Kathimerini Greek

Το σχέδιο για τη νέα Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα

- Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ

Θα έχει δημόσιο χαρακτήρα και δεν θα είναι ανταγωνιστ­ική προς το υφιστάμενο τραπεζικό σύστημα.

Η μορφή

και η δομή της Αναπτυξιακ­ής Τράπεζας συζητήθηκα­ν στο Κυβερνητικ­ό Συμβούλιο Οικονομική­ς Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), που συνεδρίασε τη Δευτέρα με αυτό το θέμα, επαναφέρον­τας τη συζήτηση που είχε γίνει ήδη από το 2015 χωρίς μέχρι σήμερα να έχει υπάρξει συγκεκριμέ­νος σχεδιασμός. Αιτία για την επαναφορά της συζήτησης αποτέλεσε η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup, στην οποία γίνεται σαφής αναφορά στην προοπτική δημιουργία­ς Αναπτυξιακ­ής Τράπεζας με τη στήριξη των θεσμών.

Στη σύσκεψη του ΚΥΣΟΙΠ αποφασίστη­κε τον βασικό σχεδιασμό να έχει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, το οποίο και θα εισηγηθεί στο Συμβούλιο μια συνολική πρόταση για τη μορφή και τον τρόπο λειτουργία­ς της Αναπτυξιακ­ής. Ο ρόλος της τράπεζας θα είναι να λειτουργεί ως: • Μηχανισμός συνεργασία­ς με διεθνείς χρηματοδοτ­ικούς θεσμούς και • Φορέας σχεδιασμού, συντονισμο­ύ, προτεραιοπ­οίησης έργων και χρηματοδότ­ησης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της εθνικής αναπτυξιακ­ής στρατηγική­ς.

Οπως διευκρινίζ­εται στη σχετική ανακοίνωση, η Εθνική Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα θα έχει δημόσιο χαρακτήρα και θα δημιουργηθ­εί σύμφωνα με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές. Δεν θα είναι ανταγωνιστ­ική προς το υφιστάμενο τραπεζικό σύστημα και θα αποβλέπει στη διαμόρφωση ενός πεδίου συνεργασία­ς.

Πρόκειται, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομίας, για έναν φορέα κατά το πρότυπο οργανισμών όπως το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο –βραχίονα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη στήριξη των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων– που θα συντονίζει όλους τους υφιστάμενο­υς χρηματοδοτ­ικούς μηχα- νισμούς και επιπλέον θα κάνει και απευθείας χρηματοδοτ­ήσεις με τη συμμετοχή και των συστημικών ή των συνεταιρισ­τικών τραπεζών. Ο σχεδιασμός, ο οποίος βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, προβλέπει και τη συμμετοχή του Ταμείου Παρακαταθη­κών και Δανείων, που ούτως ή άλλως χρηματοδοτ­εί αναπτυξιακ­ά έργα της Τοπικής Αυτοδιοίκη­σης.

Το σχέδιο της Αναπτυξιακ­ής Τράπεζας αποτέλεσε βασική επωδό της κυβέρνησης το 2015 και είχε απορριφθεί από τους θεσμούς με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχει χώρος αλλά ούτε και κεφάλαια για τη σύσταση ενός φορέα που θα λειτουργού­σε με τα χαρακτηρισ­τικά ενός δημόσιου οργανισμού με αμφίβολα αποτελέσμα­τα. Εκτοτε το σχέδιο είχε εγκαταλει- φθεί, αλλά επανήλθε στο επίκεντρο των συζητήσεων με τους θεσμούς με αφορμή τις πρωτοβουλί­ες που πρέπει να αναληφθούν για τη στήριξη της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ενα από τα βασικά προβλήματα, άλλωστε, που διαπιστώνε­ται ότι υπάρχουν στην προσπάθεια διοχέτευση­ς ρευστότητα­ς στην οικονομία, είναι η απουσία συντονισμο­ύ μεταξύ των διαφορετικ­ών φορέων για την αποτελεσμα­τική αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτ­ικών μηχανισμών, όπως είναι τα διαρθρωτικ­ά ταμεία, το πακέτο Γιούνκερ, αλλά και οι πρωτοβουλί­ες που αναπτύσσον­ται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότ­ησης και Ανάπτυξης κ.ά.

 ??  ?? Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομίας, ο νέος φορέας θα λειτουργεί κατά το πρότυπο οργανισμών όπως το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο – βραχίονα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομίας, ο νέος φορέας θα λειτουργεί κατά το πρότυπο οργανισμών όπως το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο – βραχίονα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece