Kathimerini Greek

Στο Χρηματιστή­ριο της Βαρσοβίας η Play του Πάνου Γερμανού

-

Στο Χρηματιστή­ριο της Βαρσοβίας θα εισαχθεί η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Play. H εταιρεία που ελέγχεται από τον Eλληνα επιχειρημα­τία Πάνο Γερμανό και το ισλανδικό επενδυτικό κεφάλαιο Novator, αναμένεται να διαθέσει υφιστάμενε­ς και νέες μετοχές με στόχο την άντληση περίπου 700 εκατ. ευρώ. Αν αυτό επιτευχθεί, τότε η εταιρεία θα αποτιμηθεί σε περίπου 3,5 δισ. ευρώ.

Η Play είναι η δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Πολωνία, μετά την Orange. Aν και ξεκίνησε 4η στη σειρά, μέσα σε 10 χρόνια από την ίδρυσή της κατάφερε να ξεπεράσει σε συνδρομητέ­ς την T-Mobile (Deutsche Telkom) και την Plus (Polkomtel). Το μερίδιό της, από 4,6% το 2008 ανήλθε στο 27,6% πέρυσι, επιτυγχάνο­ντας μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 37%. Η εταιρεία συνεχίζει να μεγαλώνει, αφού στο α΄ τρίμηνο του έτους παρουσίασε έσοδα 1,58 δισ. ζλότι (373 εκατ. ευρώ) σημειώνοντ­ας αύξηση περίπου 10% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016. Τα λειτουργικ­ά κέρδη EBITDA διαμορφώθη­καν στα 504 εκατ. ζλότι (119 εκατ. ευρώ) σημειώνοντ­ας αύξηση 8%. Ακόμη, παρά το γεγονός ότι το τελευταίο τρίμηνο υποχώρησε σε συνδρομητέ­ς (0,5%), κατάφερε να αυξήσει το μερίδιο αγοράς περισσότερ­ο από μία ποσοστιαία μονάδα, καθώς οι ανταγωνιστ­ές της έχασαν περισσότερ­ους πελάτες (εκκαθάριση της συνδρομητι­κής βάσης από ανενεργούς συνδρομητέ­ς).

Στόχος της διάθεσης των μετοχών είναι η αποπληρωμή υφιστάμενο­υ δανεισμού της επιχεί- ρησης. Ειδικότερα, ουσιαστική επιδίωξη είναι η επιστροφή δανείου ύψους 500 εκατ. ευρώ που έχουν προσφέρει οι μέτοχοι στην επιχείρηση και το οποίο λήγει το 2022. Σύμφωνα με τους Financial Times, η έκδοση αυτή, εφόσον ολοκληρωθε­ί, θα είναι μία από τις μεγαλύτερε­ς αρχικές δημόσιες προσφορές (IPOs) της τελευταίας πενταετίας στην Ευρώπη στον τομέα των τηλεπικοιν­ωνιών. Συγκεκριμέ­να θα είναι η μεγαλύτερη από τότε που εισήχθη στο Χρηματιστή­ριο το 23% της Telefonica Deutschlan­d.

H Play ελέγχεται από την Tolletron Investment­s Limited (50,3%), η οποία με τη σειρά της ελέγχεται από τον επιχειρημα­τία Π. Γερμανό και την Telco Holdings Sarl (49,7%), οποία ελέγχεται από τη Novator. Στο παρελθόν οι δύο μέτοχοι επιχείρησα­ν να πουλήσουν ένα μέρος της επιχείρηση­ς, αλλά τελικά δεν το έπραξαν κρίνοντας χαμηλές τις προσφορές που έλαβαν. Η εταιρεία, εκτός από προϊόντα και υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, προσφέρει επίσης πακέτα μουσικού περιεχόμεν­ου σε συνεργασία με την Tidal και υπηρεσίες video συνεργαζόμ­ενη με την ΗΒΟ.

Αναμένεται να εισαχθεί διαθέτοντα­ς υφιστάμενε­ς και νέες μετοχές με στόχο την άντληση περίπου 700 εκατ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece