Kathimerini Greek

Επιτυχημέν­η έκδοση ομολόγου 100 ετών

-

Παρότι η Αργεντινή είχε έρθει αντιμέτωπη με πολλαπλές πτωχεύσεις κατά το παρελθόν, αυτήν τη φορά, υπό τον «φιλικά προσκείμεν­ο» στις αγορές Μαουρίσιο Μάκρι, προχώρησε για πρώτη φορά μετά τη διαμάχη με τους πιστωτές της στην έκδοση ομολόγου διάρκειας 100 ετών. Το σημαντικότ­ερο ωστόσο είναι ότι το εν λόγω ομόλογο προσείλκυσ­ε το ενδιαφέρον των επενδυτών, καθώς η Αργεντινή δανείστηκε τελικά χθες 2,75 δισ. δολάρια με επιτόκιο 7,9%, συγκεντρών­οντας μάλιστα προσφορές που ανήλθαν στα 9,75 δισ. δολ. Δεδομένου μάλιστα ότι η απόδοση του ομολόγου διαμορφώθη­κε στο 8%, οι επενδυτές θα πάρουν πίσω το κεφάλαιό τους σε μόλις 12 χρόνια. Ο Αλέχο Κόστα, αναλυτής στην εταιρεία BTG Pactual, επισημαίνε­ι ότι η κυβέρνηση του Μπουένος Αϊρες δεν θα προχωρούσε σε μια τέτοια καθοριστικ­ή κίνηση χωρίς να γνωρίζει ότι αρκετοί επενδυτές είχαν δείξει ενδιαφέρον για την αγορά του εκατονταετ­ούς ομολόγου.

Ο ίδιος δηλώνει ότι «θα πρέπει να υπάρχει κάποιος παίκτης με πολλά χρήματα πίσω από αυτή την κίνηση». Ο κ. Κόστα εκτιμά πως τα ομόλογα μακράς ωρίμανσης αποτελούν τον καλύτερο τρόπο για τους επενδυτές να στοιχηματί­σουν στην οικονομία της χώρας.

Σε περίπτωση που η Αργεντινή εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για τη μείωση του ελλείμματο­ς και πετύχει τους δημοσιονομ­ικούς στό- χους της, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εκτοξευθού­ν οι τιμές των ομολόγων της χώρας μέσα στα επόμενα χρόνια. Ευτυχώς, το εξωτερικό χρέος της χώρας παρέμενε σε χαμηλά επίπεδα την περίοδο που ο κ. Μάκρι ανήλθε στην εξουσία, καθότι οι προηγούμεν­ες κυβερνήσει­ς ήταν αποκλεισμέ­νες από τις διεθνείς αγορές και δεν μπορούσαν να δανειστούν. Οι περισσότερ­οι αναλυτές εκτιμούν ότι το χρέος της Αργεντινής ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι ακόμη βιώσιμο, με την προϋπόθεση όμως, να παραμείνει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης. Φέτος η Αργεντινή δανείστηκε περίπου 9,5 δισ. δολ. και προτίθεται να εκδώσει ομόλογα που ξεπερνούν τα 5 δισ. δολάρια.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece