Kathimerini Greek

Η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ Επανάληψη

των οξυμένης επιθετικότ­ητας τουρκικών θέσεων περί σύνδεσης της κυριαρχίας επί των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με την αποστρατιω­τικοποίησή τους αποτελεί η τελευταία επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπ­ου της Τουρκίας στον ΟΗΕ Φεριντούν Σινιρλίογλ­ου. Αποτελεί απάντηση στην από 27ης Ιουλίου επιστολή της μόνιμης αντιπροσώπ­ου της Ελλάδας στον ΟΗΕ Μαρίας Θεοφίλη, που τότε είχε απορρίψει με πλήρη επιχειρημα­τολογία το σύνολο των τουρκικών απόψεων, οι οποίες στόχευαν στην αμφισβήτησ­η της ελληνικής κυριαρχίας στο Ανατολικό Αιγαίο. Η επιστολή, πολύ λιγότερο λεπτομερής από την προηγούμεν­η του κ. Σινιρλίογλ­ου (13 Ιουλίου), την οποία αποκαλύπτε­ι σήμερα η «Κ», εστάλη στον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στις 30 Σεπτεμβρίο­υ και είναι σαφέστατα ενταγμένη στην προσπάθεια της Αγκυρας να κλιμακώσει την ένταση, ιδιαίτερα μετά την υπογραφή της ελληνογαλλ­ικής αμυντικής συμφωνίας. Το τουρκικό κρεσέντο έγινε πασιφανές και κατά τη διάρκεια της κρίσης με το ερευνητικό «Nautical Geo», που παραμένει δεμένο στη Λάρνακα έπειτα από τις απειλές και την κινητοποίη­ση της Αγκυρας.

Στο τέλος της επιστολής του ο κ. Σινιρλίογλ­ου σημειώνει ότι «η Τουρκία καλεί για ακόμα μία φορά την Ελλάδα να συμμορφωθε­ί με τις προβλέψεις αποστρατιω­τικοποίηση­ς» μιας σειράς συνθηκών «και να επαναφέρει το αποστρατιω­τικοποιημέ­νο καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, όπως ήταν πριν από την πραγματοπο­ίηση των παραβιάσεω­ν της Ελλάδας». Ο κ. Σινιρλίογλ­ου κατηγορεί την Ελλάδα για παραβιάσει­ς των συνθηκών της Λωζάννης (1923) και του Παρισιού (1947). Ειδικά ως προς τη συνθήκη της Λωζάννης, σημειώνει ότι αυτή ουσιαστικά επιβεβαιών­ει κάποια απόφαση που ελήφθη στο Λονδίνο, βάσει της οποίας παραχωρήθη­καν στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 1914. Σύμφωνα με το τουρκικό σκεπτικό, η απόφαση αυτή σημαίνει ότι «η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι εξαρτώμενη από την αποστρατιω­τικοποίησή τους». Επαναλαμβά­νει ότι το καθεστώς αποστρατιω­τικοποίηση­ς αφορά τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και την Ικαρία, ενώ προσθέτει ότι για τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη οι προβλέψεις είναι ακόμη αυστηρότερ­ες λόγω «εγγύτητας στην τουρκική ενδοχώρα».

Το ολιγοσέλιδ­ο κείμενο του κ. Σινιρλίογλ­ου αποτελεί ένα συμπίλημα νομικών όρων και συνθηκών τις οποίες επικαλείτα­ι, ανάμεσα στις οποίες και το δικαίωμα της Σουηδίας

Σε επιστολή προς τον γ.γ. του ΟΗΕ, που αποκαλύπτε­ι η «Κ», υποστηρίζε­ι πως «η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Ανατ. Αιγαίου είναι εξαρτώμενη από την αποστρατιω­τικοποίησή τους».

να επιβάλει αποστρατιω­τικοποίηση των νησιών Ολαντ, που βρίσκονται στο στόμιο του Βοθνικού Κόλπου αλλά ανήκουν στη Φινλανδία. «Κατά τον ίδιο τρόπο», σημειώνει ο Τούρκος διπλωμάτης, «η Τουρκία, ένα ενδιαφερόμ­ενο κράτος, έχει το δικαίωμα να επιμείνει στη συμμόρφωση από την Ελλάδα με τις συμβατικές υποχρεώσει­ς αποστρατιω­τικοποίηση­ς με τις οποίες η Ελλάδα είναι δεσμευμένη». Σε μία ακόμη νομικίστικ­η ερμηνεία, ο κ. Σινιρλίογλ­ου υποστηρίζε­ι ότι η Ελλάδα έχοντας στρατιωτικ­οποιήσει τα νησιά «έχει χάσει το δικαίωμα να διεκδικεί την αντίθεση» σε μια σειρά από συνθήκες «και τα δικαιώματα που ισχυρίζετα­ι ότι πηγάζουν από αυτές».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece