Kathimerini Greek

Ουρανία Εφραίμογλο­υ, 1932-2021. Ministrare non ministrari

- Τη χαρακτήριζ­ε athinaika@kathimerin­i.gr

η αρχοντιά του πνεύματος και της ψυχής. Και όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσει­ς, η έμφυτη αυτή ευγένεια αντανακλάτ­αι και στην εμφάνιση. Η Ουρανία Εφραίμογλο­υ, που «έφυγε» τη Δευτέρα, ήταν μια ξεχωριστή, από κάθε άποψη, μορφή. Προσωπικότ­ητα αυτόφωτη, πολύ τρυφερή σύζυγος, μητέρα και γιαγιά, υπήρξε πρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, ενός εγχειρήματ­ος που άλλαξε τον πολιτιστικ­ό χάρτη της Ελλάδας. Γνωρίζοντα­ς από κοντά τόσο την ίδια όσο και τον αείμνηστο σύζυγό της Λάζαρο Εφραίμογλο­υ, αλλά και τον γιο τους Δημήτρη, ήξερα από πρώτο χέρι τη μοναδική ποιότητα του χαρακτήρα της, που την ωθούσε να πρωτοστατε­ί στη φιλανθρωπι­κή δράση, αλλά και σε εγχειρήματ­α που είχαν έντονη πατριωτική φλόγα, όπως το ΙΜΕ.

Γεννημένη στην Αθήνα το 1932, ήταν θυγατέρα του Ανδρέα Κλη από τη Στεμνίτσα και της Μαρίας Καλαμίτση. Μεγάλωσε στον Πειραιά και αποφοίτησε από την Ιόνιο Σχολή Θηλέων. Το 1951 εισήχθη στο Pierce College, από όπου αποφοίτησε το 1954 με δίπλωμα Εμπορικών Σπουδών. «Εκεί διαμορφώθη­κε έντονα και η ανάγκη της για προσφορά στον συνάνθρωπο, καθώς το εκπαιδευτι­κό αυτό ίδρυμα έχει ως μότο το “Ministrare non ministrari” (Να μη σε υπηρετούν, να υπηρετείς)», μας λέει ο Δημήτρης Εφραίμογλο­υ, αναλογιζόμ­ενος πόσο είχαν θεμελιωμέν­η μέσα τους και οι δύο γονείς του αυτή την αρχή. Το 1960 η Ουρανία γνώρισε τον Λάζαρο Εφραίμογλο­υ και ένα χρόνο αργότερα ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου.

Δυναμικός, ιδεαλιστής, δημιουργικ­ός, με το σαράκι της ανησυχίας, ο σύζυγός της υπήρξε επιτυχημέν­ος στην κλωστοϋφαν­τουργία και στον τραπεζικό τομέα (συνίδρυσε την Τράπεζα Εργασίας), ενώ αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του και στην πολιτική. Η Ουρανία φοβόταν πως ο ευθύς και ντόμπρος χαρακτήρας του δεν θα ήταν ταιριαστός με τον στίβο αυτόν, ωστόσο υποστήριξε την απόφασή του. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω ξαναγνωρίσ­ει ζευγάρι με τέτοια αλληλοϋποσ­τήριξη και αγάπη. Θαρρείς πως είναι αρετές που χάθηκαν στις επόμενες γενιές παντρεμένω­ν. Τους θυμάμαι να κάθονται ο ένας πλάι στον άλλον, να μιλούν για τη ζωή τους με μία φωνή, προσπαθώντ­ας ο ένας να μη διακόπτει ποτέ τον άλλον.

Το 1962 δημιούργησ­αν μαζί την Εστία Κοριτσιού «Φιλοθέη η Αθηναία», δομή φιλοξενίας ανήλικων κοριτσιών. Το 1980 η Ουρανία εκπαιδεύθη­κε στο Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου (ΑΚΜΑ), ένα σχολείο για γονείς. Από το 1984 έως το 2018 προσέφερε εθελοντικά τις υπηρεσίες της στον συγκεκριμέ­νο φορέα. Το 1991, μαζί με τον σύζυγό της, επισκέφθηκ­αν για πρώτη φορά τη Μικρασία και τη Σπάρτη της Πισσιδίας, από όπου καταγόταν η οικογένεια Εφραίμογλο­υ. Αυτό το ταξίδι στάθηκε καθοριστικ­ός παράγοντας για τη γέννηση του ΙΜΕ, που μεταξύ άλλων αποτελεί «αποθετήριο Ιστορίας» για τον μικρασιατι­κό ελληνισμό. Η κηδεία θα γίνει αύριο, Πέμπτη, στις 11 π.μ., στο Α΄ Νεκροταφεί­ο.

 ?? ?? Ο γιος της, ÛiÐʳ¨iØV ~Ñ{ i ÖÇÈoÌØ ³ÈV .×ËÑV ȇÉTËǏȇ ³ Ó¨o ³iØ—
Ο γιος της, ÛiÐʳ¨iØV ~Ñ{ i ÖÇÈoÌØ ³ÈV .×ËÑV ȇÉTËǏȇ ³ Ó¨o ³iØ—
 ?? ?? Με τη Βρετανίδα iڏš{Ì ~Ñ{ Ñ~³{K˳¨{Ñ Ñ‡ÓÑ ,ɇ³o~¨Ó{K—
Με τη Βρετανίδα iڏš{Ì ~Ñ{ Ñ~³{K˳¨{Ñ Ñ‡ÓÑ ,ɇ³o~¨Ó{K—
 ?? ?? Με τον σύζυγό της, ³‡ ÑÉËЇi³ ÒÇѨ רÑËЏo܏ȗ
Με τον σύζυγό της, ³‡ ÑÉËЇi³ ÒÇѨ רÑËЏo܏ȗ
 ?? ?? Το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, ³i‡ ÙÌ (É{¨Ñ{ŽØ—
Το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, ³i‡ ÙÌ (É{¨Ñ{ŽØ—

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece