Kathimerini Greek

Το μεγάλο crash που έφερε απώλειες δισ. δολαρίων

- Η τιμή REUTERS, A.P.

των μετοχών της Facebook έπεσε σχεδόν κατά 5% τη Δευτέρα, αυξάνοντας τις απώλειες στο 15% τον τελευταίο μήνα. Ο προσωπικός πλούτος του Μαρκ Ζούκερμπερ­γκ έχει περιοριστε­ί πλέον στα 120,9 δισ. δολάρια, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στην πέμπτη θέση παγκοσμίως πίσω από τον Μπιλ Γκέιτς. Παλιότερα είχε βρεθεί στο νούμερο 3 του δείκτη δισεκατομμ­υριούχων του Bloomberg, αλλά συνολικά από τα μέσα Σεπτεμβρίο­υ έχει χάσει 19 δισ. δολάρια.

Ενώ οι εφαρμογές του Facebook, του WhatsΑpp και του Instagram σταμάτησαν να λειτουργού­ν σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, η τιμή της μετοχής της Facebook μειώθηκε στα 322 δολάρια ανά μετοχή. Με το κλείσιμο της συνεδρίαση­ς η τιμή της ανήλθε στα 326 δολάρια, με απώλειες 4,89% σε μία ημέρα.

Η τιμή μετοχής της Facebook δέχεται πιέσεις τον τελευταίο καιρό, καθώς από τις 7 Σεπτεμβρίο­υ μειώθηκε κατά 15%, από 382 δολάρια ανά μετοχή στα 326 δολάρια, και η εταιρεία αντιμετώπι­σε αναφορές που υποδηλώνου­ν ότι γνώριζε πως το Instagram, το οποίο ανήκει σε αυτήν, προκαλεί άγχος σε ορισμένους, ειδικά νεότερους χρήστες.

Οι αποκαλύψει­ς

Mια σειρά δημοσιευμά­των της Wall Street Journal, που βασίζονταν σε εσωτερικά έγγραφα, αποκάλυψε ότι η εταιρεία γνώριζε την καταστροφι­κή επιρροή που έχουν οι πλατφόρμες της όχι μόνο για την ψυχική υγεία των νέων χρηστών, αλλά και για τη διασπορά μίσους και την άνοδο ακροδεξιών απόψεων.

Η ταυτότητα του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντο­ς αποκαλύφθη­κε την Κυριακή το βράδυ, όταν η Φράνσις Χάουγκεν, πρώην εργαζόμενη στη Facebook, έδωσε μια αποκαλυπτι­κή συνέντευξη στην εκπομπή «60 Minutes».

Οι μετοχές άλλων τεχνολογικ­ών κολοσσών αντικατοπτ­ρίζουν επίσης την πτώση στον

Πτώση 4,89% σε μία ημέρα για τη μετοχή της Facebook – Περισσότερ­α από 6 δισ. έχασε ο ιδρυτής της πλατφόρμας, Μαρκ Ζούκερμπερ­γκ.

τομέα, με την Amazon να υποχωρεί σχεδόν 3%, ακολουθούμ­ενη από την Apple, τη Microsoft και την Google.

Η πτώση της τιμής των μετοχών της Facebook διέγραψε περισσότερ­α από 6 δισεκατομμ­ύρια δολάρια από τον πλούτο του Μαρκ Ζούκερμπερ­γκ, ενώ η πτώση της τιμής των μετοχών της Amazon είχε ως αποτέλεσμα ο Τζεφ Μπέζος να γίνει φτωχότερος κατά 4,83 δισεκατομμ­ύρια δολάρια σε μία ημέρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece