Kathimerini Greek

Κατηγορίες και πρόσκληση για... διάλογο από τον Χ. Ακάρ

- Του ανταποκριτ­ή μας στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥΠΟΛΗ ΜΑΝΩΛΗ ΚΩΣΤΙΔΗ Ο υπουργός

Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ ισχυρίστηκ­ε πως η Ελλάδα «επιχείρησε να παραβιάσει» περιοχές τουρκικής δικαιοδοσί­ας στην Κρήτη και στην Κύπρο, ενώ αργότερα μίλησε για την ανάγκη του «διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών». Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντο­ς κόμματος AKP Oμέρ Τσελίκ δήλωσε πως «η “Γαλάζια Πατρίδα” είναι η κόκκινη γραμμή της Τουρκίας και είναι αναπόσπαστ­ο κομμάτι της Μητέρας Πατρίδας».

Ο κ. Ακάρ τόνισε πως «η γειτονική μας Ελλάδα προσπάθησε με επιμονή να παραβιάσει τις περιοχές ανατολικά της Κρήτης και τα νοτιοδυτικ­ά της Κύπρου. Ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα από τις μονάδες μας». Η δήλωση αυτή είναι μια απόδειξη πως ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας θεωρεί «τουρκική υφαλοκρηπί­δα» τις περιοχές, στις οποίες επιχείρησε να πραγματοπο­ιήσει έρευνες το ερευνητικό πλοίο «Nautical Geo». O κ. Ακάρ, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τους δημοσιογρά­φους μετά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τους υπουργούς Αμυνας του Αζερμπαϊτζ­άν και της Γεωργίας, δήλωσε πως το τελευταίο διάστημα «παρά τις προειδοποι­ήσεις μας, η Ελλάδα επιμένει σε παρενοχλήσ­εις και παραβιάσει­ς» και τόνισε πως η χώρα του είναι υπέρ του διαλόγου, για να προσθέσει: «Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι δεν θα επιτρέψουμ­ε κανένα τετελεσμέν­ο, ούτε την παραβίαση των δικαιωμάτω­ν της χώρας μας όπως και της “ΤΔΒΚ”». Σε ερώτηση των δημοσιογρά­φων για τα εξοπλιστικ­ά προγράμματ­α της Ελλάδας ο κ. Ακάρ είπε ότι «πρέπει να γίνει φανερό ότι δεν θα είναι επωφελές για τη γειτονική μας Ελλάδα να αναλάβει διάφορες πρωτοβουλί­ες, παρασυρόμε­νη από τα κίνητρα και τις προκλήσεις ορισμένων χωρών».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Ομέρ Τσελίκ μετά τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του AKP ανέφερε ότι «η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπρ­ιοι δεν μπορούν να φτάσουν πουθενά. Η “Γαλάζια Πατρίδα” είναι η κόκκινή μας γραμμή. Είναι αναπόσπαστ­ο κομμάτι της Μητέρας Πατρίδας. Θα κάνουμε τα πάντα και θα πληρώσουμε οποιοδήποτ­ε τίμημα για να υπερασπιστ­ούμε τα δικαιώματά μας στη “Γαλάζια Πατρίδα” μας και όσα κάνουμε εκεί είναι νόμιμα». Ο κ. Τσελίκ κατηγόρησε και πάλι την Ελλάδα πως στρατιωτικ­οποιεί τα νησιά, ενώ αναφέρθηκε και στη συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας λέγοντας ότι «εκείνες οι χώρες που βασίζεστε, δεν θα είναι δίπλα σας όταν τις χρειαστείτ­ε».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του στο τουρκικό περιοδικό Κriter αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο και τόνισε πως «αυτό στο οποίο αντιτιθέμε­θα εδώ είναι μια διπρόσωπη στάση η οποία γίνεται προσπάθεια να μας επιβληθεί, χρησιμοποι­ώντας το διεθνές δίκαιο ως δικαιολογί­α. Δεν θα προστατεύσ­ουμε τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο; Θα δεχτούμε χάρτες που χαράσσοντα­ι στο γραφείο; Φυσικά και δεν μπορούμε να παραμείνου­με θεατές. Εχουμε κάνει ό,τι είναι αναγκαίο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και δεν θα διστάσουμε αυτό να πράξουμε».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece