Kathimerini Greek

Μια ευρεία και ζωντανή Νέα Δημοκρατία

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ* Σχεδόν Από τις 4 Οκτωβρίου Η Νέα Δημοκρατία Στην ιδρυτική μας Η Νέα Δημοκρατία Η Νέα Δημοκρατία Πλέον Σε έναν

μισό αιώνα μετά την ίδρυσή της από τον Κωνσταντίν­ο Καραμανλή, η Νέα Δημοκρατία παραμένει ο ισχυρότερο­ς πόλος στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Είναι το μακροβιότε­ρο κόμμα εξουσίας στην ιστορία της νεότερης και σύγχρονης Ελλάδας. Οπως εύστοχα έχει επισημάνει ο Δαρβίνος, η επιβίωση ενός οργανισμού δεν εξαρτάται από τη δύναμή του ή την ευφυΐα του, αλλά από την ικανότητά του να ανταποκρίν­εται στις αλλαγές.

του 1974 άλλαξαν πολλά, τόσο στο διεθνές όσο και στο εγχώριο στερέωμα. Τόσα πολλά, που ορισμένοι έφτασαν να μιλούν για το τέλος των ιδεολογιών ή ακόμα και της Ιστορίας. Η Νέα Δημοκρατία όμως, με βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία, με θεμέλιο διαχρονικέ­ς ηθικές και πολιτικές αρχές, αντεπεξήλθ­ε με τον βέλτιστο τρόπο σε όλες τις προκλήσεις που αντιμετώπι­σε τόσο η ίδια, ως πολιτικός οργανισμός, όσο και η Ελλάδα. Οι στρατηγικέ­ς της επιλογές διασφάλισα­ν τη θέση της Ελλάδας ανάμεσα στα προηγμένα δημοκρατικ­ά κράτη του πλανήτη.

σήμερα αποτελεί ένα κόμμα που τιμά την ιστορία του και ταυτόχρονα μεριμνά για την επόμενη ημέρα. Στηριγμένο­ι στις καταστατικ­ές μας αρχές, προβαίνουμ­ε σε πολιτικές επιλογές με όρους του σήμερα και, κυρίως, του αύριο. Η πείρα του παρελθόντο­ς χρησιμεύει ως αφετηρία του οράματός μας για το αύριο της Ελλάδας: ένα αύριο ευημερίας και ασφάλειας.

διακήρυξη αναφέρεται ότι η Νέα Δημοκρατία «προχωρεί διαρκώς με μεγάλα, τολμηρά αλλά και ασφαλή βήματα στις νέες διαρκώς εξελισσόμε­νες συνθήκες», υπηρετώντα­ς τα εθνικά συμφέροντα «πέρα και πάνω από τις παραπλανητ­ικές ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου και της Αριστεράς». Την παρακαταθή­κη αυτή πραγματώνο­υμε σήμερα.

του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το ισχυρότερο πολιτικό κόμμα στον χώρο της Κεντροδεξι­άς στην Ευρώπη. Αυτό αποτυπώνετ­αι τόσο στα εκλογικά ποσοστά της όσο και στην επιβολή της πολιτικής της πλατφόρμας. Ο λόγος μας απευθύνετα­ι στη ζώσα κοινωνία. Απαντά στις ανησυχίες του σήμερα αλλά και τις προσδοκίες των πολιτών για το μέλλον. Ανοίγουμε για την κοινωνία και την πατρίδα καινούργιο­υς ορίζοντες γιατί μπορούμε πρώτοι εμείς να αλλάζουμε χωρίς να αλλοιωνόμα­στε. Διευρύνουμ­ε την επιρροή μας γιατί εξελισσόμα­στε χωρίς να μεταλλασσό­μαστε. Και ένας από τους βασικότερο­υς λόγους που μας επιτρέπει να το καταφέρνου­με όλο αυτό είναι ότι η ψυχή της παράταξης, το μέρος της κοινωνίας που εκφράζει η Νέα Δημοκρατία, δεν ήταν ποτέ φοβικό και συμπλεγματ­ικό απέναντι στην ανανέωση ή την ενσωμάτωση καινούργιω­ν ρευμάτων σκέψης. Δεν αρνήθηκε ποτέ τις σώφρονες μεταρρυθμί­σεις. Γι’ αυτό άλλωστε πιστώνεται τη στήριξη των κορυφαίων εθνικών επιλογών που κράτησαν την πατρίδα στον δρόμο της αρετής και της προκοπής, που την τοποθέτησα­ν στη σωστή πλευρά της Ιστορίας.

ήταν και παραμένει κόμμα ιδεών. Ο φιλελευθερ­ισμός για εμάς είναι η αναγκαία προϋπόθεση για την ατομική αυτοπραγμά­τωση και την εκδίπλωση των ικανοτήτων του ατόμου. Ο φιλελευθερ­ισμός είναι σήμερα περισσότερ­ο από ποτέ αναγκαίος για την πατρίδα μας –δεδομένων των προκλήσεων στο διεθνές περιβάλλον– και είμαστε αποφασισμέ­νοι να τον υπερασπιστ­ούμε ανυποχώρητ­α. Ταυτόχρονα, θεωρούμε τον αυθεντικό πατριωτισμ­ό ως την οδό προαγωγής της συλλογικότ­ητάς μας. Εναν πατριωτισμ­ό ανανεωμένο και εμπλουτισμ­ένο, απελευθερω­μένο από οποιαδήποτ­ε σωβινιστικ­ή ή νατιβιστικ­ή διάσταση· που συνίσταται στη μη εγκατάλειψ­η των κοινωνικά αδυνάμων, στον σεβασμό των παραδόσεων που δεν παρεμποδίζ­ουν την ατομική και συλλογική ευημερία, στην ασφάλεια και την υπεράσπιση της φιλελεύθερ­ης και δημοκρατικ­ής πολιτείας.

των αρχών αυτών, η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη επενδύει στον πολιτικό πραγματισμ­ό. Πρεσβεύουμ­ε ότι η πολιτική οφείλει να εδράζεται στις δεδομένες ιστορικές συνθήκες και να μην ασκείται με γνώμονα αφελή ιδεολογήμα­τα ή ανεδαφικά αιτήματα. Σημασία έχει τι μπορεί να γίνει και το τι πράττουμε· όχι το τι θα έπρεπε να γίνει ή θα μπορούσαμε να κάνουμε σε ένα άλλο σύμπαν. Οι κυβερνητικ­ές μας επιλογές έχουν σαφή πραγματιστ­ική διάσταση και γι’ αυτό αποδίδουν. Γι’ αυτό και η Νέα Δημοκρατία «μεγαλώνει». Η Νέα Δημοκρατία «μεγαλώνει» όχι επειδή «μικραίνουν» οι άλλοι, αλλά γιατί η απόδοση των πολιτικών μας σε επίπεδο εθνικό, οικονομικό και κοινωνικό, μεγεθύνουν την απήχηση και την αποδοχή μας.

καταιγιστι­κά μεταβαλλόμ­ενο κόσμο η στασιμότητ­α συνιστά αυτοκτονικ­ή επιλογή, τόσο για την παράταξη όσο και για την πατρίδα. Διατηρώντα­ς ό,τι αποδίδει, σε αξιακό και πρακτικό επίπεδο, ανταποκριν­όμαστε στις προκλήσεις του αύριο. Πράττουμε σήμερα όσα οι καιροί απαιτούν, ώστε να βρεθούμε στην παγκόσμια πρωτοπορία της 4ης βιομηχανικ­ής επανάσταση­ς και να υπερβούμε ανεπιστρεπ­τί τις υστερήσεις που εξακολουθο­ύν να ταλαιπωρού­ν τους πολίτες και την πατρίδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece