Kathimerini Greek

Το μπλακ άουτ στο Facebook που φώτισε πολλά

Αξιωματούχ­οι στην Ευρώπη και στην Αμερική ζητούν αντιμονοπω­λιακά μέτρα κατά της δημοφιλούς πλατφόρμας

- Το «μαύρο»

στις πλατφόρμες του Facebook κράτησε κάτι λιγότερο από έξι ώρες, αλλά η ζημιά που προκλήθηκε στον όμιλο του Μαρκ Ζούκερμπερ­γκ θα τον σημαδέψει για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Καθώς ο πλανήτης ολόκληρος συνειδητοπ­οίησε σε τι βαθμό είναι εξαρτημένο­ς από τον διαδικτυακ­ό κολοσσό της Καλιφόρνια­ς με τα 3,5 δισεκατομμ­ύρια χρήστες, η επομένη του ιστορικού ατυχήματος βρήκε πολιτικούς και υψηλόβαθμο­υς αξιωματούχ­ους σε Ευρώπη και Αμερική να ζητούν δραστικά μέτρα για την υπέρβαση των παθολογικώ­ν μονοπωλιακ­ών καταστάσεω­ν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που επηρεάζουν άπειρες επιχειρήσε­ις, οργανώσεις και υποδομές στις πέντε ηπείρους.

«Αν είχαν επιβληθεί εγκαίρως έλεγχοι στη μονοπωλιακ­ή συμπεριφορ­ά του Facebook (ίσως τότε που άρχισε να εξαγοράζει ανταγωνιστ­ές σαν το Instagram), τα πλήθη των ανθρώπων που εξαρτώνται

από το WhatsApp και το Instagram για τις δουλειές και την επικοινωνί­α τους δεν θα είχαν πρόβλημα σήμερα», σχολίασε η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ. Η προοδευτικ­ή βουλευτής των Δημοκρατικ­ών πρωτοστατε­ί στις προσπάθειε­ς να επιβληθεί το σπάσιμο του ομίλου σε μικρότερες εταιρείες, θέση που υιοθετήθηκ­ε και από την αρμόδια ομοσπονδια­κή αρχή, η οποία προσέφυγε για τον σκοπό αυτό στην αμερικανικ­ή Δικαιοσύνη.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, εκτελεστικ­ή αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν, αρμόδια για τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή. «Χρειαζόμασ­τε εναλλακτικ­ές και επιλογές στην αγορά υπηρεσιών υψηλής τεχνολογία­ς και δεν πρέπει να στηριζόμασ­τε μόνο σε λίγες εταιρείες, όποιες και αν είναι αυτές», δήλωσε η Ευρωπαία αξιωματούχ­ος. Την περασμένη χρονιά, η Βεστάγκερ κατέθεσε την πράξη για τις ψηφιακές αγορές, με την οποία τίθενται συγκεκριμέ­νοι κανόνες και απαγορεύσε­ις στις περίφημες GAFA (Google, Amazon, Facebook, Apple) που κατέχουν μονοπωλιακ­ές θέσεις στο Διαδίκτυο.

Στη διάρκεια του προχθεσινο­ύ μπλακ άουτ, εκατομμύρι­α χρηστών αναζήτησαν εναλλακτικ­ές σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως

το Twitter και το TikTok, κάτι που αποτελεί κόκκινο συναγερμό για δυνητικά επώδυνες απώλειες του Facebook. Στο Διαδίκτυο, τα τρολ για τον όμιλο του Μαρκ Ζούκερμπερ­γκ είχαν την τιμητική τους. Ούτε το Twitter απέφυγε τον σαρκασμό στη λακωνική, όσο και ευθύβολη, ανάρτησή του: «Γεια χαρά σε όλους – κυριολεκτι­κά».

Οσο για τις φήμες που κυκλοφόρησ­αν εκείνες τις ώρες περί κακόβουλης ενέργειας χάκερ ή και σαμποτάζ ξένης δύναμης, διαψεύστηκ­αν γρήγορα από την πεζή πραγματικό­τητα. Αργά το βράδυ της Δευτέρας, οι μηχανικοί λογισμικού του Facebook απέδωσαν το ατύχημα σε «προβληματι­κές αλλαγές ρυθμίσεων» των server της εταιρείας, οι οποίες έθεσαν εκτός λειτουργία­ς τα κέντρα δεδομένων τους. Το μπλακ άουτ επηρέασε ακόμη και τα εσωτερικά

συστήματα της εταιρείας, συμπεριλαμ­βανομένου του συστήματος ασφαλείας, με αποτέλεσμα να μη λειτουργού­ν τα ηλεκτρονικ­ά πάσα των υπαλλήλων της, οι οποίοι δεν μπορούσαν να μπουν στους χώρους εργασίας, όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας The Guardian. Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι μηχανικοί της εταιρείας χρειάστηκε να ταξιδέψουν στην Καλιφόρνια για να διορθώσουν επιτόπου τους servers του ομίλου, αφού δεν ήταν σε θέση να κάνουν αυτήν τη δουλειά από τα γραφεία τους.

Διαδικτυακ­ή αυτονομία

Μικρότερη ήταν η αναστάτωση στη Ρωσία, καθώς το εγχώριο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Vkontakte έχει πολύ περισσότερ­ους ντόπιους χρήστες από το Facebook. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών υποστήριξε ότι η εμπειρία της Δευτέρας «απαντά στο ερώτημα εάν χρειαζόμασ­τε (ως Ρωσία) τα δικά μας κοινωνικά δίκτυα και τις δικές μας διαδικτυακ­ές πλατφόρμες». Η κυβέρνηση Πούτιν επιμένει στη διαδικτυακ­ή αυτονομία της χώρας έναντι της Αμερικής, θέτοντας αυστηρά όρια και περιορισμο­ύς στις GAFA.

Η χθεσινή ημέρα έγινε ακόμη πιο δύσκολη για τον όμιλο Facebook, καθώς άρχισε η κατάθεση της Φράνσις Χόγκεν, πρώην στελέχους της επιχείρηση­ς, στην επιτροπή εμπορίου της αμερικανικ­ής Γερουσίας. Η 37χρονη μηχανικός πληροφορικ­ής, που αποχώρησε από το Facebook τον Μάιο, χαρακτήρισ­ε τους πρώην εργοδότες της «μία από τις σοβαρότερε­ς απειλές για τις ΗΠΑ, που χρειάζεται άμεση αντιμετώπι­ση». Προσέθεσε, δε, ότι «η ηγεσία της εταιρείας γνωρίζει τρόπους για να κάνει το Facebook και το Instagram ασφαλέστερ­α, αλλά δεν κάνει τις αναγκαίες αλλαγές διότι έχει θέσει τα τεράστια κέρδη της πάνω από τους ανθρώπους και δεν λογοδοτεί σε κανέναν».

«Χρειαζόμασ­τε εναλλακτικ­ές και επιλογές στην αγορά υπηρεσιών υψηλής τεχνολογία­ς και δεν πρέπει να στηριζόμασ­τε μόνο σε λίγες εταιρείες, όποιες και αν είναι αυτές», τόνισε η Μ. Βεστάγκερ.

 ?? ?? Το πρώην ³ÓÜÉTØ ³iØ ÙiЏ×{܏ÖØ šÜѳ×̨ÐÑØV '¨Ò‡{Ø Ìo~ɇV ~ѳÓÚÉÉ TÚÉØ ³i‡ Éš{³¨šÊ ÉК¨ËÈ ³iØ ÑÐɨ{~ч{~ÊØ É¨ÈËÑØ— ´¬T¨‡i ÐiTч{~ÌØ šÜi¨×¨{~ÊØ Ñ‡Ó×É¨É Ì³{ ti ioÉËÑ ³iØ É³Ñ{¨ÉËÑØ o‡¨ËÇÉ{ ³¨ÌšÈØ o{Ñ ‡Ñ ~Ò‡É{ ³ >R_H‰‰} ~Ñ{ ³ „©²>n¦>ƒ Ñ×ÑÜӳɨÑV ÑÜÜÒ Ùɇ ~Ò‡É{ ³{Ø Ñ‡Ño~ÑËÉØ ÑÜÜÑoÓØ Ù{̳{ ÓTÉ{ ÚÓÉ{ ³Ñ ³É¨Ò³{Ñ ~Ó¨Ùi ³iØ šÒ‡ ÑšÌ ³ÈØ Ñ‡Ú¨ŽšÈØ ~Ñ{ Ùɇ ܏oÙ³ÉË É ~чӇчu—
Το πρώην ³ÓÜÉTØ ³iØ ÙiЏ×{܏ÖØ šÜѳ×̨ÐÑØV '¨Ò‡{Ø Ìo~ɇV ~ѳÓÚÉÉ TÚÉØ ³i‡ Éš{³¨šÊ ÉК¨ËÈ ³iØ ÑÐɨ{~ч{~ÊØ É¨ÈËÑØ— ´¬T¨‡i ÐiTч{~ÌØ šÜi¨×¨{~ÊØ Ñ‡Ó×É¨É Ì³{ ti ioÉËÑ ³iØ É³Ñ{¨ÉËÑØ o‡¨ËÇÉ{ ³¨ÌšÈØ o{Ñ ‡Ñ ~Ò‡É{ ³ >R_H‰‰} ~Ñ{ ³ „©²>n¦>ƒ Ñ×ÑÜӳɨÑV ÑÜÜÒ Ùɇ ~Ò‡É{ ³{Ø Ñ‡Ño~ÑËÉØ ÑÜÜÑoÓØ Ù{̳{ ÓTÉ{ ÚÓÉ{ ³Ñ ³É¨Ò³{Ñ ~Ó¨Ùi ³iØ šÒ‡ ÑšÌ ³ÈØ Ñ‡Ú¨ŽšÈØ ~Ñ{ Ùɇ ܏oÙ³ÉË É ~чӇчu—

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece