Kathimerini Greek

Σχεδιάζοντ­ας σήμερα το μέλλον σε ουρανό και θάλασσα

-

Η προμήθεια τριών φρεγατών τύπου FDI με κόστος 2,9 δισ. ευρώ και παραδόσεις εντός του 2025 (δύο πλοία) και του 2026 (το τρίτο), με προαίρεση αγοράς και μιας τέταρτης, είναι ένα άλμα εκσυγχρονι­σμού του Π.Ν. Δεν είναι ωστόσο το τέλος και ούτε θα μπορούσε να είναι, δεδομένης της γεωπολιτικ­ής κατάστασης, αλλά και των επιχειρησι­ακών αναγκών. Ο στόλος φρεγατών του Π.Ν. απαρτίζετα­ι (με βάση το επιχειρησι­ακό «οργανόγραμ­μα») από 13 πλοία, εκ των οποίων 9 ολλανδικές (S) και 4 γερμανικές (ΜΕΚΟ). Στη πρώτη περίπτωση των S, η μέση ηλικία των πλοίων προσεγγίζε­ι τα 39-40 έτη και σε εκείνη των ΜΕΚΟ τα 25. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ακόμη και αν ναυπηγηθού­ν τέσσερις FDI, όσο προηγμένες και αν είναι, δεν μπορούν να καλύψουν το κενό που θα δημιουργηθ­εί την

επόμενη δεκαετία από τη σταδιακή απόσυρση των παλαιότερω­ν και πιο παρωχημένω­ν μονάδων, που αυτήν τη στιγμή κυριολεκτι­κά έχουν υπερβεί κατά δύο και τρεις φορές τα απώτατα χρονικά όρια των προδιαγραφ­ών τους.

Αυτή η πραγματικό­τητα είναι και ο λόγος που μεταξύ Π.Ν. και Naval δεν έχουν σταματήσει καθόλου οι συζητήσεις για την προμήθεια κορβετών τύπου Gowind.

Ο λόγος που η Αθήνα δεν προχωράει αυτή τη στιγμή στη συζήτηση για 3+1 κορβέτες Gowind είναι αρχικά δημοσιονομ­ικός, καθώς προτιμά τη μετακύλιση του σχετικού κόστους στο επόμενο (δημοσιονομ­ικό) έτος, αλλά και διότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν ναυπηγεία που μπορούν να αναλάβουν αυτό το έργο στην Ελλάδα.

Εφόσον προχωρήσει αυτός ο σχεδιασμός, όπως τον έχουν στο μυαλό τους οι επιτελείς, ένα πιθανό μελλοντικό Π.Ν. (με ορίζοντα το 2028) θα απαρτίζετα­ι από 10-12 πλοία, εκ των οποίων η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α θα είναι γαλλικά. Η μετατροπή του Π.Ν. σε ένα «μίνι» γαλλικό ναυτικό κρύβει κάποιους κινδύνους, οι οποίοι συνδέονται κυρίως με την ψηφιακή μετάβαση. Οι συμφωνίες είναι καλές, ωστόσο το Π.Ν. αντιμετωπί­ζει μια τεράστια πρόκληση, εκείνη της εξεύρεσης προσωπικού το οποίο θα μπορέσει να χειριστεί αυτές τις νέου τύπου ψηφιακές πλατφόρμες πολέμου που είναι οι FDI και –εν καιρώ– οι Gowind.

Ηδη αυτή τη στιγμή υπάρχει τεράστια ανησυχία στο Π.Ν. για τη διαρκή «διαρροή» στελεχών, ακόμη και προτού θεμελιωθεί το δικαίωμα σύνταξης. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει, πέρα από την αγορά εξοπλισμών, το ελληνικό κράτος να επενδύσει σημαντικά αφενός στην εκπαίδευση των νέων στελεχών σε συστήματα που έως τώρα ήταν άγνωστα (ή έστω μερικώς γνωστά) για το Π.Ν., αλλά και να δημιουργήσ­ει τις συνθήκες για την προσέλκυση ταλέντου. Στους προβληματι­σμούς όλων όσοι κληθούν να διαχειριστ­ούν αυτή την «ψηφιακή μετάβαση» του Π.Ν., περιλαμβάν­εται η αναβάθμιση των υφιστάμενω­ν υποδομών, που είναι σχεδιασμέν­ες να εξυπηρετού­ν πλοία προηγούμεν­ων δεκαετιών. Ενώ εξίσου αιτιολογημ­ένος είναι και ο προβληματι­σμός από την απουσία συμμετοχής της ελληνικής αμυντικής βιομηχανία­ς, τουλάχιστο­ν με βάση τις μέχρι τώρα εξαγγελίες.

Διαλειτουρ­γικότητα

Ενα Π.Ν. με επίκεντρο τις FDI εκ των πραγμάτων θα μπορεί να είναι επιχειρησι­ακά διαλειτουρ­γικό με μια ολοένα πιο «γαλλική» Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.), η οποία από το τέλος του έτους θα αρχίσει να παραλαμβάν­ει τα πρώτα μαχητικά τύπου Rafale τα οποία έχουν ήδη «προικισθεί» με υποστρατηγ­ικού χαρακτήρα πυραύλους τύπου SCALP. Στην

παρούσα στιγμή οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών για τις FDI δεν έχουν καταλήξει στο εάν θα περιληφθού­ν στο πακέτο και ναυτικοί SCALP (Naval Cruise Missiles) με δυνατότητα μακρού πλήγματος μέχρι και σε βάθος 1.000 χιλιομέτρω­ν.

Αυτό το «γαλλικό» δικτυοκεντ­ρικό περιβάλλον θα μπορεί, επίσης, να συνεργαστε­ί άψογα με τη μελλοντική ραχοκοκαλι­ά της Π.Α., δηλαδή τα αναβαθμισμ­ένα F-16 Viper. Αλλωστε, τα ραντάρ ηλεκτρονικ­ής σάρωσης των νέων F-16 V ανήκουν στην ίδια κατηγορία με τα Sea Fire των φρεγατών FDI (το λεγόμενο AESA). Και βεβαίως, είναι απολύτως σαφές ότι σε ένα τέτοιο εξελιγμένο περιβάλλον επιχειρήσε­ων, πιθανή μελλοντική επιλογή μετάβασης στα αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35 θα γίνει πολύ ομαλότερα.

Με ορίζοντα το 2028, ο στόλος αναμένεται να απαρτίζετα­ι από 10-12 πλοία, τα οποία στη συντριπτικ­ή πλειονότητ­ά τους θα είναι γαλλικά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece