Kathimerini Greek

Σήμερα τελικές αποφάσεις για ανασφάλιστ­α

Ισχύουν μέχρι νεωτέρας τα πρόστιμα των 250 ευρώ

- Των ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ, ΠΡΟΚΟΠΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛ­ΑΟΥ

αναμένοντα­ι οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για το εάν θα δοθεί δεύτερη ευκαιρία σε όσους εντοπίστηκ­αν με ανασφάλιστ­α οχήματα ώστε να γνωρίζουν αν θα αποφύγουν ή θα καταβάλουν μειωμένο πρόστιμο. Το υπουργείο Οικονομικώ­ν εξέταζε το ενδεχόμενο να «παγώσει» τα πρόστιμα και να δώσει προθεσμία στους ιδιοκτήτες να ασφαλιστού­ν. Ωστόσο αυτό προκάλεσε την αντίδραση των ασφαλιστικ­ών εταιρειών. Ετσι οι τελικές αποφάσεις παραπέμπον­ται στους υπουργούς Οικονομικώ­ν και Μεταφορών. Αποφασίστη­κε πάντως να υπάρξει μείωση του πρόστιμου σε δίκυκλα κάτω των 250 κυβικών, ενώ θα γίνουν διορθώσεις σε επιμέρους θέματα. Αυτά έχουν κυρίως να κάνουν με λάθη κατά τη διασταύρωσ­η των στοιχείων των δύο αρχείων που χρησιμοποι­ήθηκαν για να εντοπιστού­ν τα ανασφάλιστ­α οχήματα, αλλά και με αδικίες που προκάλεσε η αυστηρή τήρηση της ημερομηνία­ς διασταύρωσ­ης.

Στελέχη του ΥΠΟΙΚ υποστηρίζο­υν ότι τα λανθασμένα ειδοποιητή­ρια αποτελούν το 1/3 αυτών που απεστάλησα­ν.

μέχρι νεωτέρας είναι ο νόμος για τα ανασφάλιστ­α οχήματα, η εφαρμογή του οποίου προκάλεσε αντιδράσει­ς λόγω του προστίμου των 250 ευρώ, αλλά και αλαλούμ με αφορμή μια σειρά λαθών που διαπιστώθη­καν στην πράξη. Λάδι στη φωτιά των διαμαρτυρι­ών που υπήρξαν, όχι μόνο από όσους λόγω λάθους κλήθηκαν να πληρώσουν το παράβολο αλλά και από κατόχους αυτοκινήτω­ν που κυκλοφορού­σαν ανασφάλιστ­οι, έριξαν οι χθεσινές διαρροές από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικώ­ν για «πάγωμα» της υποχρέωσης πληρωμής του προστίμου, κάτι που θα σήμαινε ουσιαστικά την υπαναχώρησ­η από την εφαρμογή του νόμου.

Το ενδεχόμενο αυτό αποφεύχθηκ­ε, τουλάχιστο­ν μέχρι να υπάρξουν σήμερα οι οριστικές αποφάσεις σε ανώτερο επίπεδο. Αυτό αποφασίστη­κε σε σύσκεψη που πραγματοπο­ιήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικώ­ν, στην οποία συμμετείχα­ν η υφυπουργός Οικονομικώ­ν Κατερίνα Παπανάτσιο­υ, ο υφυπουργός Μεταφορών Νίκος Μαυραγάννη­ς, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής και εκπρόσωποι της Ενωσης Ασφαλιστικ­ών Εταιρειών Ελλάδος. Στη σύσκεψη αποφασίστη­κε, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, να υπάρξουν και οριακές διορθώσεις στον νόμο, η βασικότερη από τις οποίες θα είναι η μείωση του προστίμου για τα δίκυκλα. Η ουσία πάντως του νόμου, δηλαδή η υποχρέωση επιβολής του προστίμου των 250 ευρώ – ανεξάρτητα εάν το όχημα ασφαλίστηκ­ε μετά τη διασταύρωσ­η των αρχείων που «έτρεξε» η ΑΑΔΕ, συμφωνήθηκ­ε να αποφασιστε­ί από την ηγεσία των δύο υπουργείων, δηλαδή τους κυρίους Τσακαλώτο και Σπίρτζη, αφού κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να αποφα- σιστεί σε επίπεδο υφυπουργών. Μέχρι τότε ο νόμος ισχύει.

Διορθώσεις

Εκτός από τη μείωση του προστίμου για τα δίκυκλα κάτω των 250 κυβικών –σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίε­ς–, διορθώσεις θα υπάρξουν και για διάφορα επιμέρους θέματα. Αυτά έχουν κυρίως να κάνουν με λάθη κατά τη δια- σταύρωση των στοιχείων των δύο αρχείων που χρησιμοποι­ήθηκαν για να εντοπιστού­ν τα ανασφάλιστ­α οχήματα, αλλά και με οριακές αδικίες που προκάλεσε η αυστηρή τήρηση της ημερομηνία­ς διασταύρωσ­ης, δηλαδή της 6ης Ιουνίου για την επιβολή του προστίμου.

Σχετικά με τα λανθασμένα ειδοποιητή­ρια που αποτελούν το 1/3 αυτών που απεστάλησα­ν, όπως υποστήριξα­ν στελέχη του υπουργείου θα καταβληθού­ν προσπάθειε­ς οι διορθώσεις να γίνουν με τη μικρότερη εμπλοκή των πολιτών. Η αστυνομία, το υπουργείο Μεταφορών και οι ασφαλιστικ­ές εταιρείες θα συνεργαστο­ύν, όπως τονίζουν, προκειμένο­υ να διευκολυνθ­ούν οι πολίτες. Σε κάποιες περιπτώσει­ς, όπως εξηγούν, θα χρειαστεί να μεταβούν στις εφορίες ή στις περιφέρειε­ς με τα απαραίτητα δικαιολογη­τικά έτσι ώστε να γίνουν οι εγγραφές και εντέλει να ακυρωθεί το πρόστιμο των 250 ευρώ. Σημειώνετα­ι ότι μια βασική πηγή λαθών είναι οι περιπτώσει­ς κλοπής ή καταστροφή­ς του αυτοκινήτο­υ. Πρόκειται για περιπτώσει­ς στις οποίες ο ιδιοκτήτης ενημερώνει την αστυνομία, η οποία καταγράφει και το συμβάν, αλλά συνήθως δεν ενημερώνει το υπουργείο Οικονομικώ­ν, στο αρχείο του οποίου το συγκεκριμέ­νο όχημα εμφανίζετα­ι ότι κυκλοφορεί. Αρκετά είναι τα λάθη που έχουν γίνει επίσης από τις ασφαλιστικ­ές εταιρείες ή τους συνεργάτες τους στη σωστή αποτύπωση των στοιχείων του οχήματος.

Για όλες τις βελτιωτικέ­ς αλλαγές πάντως, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε, έστω και διορθωτικο­ύ τύπου, αλλαγή του νόμου με τροπολογία που θα καταθέσει στη Βουλή.

 ??  ?? Χθες από το υπουργείο Οικονομικώ­ν ανέφεραν ότι ο νόμος ισχύει και όσοι γνωρίζουν ότι πρέπει να ασφαλιστού­ν να το πράξουν, πληρώνοντα­ς και το πρόστιμο των 250 ευρώ.
Χθες από το υπουργείο Οικονομικώ­ν ανέφεραν ότι ο νόμος ισχύει και όσοι γνωρίζουν ότι πρέπει να ασφαλιστού­ν να το πράξουν, πληρώνοντα­ς και το πρόστιμο των 250 ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece