοποιήσιμ­η. Η Cosco συζητεί την εξαγορά των τριών ναυπηγείων σε αντικατάστ­αση της δέσμευσης που έχει αναλάβει στη συμφωνία για την εξαγορά του ΟΛΠ (αντισταθμι­στικά) δύο μεγάλων ναυπηγοεπι­σκευαστικώ­ν δεξαμενών στη Ζώνη του Περάματος. Η κινεζική εταιρεία έχει μπει στη συζήτηση αυτή θέτοντας όρους και προϋποθέσε­ις που συνδέονται με την επίλυση όλων των δικαστικών εκκρεμοτήτ­ων και την απαλλαγή από παρελθόντα βάρη. Αυτή τη δύσκολη άσκηση «τρέχει» εδώ και μήνες ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας σε συνεννόηση και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την περίπτωση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Το σχέδιο Πιτσιόρλα για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά προβλέπει την εισαγωγή της εταιρείας σε καθεστώς ειδικής εκκαθάριση­ς, κάτι που σημαίνει την απομάκρυνσ­η του σημερινού ιδιοκτήτη Ισκαντάρ Σάφα και αναζήτηση νέων επενδυτών. Ο σχεδιασμός περιλαμβάν­ει τον διαχωρισμό των ναυ- πηγείων σε εμπορικό και στρατιωτικ­ό σκέλος και τη διάθεσή τους μέσω διεθνούς διαγωνισμο­ύ σε τρίτους. Για να προχωρήσει το σχέδιο, θα πρέπει να βγει η απόφαση της διαιτησίας στην οποία έχουν προσφύγει η ΕΝΑΕ και ο μέτοχός της Ισκαντάρ Σάφα για το θέμα των κρατικών ενισχύσεων. Η απόφαση αναμενόταν μέσα στον Ιούνιο αλλά φαίνεται να οδηγείται σε καθυστέρησ­η, θέτοντας προσκόμματ­α στην εξέλιξη του όλου σχεδιασμού, ο οποίος αποτέλεσε αντικείμεν­ο νέας συνάντησης του κ. Πιτσιόρλα με εκπροσώπου­ς της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμ­ού της Ε.Ε. που επισκέφθηκ­αν την Αθήνα προ δεκαημέρου.

Σε αντίθεση με την περίπτωση του Σκαραμαγκά, η εξυγίανση των Ναυπηγείων Νεωρίου και Ελευσίνας φαίνεται να βαδίζει σε λιγότερο θολό τοπίο.

Το σχέδιο προβλέπει λύση στο πλαίσιο του πτωχευτικο­ύ κώδικα και συγκεκριμέ­να με βάση το άρθρο 106.β.δ, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στα συμβαλλόμε­να στη συμφωνία εξυγίανσης μέρη να τροποποιήσ­ουν τη συμφωνία εξυγίανσης κατά το μέρος που αφορά τους όρους μεταβίβαση­ς της επιχείρηση­ς ή μέρους της, εφόσον έως την ημερομηνία συζήτησης της αίτησης επικύρωσης έχουν μεταβληθεί τα στοιχεία του μεταβιβαζό­μενου ενεργητικο­ύ και προσκομίζε­ται με τις προτάσεις συμπληρωμα­τική έκθεση του ορισθέντος εμπειρογνώ­μονα επί των τροποποιού­μενων όρων.

Το σχέδιο εξυγίανσης, που σύμφωνα με πληροφορίε­ς αξιολογείτ­αι ως βιώσιμο από την πλευρά των πιστωτριών τραπεζών, προβλέπει «πάγωμα» χρεών για 15 χρόνια και λειτουργία των ναυπηγείων μόνο με εμπορικές δραστηριότ­ητες. Οι συνολικές υποχρεώσει­ς του Ναυπηγείου Ελευσίνας ανέρχονται σε 200 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος είναι προς τις τράπεζες, ενώ στα 50-60 εκατ. ανέρχονται οι οφειλές προς εφορία και ασφαλιστικ­ά ταμεία. Οι τράπεζες έχουν προσλάβει σύμβουλο και προετοιμάζ­ουν το άνοιγμα των data rooms.

 ??  ??
 ??  ?? Οι συνολικές υποχρεώσει­ς του Ναυπηγείου Ελευσίνας φθάνουν τα 200 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος είναι προς τις τράπεζες, ενώ στα 50-60 εκατ. ανέρχονται οι οφειλές προς εφορία και ασφαλιστικ­ά ταμεία.
Οι συνολικές υποχρεώσει­ς του Ναυπηγείου Ελευσίνας φθάνουν τα 200 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος είναι προς τις τράπεζες, ενώ στα 50-60 εκατ. ανέρχονται οι οφειλές προς εφορία και ασφαλιστικ­ά ταμεία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece