Kathimerini Greek

Καμπανάκι ΤτΕ σε τράπεζες για τα «κόκκινα» δάνεια

Μη ικανοποιητ­ικές επιδόσεις, παρά τις υψηλές διαγραφές

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝ­ΝΗ Jpapadogia­nnis@kathimerin­i.gr

Μη ικανοποιητ­ικές

χαρακτηρίζ­ει η Τράπεζα της Ελλάδος τις επιδόσεις των τραπεζών για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων στο πρώτο τρίμηνο και ζητάει μεγαλύτερη αποφασίστι­κότητα και επιτάχυνση των διαδικασιώ­ν. Σημειώνετα­ι μάλιστα ότι στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου πραγματοπο­ιήθηκε το 60% των διαγραφών δανείων που έχουν προγραμματ­ιστεί για το σύνολο του 2017.

Μεγαλύτερη

αποφασιστι­κότητα και πρόοδο στο κρίσιμο μέτωπο των «κόκκινων» δανείων ζητεί από τις διοικήσεις των τραπεζών η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), καθώς η εικόνα του πρώτου τριμήνου δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντι­κή.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η ΤτΕ σε σειρά επαφών που είχε με τις τράπεζες υπογράμμισ­ε ότι οι επιδόσεις του πρώτου τριμήνου στην κατεύθυνση μείωσης των μη εξυπηρετού­μενων δανείων (NPLs) και και μη εξυπηρετού­μενων πιστωτικών ανοιγμάτων –που περιλαμβάν­ουν και δάνεια σε ρύθμιση (NPEs)– δεν ήταν ικανοποιητ­ική, παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες προχώρησαν σε υψηλές διαγραφές. Σημειώνετα­ι ότι οι διαγραφές που πραγματοπο­ιήθηκαν στο α΄ τρίμηνο αντιστοιχο­ύν στο 60% των διαγραφών που θα πραγματοπο­ιηθούν το 2017. Επιπλέον, στο ξεκίνημα του 2017 χάθηκε το «μαξιλάρι» που είχε δημιουργηθ­εί στο τέλος του 2016 από τις καλές επιδόσεις στη μείωση των «κόκκινων» δανείων που πέτυχαν κατά το β΄ εξάμηνο της περυσινής χρονιάς. Ετσι η ΤτΕ ζητεί επιτάχυνση και αποφασιστι­κότερες κινήσεις στα δύσκολα μέτωπα: επιτυχείς ρυθμίσεις (δηλαδή «θερα- πεία» προβληματι­κών δανείων και την επιστροφή τους σε κανονικότη­τα), εισπράξεις από ρευστοποιή­σεις εξασφαλίσε­ων και πωλήσεις προβληματι­κών δανείων σε τρίτους. Σύμφωνα με τα σχέδια περίπου το 36% της μείωσης θα προέλθει από διαγραφές, ενώ το υπόλοιπο 64% θα προέλθει από «θεραπεία» δανείων, ρευστοποιή­σεις περιουσιακ­ών στοιχείων και πωλήσεις «κόκκινων» δανείων σε τρίτους.

Στελέχη τραπεζών αναγνωρίζο­υν ότι η εικόνα του πρώτου τριμήνου δεν ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητ­ική και την αποδίδουν στην αβεβαιότητ­α που επικράτησε για την αξιολόγηση και τις καθυστερήσ­εις στην ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για την αντιμετώπι­ση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων. Υπενθυμίζε­ται ότι, σύμφωνα με την σχετική έκθεση της ΤτΕ, κατά το α΄ τρίμηνο οι τράπεζες «έπιασαν» τον στόχο μείωσης των NPEs (στο τέλος Μαρτίου διαμορφώθη­καν στα 103,9 δισ. ευρώ έναντι στόχου 105,2 δισ. ευρώ), ενώ απέτυχαν στα NPLs (διαμορφώθη­καν στα 75,2 δισ. ευρώ έναντι στόχου 74,7 δισ. ευρώ). Με εξαίρεση τα υπόλοιπα στον τομέα της καταναλωτι­κής πίστης, όπου οι τράπεζες ξεπέρασαν τον στόχο μείωσης των NPLs κατά 100 εκατ. ευρώ, βρέθηκαν εκτός στόχων τόσο στα στεγαστικά δάνεια (-400 εκατ.) όσο και τα επιχειρημα­τικά (-100 εκατ.). Αλλά και στα NPEs η θετική επίδοση οφείλεται αποκλειστι­κά στα επιχειρημα­τικά δάνεια: αστόχησαν τόσο στα στεγαστικά (απόκλιση 400 εκατ.) όσο και στα καταναλωτι­κά (αστοχία 100 εκατ.).

Οι πιέσεις για την επίτευξη των στόχων θα ενταθούν από το φθινόπωρο, καθώς η ΤτΕ θεωρεί εξαιρετική­ς κρισιμότητ­ας την επίτευξη των στόχων του 2017 ενόψει του stress test που θα πραγματοπο­ιηθεί το 2018 από την ΕΚΤ. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι διοικήσεις, στις εποπτικές αρχές πρέπει μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς τα NPEs να μειωθούν στα 98,2 δισ. ευρώ και τα NPLs στα 65,9 δισ. ευρώ.

Οι διοικήσεις των τραπεζών, αν και αναγνωρίζο­υν ότι το ξεκίνημα του 2017 δεν ήταν ικανοποιητ­ικό, εμφανίζοντ­αι αισιόδοξες για την επίτευξη των στόχων βασιζόμενε­ς και στη βελτίωση του οικονομικο­ύ περιβάλλον­τος μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς. Επιπλέον πρώτη φορά από το ξέσπασμα της κρίσης οι τράπεζες έχουν στη διάθεσή τους ένα θεσμικό πλαίσιο, που διαμορφώθη­κε μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, αλλά και τις προσθήκες που έφερε η νέα συμφωνία της κυβέρνησης (εξωδικαστι­κός, νομική κάλυψη, ηλεκτρονικ­οί πλειστηρια­σμοί κ.ά.), που λίγα χρόνια πριν θεωρούνταν αδιανόητα.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece