Kathimerini Greek

«Δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος να είμαι αποσυνδεδε­μένος»

- Της ΗΛΙΑΝΑΣ ΜΑΓΡΑ Οταν

τελείωσε τη γυμναστική της το βράδυ της Δευτέρας, η 29χρονη Ελένη έλαβε μία κλήση από τον φίλο της. Στο Viber. Τότε κατάλαβε πως κάτι είχε συμβεί, δεν λειτουργού­σαν το WhatsApp, το Instagram και το Facebook. Για να μιλήσει με άλλες επαφές χρησιμοποί­ησε άλλες εφαρμογές ή κατέφυγε στο παραδοσιακ­ό τηλεφώνημα. Ενημερώθηκ­ε για τα νέα της ημέρας απευθείας από ειδησεογρα­φικά sites. Συνειδητοπ­οίησε πως όταν χρησιμοποι­εί τις εφαρμογές, που τη Δευτέρα για πολλές ώρες δεν λειτουργού­σαν, για να κάνει αδιάφορα scroll, είναι από συνήθεια – «για να χαλαρώσω μετά τη δουλειά», λέει στην «Κ», «χωρίς να είναι η πραγματική μου ανάγκη». Πώς χαλάρωσε κατά τη διάρκεια του «μπλακ άουτ»; «Τακτοποίησ­α όλα τα καλλυντικά μου», αναφέρει γελώντας.

Σε ερώτηση της «Κ» για το πώς εξέλαβαν το «μπλακ άουτ», 96 από τα 113 άτομα που απάντησαν είπαν πως το λάτρεψαν. «Ενιωσα πως εξαγνίστηκ­α», λέει στην «Κ» η 30χρονη Παυλίνα. «Ενιωσα γαλήνια, με λιγότερο στρες», δηλώνει η Ιφιγένεια. Οι περισσότερ­οι χρήστες στην αρχή πίστεψαν πως είχε πρόβλημα το κινητό ή το WiFi τους. Σύντομα όμως τα νέα διέρρευσαν – από στόμα σε στόμα, μέσω sites, μέσω Twitter, το οποίο τη Δευτέρα το βράδυ αποτέλεσε διαδικτυακ­ό καταφύγιο για εκατομμύρι­α χρήστες. Κάποιοι ούτε που το πρόσεξαν, άλλοι αποφάσισαν να περάσουν περισσότερ­ο χρόνο με την οικογένειά τους, να βγουν για ποτό με φίλους, να δουν σειρά, να κοιμηθούν πιο νωρίς. Πολλοί παραλλήλισ­αν το παγκόσμιο «μπλακ άουτ» τριών τόσο δημοφιλών εφαρμογών με κυριολεκτι­κή διακοπή ρεύματος. «Σαν τις διακοπές ρεύματος που ανάβαμε κεριά», αναφέρει στην «Κ» ο 30χρονος Θωμάς, «αρχίσαμε να στέλνουμε μέιλ». Ενώ η απώλεια του Instagram στην αρχή τον ενόχλησε,

Σε ερώτηση της «Κ» για το πώς εξέλαβαν το «μπλακ άουτ», 96 από τα 113 άτομα που απάντησαν είπαν πως το λάτρεψαν.

τώρα πιστεύει πως ίσως θα ήταν καλύτερο να κρατούσε περισσότερ­ο. «Ηθελα να δω τις ζωές των άλλων και ξενέρωσα που δεν μπορούσα», λέει, «όμως έπειτα από λίγο φιλοσόφησα και είπα μια χαρά, καλύτερα να σταματούσα­ν για λίγο παραπάνω». Τονίζει πως δεν πρέπει να δαιμονοποι­ούμε την τεχνολογία – ειδικά για όσους μένουν στο εξωτερικό, η κοινωνική δικτύωση είναι απολύτως σημαντική. Ομως, «έχουμε την επικοινωνί­α πανεύκολη και δεν ξέρω αν είναι καλό», δηλώνει. «Ανοιχτά 100 παράθυρα, τι προλαβαίνε­ις να πεις; Χάνουμε λίγο το βάθος των πραγμάτων».

Οταν η «Κ» ρώτησε, μέσω Instagram, τους χρήστες που λάτρεψαν το «μπλακ άουτ» γιατί επέστρεψαν στην εφαρμογή, δεκάδες απάντησαν πως βασικός παράγοντας ήταν ότι η αποχή της Δευτέρας δεν αποτέλεσε δική τους επιλογή – ήταν κάτι που συνέβη, και συνέβη σε όλους. «Δεν έχανες τίποτα γιατί κανείς δεν ήταν online – δεν υπήρχε FOMO (Fear Of Missing Out, ο φόβος να μην “χάσεις” κάτι)», λέει στην «Κ» η 26χρονη Λία. Κάποιοι παρομοίωσα­ν τα social media και δη το Instagram με εθισμό. «Ηταν αναγκαστικ­ό διάλειμμα που δεν φαίνεται να μπορώ να κάνω μόνη μου», δηλώνει η Ευγενία. «Ξαναμπήκα γιατί απλά δυστυχώς ζούμε με αυτό, ενώ θα ήθελα να μην μπαίνω», λέει η Ελένη. «Το βλέπω σαν το τσιγάρο», αναφέρει ο 31χρονος Γιάννης – «αν κάποιος μου έλεγε αύριο “δεν υπάρχουν”, θα ήμουν χαρούμενος, αλλά όσο υπάρχουν είναι δύσκολο να μην κάνεις ένα».

Η διακοπή, όμως, δεν τους χαροποίησε όλους. Κάποιοι δεν μπορούσαν να επικοινωνή­σουν με επαφές τους με άλλο τρόπο. Αλλοι δυσαρεστήθ­ηκαν που δεν μπορούσαν να χαζέψουν ενδιαφέρον­τα πράγματα και ιστορίες που βρίσκουν στο Instagram. «Ηταν τρελό», λέει στην «Κ» ο Κωνσταντίν­ος, «φίλος μού είπε πως ένιωθε σαν παράλυτος, ενώ ένας άλλος, μεταξύ σοβαρού και αστείου, αναρωτήθηκ­ε “μήπως γίνεται πραξικόπημ­α”». Τη Δευτέρα, για πολλοστή φορά, αντιλήφθηκ­ε «πόσο εξαρτημένο­ι είμαστε», όπως λέει.

Η πλειονότητ­α, όμως, ένιωσε μια περίεργη ανακούφιση, και τον λόγο συνοψίζει στην «Κ» ο Φιλίπο: «Το λάτρεψα», τονίζει, «γιατί δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος να είμαι αποσυνδεδε­μένος πλέον».

 ?? ?? Η διακοπή ³iØ ÛÉȳӨÑØ ³‡ Ù{ÑÙ{~³ÈÑ~Ì ~ÜÌ Ùɇ TѨšËiÉ ~Òš{ÈØV šÈ ÙÊ܍ч ÙÈѨɳiÐÓ‡{ ÉšÉ{ÙÊ Ùɇ К¨Öч ‡Ñ TÑÇӝÈ‡ ɇÙ{Ñ×Ó¨‡³Ñ š¨ÒoÐÑ³Ñ ~Ñ{ {³¨ËÉØ šÈ K¨Ë~È‡ ³ „©²>n¦>ƒ—
Η διακοπή ³iØ ÛÉȳӨÑØ ³‡ Ù{ÑÙ{~³ÈÑ~Ì ~ÜÌ Ùɇ TѨšËiÉ ~Òš{ÈØV šÈ ÙÊ܍ч ÙÈѨɳiÐÓ‡{ ÉšÉ{ÙÊ Ùɇ К¨Öч ‡Ñ TÑÇӝÈ‡ ɇÙ{Ñ×Ó¨‡³Ñ š¨ÒoÐÑ³Ñ ~Ñ{ {³¨ËÉØ šÈ K¨Ë~È‡ ³ „©²>n¦>ƒ—

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece