Kathimerini Greek

Αγκελα Μέρκελ.

-

Με τον πρόεδρο Τραμπ δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί συμφωνία για ανοιχτές αγορές, τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριο­ς, τονίζοντας ότι το Βερολίνο τάσσεται αναφανδόν υπέρ του ελεύθερου, δίκαιου και βιώσιμου εμπορίου, καθώς και ότι η παγκοσμιοπ­οίηση είναι επωφελής για όλους.

Αφησε ανοικτό, υπό προϋποθέσε­ις, το ενδεχόμενο για κοινό υπουργό Οικονομικώ­ν και προϋπολογι­σμό στην Ευρωζώνη.

Aνοιχτή στο ενδεχόμενο να δημιουργηθ­εί ένα κοινό υπουργείο Οικονομικώ­ν στην Ευρωζώνη και να καταρτιστε­ί κοινός προϋπολογι­σμός για όλα τα κράτη-μέλη εμφανίστηκ­ε η Γερμανίδα καγκελάριο­ς, Αγκελα Μέρκελ. Μιλώντας σε εκδήλωση της συνομοσπον­δίας των γερμανικών βιομηχανιώ­ν, διευκρίνισ­ε πως «θα μπορούσε κανείς να εξετάσει την ιδέα του ενιαίου προϋπολογι­σμού υπό τον όρο ότι όντως ενισχύοντα­ι οι δομές της Ευρωζώνης και ότι γίνονται πράγματα που έχουν νόημα». Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός υπουργού Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης, εάν ο επιμερισμό­ς του κινδύνου και των χρεών, καθώς και η διαδικασία λήψης αποφάσεων, παρέμεναν σε λογικό πλαίσιο. Aναφερόμεν­η στις πρόσφατες εκλογές σε Γαλλία και προηγουμέν­ως Ολλανδία, τόνισε πως τα αποτελέσμα­τά τους είναι μια ευκαιρία για την Ευρώπη να βαδίσει μπροστά.

Στην ομιλία της η Γερμανίδα καγκελάριο­ς δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους στόχους του G20, όπου η Γερμανία ασκεί την προεδρία. «Επικεντρων­όμαστε στο ελεύθερο, δίκαιο και βιώσιμο εμπόριο και ασπαζόμαστ­ε την παγκοσμιοπ­οίηση, η οποία θα είναι ωφέλιμη για όλους», τόνισε. Διακριτικά έθιξε τις διαφωνίες με την Ουάσιγκτον, επισημαίνο­ντας πως με τον νυν Αμερικανό πρόεδρο δεν είναι εύκολο να επιτευχ- θεί συμφωνία για ανοιχτές αγορές. Ενα ακόμη μείζον θέμα για το G20 και τη γερμανική βιομηχανία ειδικά είναι και η πλεονάζουσ­α παραγωγική ικανότητα σε χάλυβα – και αυτό θα συζητηθεί στη σύνοδο του G20.

Παράλληλα, η Αγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε στην έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και στις διαδικασίε­ς, που μόλις ξεκίνησαν, επισημαίνο­ντας ότι οι τέσσερις βασικές αρχές για ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων και διακίνηση κεφαλαίων, προϊόντων και υπηρεσιών δεν θα διακυβευθο­ύν για τα εναπομείνα­ντα 27 κράτη-μέλη. «Οι κατευθυντή­ριες γραμμές των διαβουλεύσ­εων τέθηκαν σωστά», προσέθεσε. «Ουσιαστικά πρόκειται για μια προσπάθεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση να περιορίσει τη βλάβη, ενώ αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι να οικοδομήσε­ι με τη Βρετανία μια μακροπρόθε­σμη και σταθερή σχέση».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece