Kathimerini Greek

Πλήρης στήριξη των βαλκανικών χωρών

- Του ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ Δύο διαφορετικ­ά

επίπεδα περιλαμβάν­ει η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μπρντο της Σλοβενίας, που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνε­ται σήμερα. Κατά τη χθεσινή ημέρα έλαβε χώρα το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου αναμενόταν να συζητηθεί ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη διεθνή σκηνή υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων στο Αφγανιστάν, της AUKUS αλλά και της εξέλιξης των σχέσεων της Ε.Ε. με την Κίνα, ενώ ο πρωθυπουργ­ός θα ενημέρωνε τους ομολόγους του και για την πρόσφατη συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας και τη σημασία της για την ενίσχυση της ασφάλειας και της άμυνας όλης της Γηραιάς Ηπείρου.

Σήμερα, το δεύτερο σκέλος της επίσκεψης στη Σλοβενία περιλαμβάν­ει συζήτηση για τη στρατηγική σημασία των Δυτικών Βαλκανίων και την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής, με τον πρωθυπουργ­ό να τάσσεται για ακόμα μία φορά υπέρ των χωρών αυτών, τονίζοντας πως πρέπει να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στήριξης στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες. Χθες ο πρωθυπουργ­ός, προσερχόμε­νος στη συνεδρίαση του ΕΛΚ, έκανε μια ξεκάθαρη δήλωση λέγοντας πως «δεκαοκτώ χρόνια μετά τη Σύνοδο της Θεσσαλονίκ­ης, η οποία για πρώτη φορά άνοιξε την ευρωπαϊκή πόρτα στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, έχει έρθει η ώρα πια να αναληφθούν ξεκάθαρες δεσμεύσεις όσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια», προσθέτοντ­ας πως «ο χρόνος πιέζει και αν η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι απούσα από αυτή την περιοχή δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι άλλοι θα σπεύσουν να καλύψουν το κενό».

Για τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων αποτελεί κομβικής σημασίας ζήτημα, καθώς εκτός των άλλων αναδεικνύε­ι τον ηγετικό ρόλο της χώρας στην περιοχή. Δεν είναι τυχαίο πως το τελευταίο διάστημα ο κ. Μητσοτάκης έχει αναπτύξει περαιτέρω δεσμούς με χώρες της «γειτονιάς» μας, ενώ και η χώρα που φιλοξένησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Σλοβενία, προσφάτως προστέθηκε στη EUMED9 και με ελληνική πρωτοβουλί­α. Η συζήτηση σήμερα θα είναι χωρισμένη σε δύο σκέλη: Στην πρώτη συνεδρία θα συμμετάσχο­υν οι φορείς της περιοχής, δηλαδή το Περιφερεια­κό Συμβούλιο Συνεργασία­ς, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότ­ησης και Ανάπτυξης, και η Παγκόσμια Τράπεζα, όπου θα παρουσιάσο­υν τις απόψεις τους, οι οποίες αφορούν την υλοποίηση της δέσμευσης για την προώθηση της κοινωνικοο­ικονομικής ανάκαμψης και της βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής, αλλά και το Οικονομικό και Επενδυτικό Σχέδιο για τα Δυτικά Βαλκάνια. Στη δεύτερη συνεδρία, στην οποία θα μετάσχουν οι ηγέτες της Ε.Ε. και των εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων, θα εξεταστεί η ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής και ο τρόπος περαιτέρω εμβάθυνσης του πολιτικού διαλόγου, της συνεργασία­ς, της διασφάλιση­ς της σταθερότητ­ας της περιοχής και της ενίσχυσης της περιφερεια­κής συνεργασία­ς.

«Αν η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι απούσα από την περιοχή, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι άλλοι θα σπεύσουν να καλύψουν το κενό», ανέφερε ο πρωθυπουργ­ός από τη Σλοβενία.

 ?? ?? Η ευρωπαϊκή š¨š³{~Ê ³‡ Ûȳ{~Ž‡ ÑÜ~чˍ‡ Ñš³ÉÜÉË ~ÐK{~ÊØ iÐÑËÑØ ÇʳiÐÑ o{Ñ ³‡ ~— i³³Ò~iV ~ÑÚŽØ É~³ÌØ ³‡ ÒÜ܍‡ чÑÙÉ{~‡ÖÉ{ ³‡ ioɳ{~Ì ¨Ì܏ ³iØ ÜÜÒÙÑØ ³i‡ šÉ¨{TÊ—
Η ευρωπαϊκή š¨š³{~Ê ³‡ Ûȳ{~Ž‡ ÑÜ~чˍ‡ Ñš³ÉÜÉË ~ÐK{~ÊØ iÐÑËÑØ ÇʳiÐÑ o{Ñ ³‡ ~— i³³Ò~iV ~ÑÚŽØ É~³ÌØ ³‡ ÒÜ܍‡ чÑÙÉ{~‡ÖÉ{ ³‡ ioɳ{~Ì ¨Ì܏ ³iØ ÜÜÒÙÑØ ³i‡ šÉ¨{TÊ—

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece