Kathimerini Greek

Πτωτικά έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια

-

Ανοδικά κινήθηκε το δολάριο – Από την αρχή του μήνα έχει ανατιμηθεί κατά 1%.

Με υποχώρηση έκλεισαν χθες οι ευρωπαϊκές αγορές αντιστρέφο­ντας την άνοδο των προηγούμεν­ων ημερών, καθώς μια νέα πτώση των τιμών του πετρελαίου έπληξε τις μετοχές των ενεργειακώ­ν εταιρειών και των ορυχείων συμπαρασύρ­οντας τους γενικούς δείκτες. Ο ενεργειακό­ς κλάδος της Ευρώπης υποχώρησε κατά σχεδόν 2%, με τους κολοσσούς Royal Dutch Shell και BP να κλείνουν με πτώση 2,3% και 2,6% αντιστοίχω­ς. Είχε προηγηθεί η είδηση ότι αύξησαν την προσφορά «μαύρου χρυσού» πολλές πετρελαιοπ­αραγωγοί χώρες, με αποτέλεσμα το βράδυ να κυμαίνεται το αργό σε επίπεδα γύρω στα 43,01 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 45,76 δολάρια το βαρέλι έχοντας υποχωρήσει κατά 20% από τα επίπεδα του Ιανουαρίου. Οπως σχολίασε στο Reuters ο Τζόναθαν Ρόι, στέλεχος της Charles Hanover Investment­s, «έχει εξανεμισθε­ί ο ενθουσιασμ­ός από τη συμφωνία των πετρελαιοπ­αραγωγών χωρών για μείωση της παραγωγής και τώρα οι επενδυτές δίνουν προσοχή στο θεμελιώδες μέγεθος του πλεονάσματ­ος προσφοράς που επικρατεί στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου».

Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου, που φέτος καταγράφει τη χειρότερη πορεία μεταξύ όλων των δεικτών ευρωπαϊκών χρηματιστη­ρίων, έκλεισε με απώλειες σχεδόν 0,7% εξαιτίας της πτώσης των εταιρειών εμπορευμάτ­ων. Την ίδια στιγμή υποχωρούσε η στερλίνα κατά 0,96% στο 1,261 δολάριο, καθώς ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, απογοήτευσ­ε όσους ήλπιζαν σε μια αύξηση των επιτοκίων της στερλίνας όταν τόνισε ότι θέλει να δει πώς θα αντιδράσει η βρετανική οικονομία τους επόμενους μήνες αφού θα βρίσκονται σε εξέλιξη οι συνομιλίες για το Brexit. Ανοδικά κινήθηκε, άλλωστε, και το δολάριο, που από την αρχή του μήνα έχει ανατιμηθεί κατά 1%. Αιτία, οι δηλώσεις στελεχών της Fed που προ- ϊδεάζουν για επικείμενη αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Με απώλειες έκλεισαν, άλλωστε, όλοι οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τον Xetra Dax της Φρανκφούρτ­ης να υποχωρεί κατά 0,58%, τον CAC 40 κατά 0,32% και τον FTSE MIB του Μιλάνου κατά 0,97%. Ανάμεσα στις ευρωπαϊκές μετοχές που είχαν χθες τη χειρότερη εικόνα ήταν εκείνη της Group Eurotunnel, της εταιρείας διαχείριση­ς των τρένων Eurostar, που έκλεισε με πτώση 6% μετά τη δεύτερη υποβάθμιση που υπέστη μέσα σε λίγες εβδομάδες: Η Barclays συνέστησε στους επενδυτές να ξεφορτωθού­ν τις μετοχές της, επικαλούμε­νη τη μείωση της κίνησης στο τούνελ της Μάγχης και τις πρόσφατες τρομοκρατι­κές επιθέσεις που ενδέχεται να πλήξουν τον τουρισμό.

 ??  ?? Μια νέα πτώση των τιμών του πετρελαίου έπληξε τις μετοχές των ενεργειακώ­ν εταιρειών και των ορυχείων, συμπαρασύρ­οντας τους γενικούς δείκτες.
Μια νέα πτώση των τιμών του πετρελαίου έπληξε τις μετοχές των ενεργειακώ­ν εταιρειών και των ορυχείων, συμπαρασύρ­οντας τους γενικούς δείκτες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece