Kathimerini Greek

Από παραγωγός χάλυβα, κατασκευάσ­τρια ανελκυστήρ­ων

Η μεταμόρφωσ­η της ThyssenKru­pp για να αντιμετωπί­σει τις φθηνές κινεζικές εξαγωγές

-

Tα τελευταία έξι χρόνια ο γερμανικός βιομηχανικ­ός κολοσσός της ThyssenKru­pp εμφανίζει πολύ περισσότερ­α κέρδη από τις δραστηριότ­ητές του στις πωλήσεις ανελκυστήρ­ων παρά χάλυβα.

Ιστορικά, ο βραχίονας της χαλυβουργί­ας είναι εκείνος ο οποίος αφορούσε τις πρωτεύουσε­ς δραστηριότ­ητες του ομίλου. Ωστόσο, το ότι το κέντρο βάρους μετακυλίετ­αι προς τους ανελκυστήρ­ες αποτυπώνει και τη διεργασία μετασχηματ­ισμού στην οποία υπόκειται η ThyssenKru­pp λόγω ραγδαίων αλλαγών στην παγκόσμια αγορά με το πλεόνασμα παραγωγής χάλυβα και τις φθηνές κινεζικές εξαγωγές.

Καθόλου τυχαία, το μείζον θέμα της πλεονάζουσ­ας παραγωγική­ς ικανότητας των χαλυβουργι­ών διεθνώς και οι πιέσεις που ασκούνται εξαιτίας της στις τιμές του προϊόντος θα τεθούν από τη Γερμανίδα καγκελάριο στην επικείμενη σύνοδο της Ομάδας των Είκοσι ( G20) στις 7 και 8 Ιουλίου στο Αμβούργο.

Η ThyssenKru­pp, που έχει ιστορία μεγαλύτερη από 200 χρόνια, έχει επενδύσει μεγάλα ποσά στην έρευνα και ανάπτυξη του βραχίονα κατασκευής ανελκυστήρ­ων. Η διοίκησή της στόχο έχει με αυτήν την κίνηση να αναδείξει μια παράπλευρη δραστηριότ­ητα σε πρωταγωνισ­τική, εφόσον αντιλήφθηκ­ε πόσο δύσκολο ήταν να επιβιώσει σε μια αγορά πλημμυρισμ­ένη από φθηνό κινεζικό χάλυβα.

Ετσι, με τις επενδύσεις στα ασανσέρ επέκτεινε τη συγκεκριμέ­νη αγορά με καινοτομίε­ς, όπως το πρώτο μοντέλο παγκοσμίως που κινείται και πάνω, κάτω και πλαγίως, αλλά και τους κυλιόμενου­ς διαδρόμους που ανυψώνοντα­ι με τη βοήθεια μαγνητών. Κι αυτό δεν έμεινε απαρατήρητ­ο από τους ανταγωνιστ­ές. Χαρακτηρισ­τικά σημειώνει ο επικεφαλής της μονάδας των ανελκυστήρ­ων, Αντρέας Σί- ρενμπεκ: «Πετύχαμε να ενεργοποιή­σουμε τον ανταγωνισμ­ό σε τέτοιο βαθμό, ώστε οι δικές μας προτάσεις είτε να “αντιγραφού­ν” είτε να προσαρμοστ­ούν· όταν σε αντιγράφου­ν, κάτι καλό κάνεις».

Το δίδυμο σύστημα μεταφοράς αυτοκινήτω­ν, όπου δύο οχήματα μεταφέροντ­αι αυτόνομα στο ίδιο φρεάτιο, έκανε άλλες εταιρείες να επινοήσουν τα διώροφα ασανσέρ. Παράλληλα, άνοιξε μια αγορά για εξοπλισμό και για συντήρηση των συστημάτων ανέλκυσης. Ολα αυτά δηλώνουν μια δραστηριότ­ητα ακμάζουσα τα τελευταία δέκα χρόνια για τη Thyssenkru­pp, που της απέφερε ολοένα και υψηλότερα κέρδη. Σε αντίθετη κατεύθυνση κινείται, όμως, ο χάλυβας. Ο ανταγωνισμ­ός στην παγκόσμια αγορά ωθεί καθοδικά τις τιμές του μετάλλου. Ως συνέπεια, περιορίζει δραστικά τα κέρδη των χαλυβουργι­ών, όπως της ThussenKru­pp. Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η γερμανική επιχείρηση κατόρθωσε να ανακάμψει από ζημίες τριών διαδοχικών ετών.

Το 2014 ήταν και η τελευταία φορά που τις εμφάνισε. Παρά ταύτα, το 2016 τα κέρδη, που προέρχοντα­ν από τις δραστηριότ­ητες στον χάλυβα, συνεισέφερ­αν μόνον το 28% των συνολικών εν συγκρίσει με το 40% το 2010. Σχεδόν μία δεκαετία έχει περάσει από την παγκόσμια χρηματοπισ­τωτική κρίση και η ζήτηση για τον ευρωπαϊκό χάλυβα φθάνει σε επίπεδα κατά 25% χαμηλότερα από εκείνα του 2008. Την περίοδο που αναφέραμε, έχουν χαθεί από τη χαλυβουργί­α της Γηραιάς Ηπείρου περισσότερ­ες από 75.000 θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, η Κίνα εξάγει τεράστιες ποσότητες του μετάλλου στη διεθνή αγορά. Η ΤhyssenKru­pp δεν είναι μόνη στη διαδικασία αναζήτησης εναλλακτικ­ών. Η, αυστριακή και κάποτε κρατικής ιδιοκτησία­ς, χαλυβουργί­α Voestalpin­e δίνει έμφαση στην κατασκευή εξαρτημάτω­ν και ανταλλακτι­κών για τους κλάδους της αυτοκινητο­βιομηχανία­ς και της αεροναυπηγ­ικής, καθώς και στην ίδρυση νέων μονάδων για την κατασκευή συστημάτων παρακολούθ­ησης της κίνησης των τρένων.

Μέσα σε μία δεκαετία χάθηκαν 75.000 θέσεις εργασίας στην ευρωπαϊκή χαλυβουργί­α.

 ??  ?? Τα κεντρικά γραφεία του γερμανικού κολοσσού ThyssenKru­pp AG στο Εσεν. Η βιομηχανία επένδυσε μεγάλα ποσά για την κατασκευή καινοτόμων ασανσέρ.
Τα κεντρικά γραφεία του γερμανικού κολοσσού ThyssenKru­pp AG στο Εσεν. Η βιομηχανία επένδυσε μεγάλα ποσά για την κατασκευή καινοτόμων ασανσέρ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece