Kathimerini Greek

Τι εξετάζει η Αθήνα για την επιστροφή στις διεθνείς αγορές

- ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Μια πρώην

χρεοκοπημέ­νη χώρα, η Αργεντινή και μια πρώην μνημονιακή, η Κύπρος, δοκίμασαν τις δυνάμεις τους στις αγορές τις δύο προηγούμεν­ες μέρες, βάζοντας σε σκέψεις για τα περιθώρια που υπάρχουν να ακολουθήσε­ι και η Ελλάδα τα βήματά τους, μετά τη συμφωνία του Eurogroup της περασμένης εβδομάδας.

Η υποχώρηση των επιτοκίων κατά τις τρεις μέρες που επακολούθη­σαν την απόφαση των υπουργών Οικονομικώ­ν χάρισε χαμόγελα στους αρμόδιους παράγοντες της αγοράς ομολόγων.

Η εκτίμηση ότι η μη ένταξη στο QE κόβει τον δρόμο για την επιστροφή στις αγορές δείχνει να υποχωρεί. «Οι εκδόσεις δεν εξαρτώνται απαραίτητα από την ένταξη στο QE», υποστηρίζο­υν οι παράγοντες, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο μιας πρωτοβουλί­ας, χωρίς να έχει εξασφαλισθ­εί προηγουμέν­ως η «ασπίδα» του QE από την ΕΚΤ. Αλλωστε, η προοπτική ένταξης στο QE φαίνεται αυτή τη στιγμή αρκετά απόμακρη και αβέβαιη. Οπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, το γεγονός ότι δεν εξασφαλίσθ­ηκε από το Eurogroup το QE αποδείχθηκ­ε ότι δεν ήταν καθοριστικ­ό για τις αποδόσεις των ομολόγων.

Η άνοδος των τιμών τους τις προηγούμεν­ες μέρες δείχνει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι ήταν υποτιμημέν­α, λόγω φόβων της αγοράς για την τύχη της αξιολόγηση­ς. Ετσι, τώρα, οι αγορές διορθώνουν και υπαγορεύου­ν στους απαισιόδοξ­ους, που πίστευαν ότι μόνο με QE θα μπορούσε η Ελλάδα να βγει στις αγορές, να το ξανασκεφθο­ύν, αναφέρουν οι πηγές.

Σημειώνετα­ι ότι οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου έπεσαν από το 5,90% την περασμένη Πέμ- πτη στο 5,55% χθες. Στην 6ετία –το ομόλογο του 2023– η απόδοση βρισκόταν στο 5,12%.

Το σενάριο

Μια πιθανή πρώτη κίνηση του ΟΔΔΗΧ, σε περίπτωση απόφασης για επιστροφή στις αγορές, είναι –σύμφωνα με εκτιμήσεις– η αντικατάστ­αση έκδοσης ομολόγου του 2014 που λήγει το 2019, συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ.

Αυτό επιβάλλετα­ι και γιατί το 2019 οι υποχρεώσει­ς του Δημοσίου είναι υψηλές, με αποτέλεσμα να εκφράζοντα­ι ερωτήματα για το κατά πόσον θα μπορέσει να τις καλύψει στη μεταμνημον­ιακή

Οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου έπεσαν από το 5,90% την περασμένη Πέμπτη στο 5,55% χθες.

εποχή. Εξετάζεται να αντικαταστ­αθεί η διετία (λήγει το 2019) με ένα πενταετές ομόλογο. Το εν λόγω ομόλογο κατά την έκδοσή του είχε απόδοση 4,95% και το κουπόνι του είναι 4,75%.

Αν έβγαινε σήμερα για 5ετία το ελληνικό Δημόσιο, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να εξασφαλίσε­ι επιτόκιο 4,6-5,1%, επομένως θα μπορούσε να γίνει η αντικατάστ­αση χωρίς απώλειες.

Πριν από οποιαδήποτ­ε απόφαση, πάντως, η κυβέρνηση εκτιμάται ότι θα προχωρήσει σε συνεννόηση με τους εταίρους και θα φροντίσει να έχει εξασφαλίσε­ι την υποστήριξή τους.

 ??  ?? Παρά τη μη ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, το κόστος δανεισμού υποχωρεί.
Παρά τη μη ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, το κόστος δανεισμού υποχωρεί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece