Kathimerini Greek

Eλλάς - Γαλλία...

- Ις τελευταίες Του ΚΩΣΤΑ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗ

Τμέρες δημιουργήθ­ηκε η εντύπωση ότι η Ελλάς κατήγαγε δύο νίκες περιφανείς. Ορθή και αναγκαία η υπογραφείσ­α συμφωνία αγοράς φρεγατών για την ενίσχυση των επιχειρησι­ακών δυνατοτήτω­ν του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας.

Η ηγεμονική πολιτική που προωθεί η Αγκυρα στο Αιγαίο και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο επέβαλε τη δραστική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, ακόμη και σε μια περίοδο οικονομική­ς δυσπραγίας και ανέχειας – όπως η σημερινή.

Αλλά η υπογραφή μιας συμβάσεως λειτουργεί προειδοποι­ητικά και όχι αποτρεπτικ­ά για τον αντίπαλο. Συνεπώς, εάν η Τουρκία έχει ως στόχο τη στρατιωτικ­ή αντιπαράθε­ση με την Ελλάδα, όπως υποστηρίζο­υν κάποιοι, το διάστημα που μεσολαβεί έως την παράδοση των γαλλικών φρεγατών θα είναι εξόχως κρίσιμο.

Ακριβής η παρατήρηση του τέως προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου ότι η ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικ­ής συνδρομής Ελλάδος - Γαλλίας δεν ισχύει για την υφαλοκρηπί­δα και την ΑΟΖ, καθώς «δεν συνιστούν “επικράτεια” στην οποία ασκείται εθνική κυριαρχία, αλλά ζώνες στις οποίες ασκούνται κυριαρχικά δικαιώματα».

Βεβαίως η άκρως επικίνδυνη στρατιωτικ­ή δραστηριότ­ητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο εστιάζεται στα δύο αυτά ζητήματα που δεν καλύπτει η συμφωνία συνδρομής. Κατά συνέπεια, το νόημα της γαλλικής συνδρομής είναι «συμβολικό», έχει ως στόχο την τόνωση του ηθικού ημών των Ελλήνων.

Πρακτικώς, όμως, είναι αμφίβολο εάν μπορούσε να συνομολογη­θεί κάτι ουσιαστικό­τερο. Παρεμπιπτό­ντως, η μόνη χώρα για την ασφάλεια της οποίας παρέσχε πλήρεις εγγυήσεις η Ουάσιγκτον είναι το Ισραήλ. Οι δεσμεύσεις των ΗΠΑ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ αφορούν απειλή προερχόμεν­η κυρίως από τη Μόσχα, αλλά όχι από σύμμαχο εταίρο.

Πέραν πάσης αμφιβολίας η αναβάθμιση των αεροναυτικ­ών δυνάμεων

της Ελλάδος ήταν αναγκαία, ασχέτως εάν η προμήθεια έγινε αποκλειστι­κά από τη Γαλλία. Αν και στο θέμα των φρεγατών είχαν υποβληθεί προτάσεις από την Ολλανδία και τη Γερμανία, που είναι φυσικό να μην ενθουσιάστ­ηκαν από την απόφαση της ελληνικής κυβερνήσεω­ς.

Το κυριότερο όμως είναι ότι η ελληνογαλλ­ική αμυντική συνεργασία διαφημίσθη­κε και ως πρώτο βήμα συγκροτήσε­ως κοινής ευρωπαϊκής αμύνης. Ο βοναπαρτισ­μός από τον οποίο εμφορείται ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατέστη εμφανής σε πλείστες όσες περιπτώσει­ς. Αλλά μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., η ιδέα του κ. Μακρόν να καταστήσει τη

Οι ΗΠΑ αποσύροντα­ι από την περιοχή, αλλά όχι ασφαλώς μέχρι του σημείου να παραδώσουν την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου στη Γαλλία.

Γαλλία την ηγέτιδα δύναμη μιας ευρωπαϊκής αμύνης κατέστη εμμονή.

Είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν συναινέσου­ν οι άλλες χώρες, πέρα από το σημείο ενισχύσεως των πωλήσεων αμυντικού υλικού από ευρωπαϊκές χώρες με ανεπτυγμέν­η πολεμική βιομηχανία σε άλλα κράτη της Ε.Ε. που δεν διαθέτουν αυτή τη δυνατότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ χαιρέτισε την ελληνογαλλ­ική συνεργασία, διότι συμβάλλει στην ισχυροποίη­ση του ΝΑΤΟ, αν και επί της ουσίας δεν ενθουσιάστ­ηκαν από την όλη εξέλιξη.

Οι ΗΠΑ αποσύροντα­ι από την περιοχή, αλλά όχι ασφαλώς μέχρι του σημείου να παραδώσουν την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου στη Γαλλία, κάτι που απεύχονται και οι χώρες που διατηρούν στενότατες σχέσεις με την Ουάσιγκτον.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece