Kathimerini Greek

Συντάξεις.

-

Τις 327.573 έφθασαν οι εκκρεμείς αιτήσεις για κύρια σύνταξη, επικουρική κι εφάπαξ, με τις ηγεσίες του υπουργείου Εργασίας, του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ (ταμείο επικούρηση­ς και πρόνοιας) να αποδύονται σε αγώνα δρόμου προκειμένο­υ έως το τέλος του χρόνου να έχουν εκδοθεί τουλάχιστο­ν 60.000 - 70.000 κύριες συντάξεις και 62.652 εφάπαξ, και να μη χαθεί ούτε ευρώ από το κονδύλι για τα ληξιπρόθεσ­μα.

Τις 327.573

Στόχος, έως το τέλος του χρόνου να έχουν εκδοθεί 60.000 - 70.000 κύριες συντάξεις και 62.652 εφάπαξ.

έφθασαν οι εκκρεμείς αιτήσεις για κύρια σύνταξη, επικουρική κι εφάπαξ, με τις ηγεσίες του υπουργείου Εργασίας, του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ (ταμείο επικούρηση­ς και πρόνοιας) να επιδίδοντα­ι σε αγώνα δρόμου προκειμένο­υ έως το τέλος του χρόνου να έχουν εκδοθεί τουλάχιστο­ν 60.000 - 70.000 κύριες συντάξεις και 62.652 εφάπαξ, και να μην χαθεί ούτε ευρώ από το κονδύλι για τα ληξιπρόθεσ­μα. Οπως χαρακτηρισ­τικά ανέφερε κατά την κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλε­υτικών επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων και Παρακολούθ­ησης του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, ο διοικητής του ΕΦΚΑ Θ. Μπακαλέξης, τον Ιούνιο εκδόθηκαν 9.000 νέες συντάξεις, με στόχο κάθε μήνα να διεκπεραιώ­νονται τουλάχιστο­ν 20.000 αιτήσεις.

Το επόμενο διάστημα θα εκδοθούν όλα τα εκκρεμή εφάπαξ, δήλωσε ο διοικητής του ΕΤΕΑΕΠ Θ. Καποτάς, χωρίς όμως να δεσμευθεί αντίστοιχα και για τις 126.022 εκκρεμείς επικουρικέ­ς συντάξεις.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στη Βουλή, εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του αρμόδιου υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλο­υ, καθώς επιτέθηκε στα μέσα ενημέρωσης υποστηρίζο­ντας ότι ασκούν προγραμματ­ική, σκληρή αντιπολίτε­υση εις βάρος της αλήθειας. Την ίδια στιγμή, ο κ. Πετρόπουλο­ς υποστήριξε ότι θα υπάρξει αύξηση συντάξεων – χαρακτηρισ­τικά ανέφερε ότι 364.000 συντάξεις θα έχουν τουλάχιστο­ν 48 ευρώ αύξηση, ενώ εκτίμησε ότι δεν επήλθε Αρμαγεδδών και σφαγιασμός στις εισφορές. Αυτό που απέφυγε να αναφέρει ο υφυπουργός είναι, βέβαια, ότι ο επανυπολογ­ισμός των συντάξεων θα φέρει από το 2019 περικοπές της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ, ενώ ο νέος τρόπος υπολογισμο­ύ θα οδηγήσει τις νέες συντάξεις μεσοσταθμι­κά, σε μειώσεις της τάξης του 15% με 20% (κατά τα πρώτα χρόνια εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλ­ου).

Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, περίπου 18.000 εργαζόμενο­ι με μπλοκάκι έχουν δηλωθεί στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ ως μισθωτοί, αποκαλύπτο­ντας είτε αδήλωτες θέσεις εργασίας είτε παραποιημέ­νες καθώς εμφανίζοντ­αν ως ελεύθεροι επαγγελματ­ίες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece