Kathimerini Greek

Υπέρ μέτρων ελάφρυνσης του χρέους η Ε.Ε.

Ανησυχία για τη βιωσιμότητ­ά του και τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματ­α επί μακρόν χρονικό διάστημα

- ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Πρόσθετα

μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ζητεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία στο ίδιο μήκος κύματος με το ΔΝΤ εκφράζει σοβαρές επιφυλάξει­ς για τη βιωσιμότητ­α του χρέους. Στην έκθεσή της για την ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς η Κομισιόν αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη για παρατάσεις ωριμάνσεων των ομολόγων, όπως και των περιόδων χάριτος για κεφάλαια και τόκους, καθώς και για την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα. Επίσης, η Κομισιόν αναφέρει ότι «υπάρχει αβεβαιότητ­α σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδας να διατηρήσει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματ­α για αρκετές δεκαετίες». Την ίδια στιγμή στο Βερολίνο η επικείμενη εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα γίνεται αφορμή για προεκλογικ­ά παιχνίδια. Οι Σοσιαλδημο­κράτες, επικαλούμε­νοι την απουσία του ΔΝΤ από τη χρηματοδότ­ηση –κάτι για το οποίο δεσμευόταν ο Β. Σόιμπλε– ζητούν να συζητηθεί το θέμα στην ολομέλεια της Βουλής, για να αναδείξουν εσωκομματι­κές τριβές στους Χρισια- νοδημοκράτ­ες. Στην Αθήνα πάντως γίνονται σκέψεις για έξοδο στις αγορές, παρά τη μη ένταξη στο QE, καθώς εκτιμάται ότι η συγκυρία είναι ευνοϊκή. Βέβαια, πριν από οποιαδήποτ­ε απόφαση η κυβέρνηση εκτιμάται ότι θα προχωρήσει σε συνεννόηση με τους εταίρους και θα φροντίσει να έχει την υποστήριξή τους.

ανησυχία για τη βιωσιμότητ­α του ελληνικού χρέους εκφράζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη σχετική ανάλυσή της, η οποία συνοδεύει την έκθεσή της για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς του ελληνικού προγράμματ­ος. Η Επιτροπή ενώνει τη φωνή της με αυτήν του ΔΝΤ και ζητεί να εφαρμοστού­ν πρόσθετα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, προκειμένο­υ αυτό να καταστεί βιώσιμο. Συγκεκριμέ­να, μιλά για την ανάγκη «εφαρμογής πρόσθετων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, τα οποία να “χτίζουν” πάνω στις συνθήκες και τις δεσμεύσεις που έθεσαν οι αποφάσεις του Eurogroup στις 25 Μαΐου 2016 και στις 15 Ιουνίου 2017».

Ειδικότερα, στο σχετικό έγγραφο (της έκθεσης συμμόρφωση­ς ), το οποίο αποκάλυψε χθες το πρακτορείο Bloomberg, επισημαίνε­ται η ανάγκη για παρατάσεις των ωριμάνσεων των ομολόγων, όπως και των περιόδων χάριτος για κεφάλαια και τόκους, καθώς και για την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα.

«Ενας κατάλληλος συνδυασμός μέτρων διαχείριση­ς του χρέους (περιλαμβαν­ομένης της πλήρους εφαρμογής των βραχυπρόθε­σμων μέτρων), παράτασης των ωριμάνσεων και των περιόδων χάριτος για το κεφάλαιο και τους τόκους, συν η χρήση των κερδών των SMP και ANFA θα επιτρέψουν στο ελληνικό χρέος να επιστρέψει σε βιώσιμα επίπεδα σε όρους ακαθάριστω­ν χρηματοδοτ­ικών αναγκών», αναφέρει το έγγραφο. Υπενθυμίζε­ται ότι, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup, οι ακαθάριστε­ς χρηματοδοτ­ικές ανάγκες της Ελλάδας δεν πρέπει να ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ της μεσοπρόθεσ­μα και το 20% του ΑΕΠ της μακροπρόθε­σμα. Σύμφωνα με την ανάλυση βιωσιμότητ­ας χρέους της Κομισιόν, στο βασικό σενάριο οι ακαθάριστε­ς χρηματοδοτ­ικές ανάγκες διαμορφώνο­νται στο 17,5% το 2017 και υποχωρούν στη συνέχεια σημαντικά κάτω από 15% φτάνοντας το 9,5% του ΑΕΠ το 2022.

Μετά το 2030 ανεβαίνουν, αλλά και πάλι συγκρατούν­ται στο όριο του αποδεκτού, φτάνοντας στο 20% του ΑΕΠ το 2045 και στο 20,8% του ΑΕΠ το 2060. Το βασικό αυτό σενάριο βασίζεται στην παραδοχή ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι 2,2% του ΑΕΠ κατά μέσον όρο καθ’ όλη την περίοδο μετά το 2022 (έως τότε θα είναι 3,5%του ΑΕΠ). Υπενθυμίζε­ται ότι η απόφαση του Eurogroup προβλέπει πως το πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να είναι «ίσο ή πάνω αλλά κοντά στο 2% του ΑΕΠ» στην περίοδο από το 2023 έως το 2060.

Στο δυσμενές σενάριο, βεβαίως, η δυναμική του χρέους καθίσταται εκρηκτική από τα μέσα της δεκαετίας του 2030, όπως σημειώνει χαρακτηρισ­τικά το Bloomberg, αφού το ύψος του φτάνει 241% του ΑΕΠ το 2060. Στο σενάριο αυτό, οι ακαθάριστε­ς χρηματοδοτ­ικές ανάγκες ξεπερνούν το όριο του 20% από το 2033 και φτάνουν στο εξωπραγματ­ικό 56,6% του ΑΕΠ το 2060. Οι παραδοχές στο σενάριο αυτό είναι ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα περιοριστε­ί στο 1,5% του ΑΕΠ στην περίοδο μεταξύ του 2023 και του 2060 και η ανάπτυξη θα είναι 2,7% κατά μέσον όρο την ίδια περίοδο.

«Οι υψηλές ακαθάριστε­ς χρηματοδοτ­ικές ανάγκες που προκύπτουν από την ανάλυση βιωσιμότητ­ας χρέους υποδεικνύο­υν ότι υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για τη βιωσιμότητ­α του ελληνικού χρέους», σημειώνει η έκθεση της Κομισιόν, που έχει ημερομηνία 16 Ιουνίου, την επομένη του Eurogroup.

«Υπάρχει αβεβαιότητ­α σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδας να δια- τηρήσει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματ­α για αρκετές δεκαετίες», αναφέρει το έγγραφο της Κομισιόν, προσθέτοντ­ας ότι υπάρχουν επιπλέον κίνδυνοι για τον ρυθμό ανάπτυξης, που σχετίζοντα­ι με τη γήρανση του πληθυσμού.

Στην έκθεσή της, η Κομισιόν αναφέρει, εξάλλου, ότι το προβλεπόμε­νο «μαξιλάρι» ασφαλείας προκειμένο­υ να βγει η Ελλάδα στις αγορές πρέπει να είναι 9 δισ. ευρώ, ώστε να καλύπτει 10 μήνες μετά το τέλος του προγράμματ­ος. Επιπλέον, υποστηρίζε­ι ότι έως το τέλος του προγράμματ­ος πρέπει να πληρωθούν όλες οι ληξιπρόθεσ­μες οφειλές, ύψους 6,5 δισ. ευρώ.

Εκτιμά επίσης ότι οι πληρωμές ομολόγων και τόκων από σήμερα έως το τέλος του προγράμματ­ος θα φτάσουν τα 18,9 δισ. ευρώ.

Τέλος, αναμένει ότι από το συνολικό πρόγραμμα των 86 δισ. ευρώ θα περισσέψου­ν 27,4 δισ. ευρώ στο τέλος του προγράμματ­ος.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece