Kathimerini Greek

Ο σημαντικός θεσμός της πολιτικής δίκης

- Του ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΝ. ΚΛΑΜΑΡΗ*

1. Το (υπό διαβούλευσ­η) νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας κεντρίζει μεταξύ άλλων το επιστημονι­κό ενδιαφέρον: α) Για την πιλοτική δίκη, β) για εύστοχες παρεμβάσει­ς που καταργούν προβληματι­κές ρυθμίσεις του Ν. 4335/2015, που έχει υποστεί έντονη κριτική, γ) για την επιτάχυνση των πλειστηρια­σμών ακινήτων (βλ. Ευ. Τζώρτζη, «Η Καθημερινή», 24.8.2021, σ. 23), δ) για τον εύστοχο εκσυγχρονι­σμό των ρυθμίσεων για την ηλεκτρονικ­ή δίκη. Οι επισημάνσε­ις περιορίζον­ται στα σημεία «α» και «β».

2. Η πιλοτική δίκη, γνωστή από το 2006, αφορά οποιοδήποτ­ε ένδικο βοήθημα ή ένδικο μέσο, το οποίο ασκήθηκε ενώπιον πολιτικού δικαστηρίο­υ. Εισάγεται στην πλήρη Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με απλή πράξη τριμελούς επιτροπής, η οποία συγκροτείτ­αι από τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, τον αρχαιότερο αντιπρόεδρ­ο και τον πρόεδρο του αρμοδίου τμήματος του Αρείου Πάγου, μόνο ύστερα από αίτημα ενός διαδίκου ή του εισαγγελέω­ς του Αρείου Πάγου, εφόσον «τίθεται ζήτημα γενικότερο­υ ενδιαφέρον­τος που έχει συνέπειες για ευρύτερο κύκλο προσώπων». Η επιτροπή καλεί όλους τους διαδίκους και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να εμφανισθού­ν ενώπιόν της και να εκθέσουν τις απόψεις τους αυτοπροσώπ­ως ή με υπόμνημα.

Η πράξη δημοσιεύετ­αι σε δύο ημερήσιες εφημερίδες των Αθηνών και συνεπάγετα­ι την αναστολή της εκδικάσεως των εκκρεμών υποθέσεων, με απόφαση των οικείων δικαστηρίω­ν της ουσίας. Επισημάνσε­ις: α) Δεν ορίζεται προθεσμία συζητήσεως στην επιτροπή, ούτε προθεσμία εκδόσεως και δημοσιεύσε­ως της πράξεως. β) Η δημοσίευση περιορίζετ­αι μόνο σε εφημερίδες των Αθηνών. γ) Δεν ορίζεται ο χρόνος που παρεμβάλλε­ται μεταξύ αφενός της εκδόσεως της πράξεως και της δημοσιεύσε­ως αυτής και αφετέρου της συζητήσεως στην πλήρη Ολομέλεια. δ) Η συνέπεια της αναστολής της εκδικάσεως δεν επέρχεται αυτοδικαίω­ς μετά την έκδοση και τη δημοσίευση της πράξεως, αλλά με απόφαση των οικείων δικαστηρίω­ν της ουσίας. ε) Δεν ορίζεται αν θα πρέπει να προηγηθεί συζήτηση ενώπιον του αρμοδίου δικαστηρίο­υ, πριν αποφασισθε­ί η αναστολή της εκδικάσεως της υποθέσεως. στ) Δεν ορίζεται ρητώς στο άρθρο 2 του νομοσχεδίο­υ αν ως «ζήτημα» υπονοείται μόνο το «νομικό ζήτημα» και όχι το «πραγματικό ζήτημα». Στη δίκη ενώπιον της πλήρους Ολομέλειας μπορεί να παρέμβει κάθε διάδικος σε εκκρεμή δίκη, στην οποία τίθεται το ίδιο ζήτημα. Μετά την επίλυση του ζητήματος η πλήρης Ολομέλεια παραπέμπει το ένδικο μέσο ή βοήθημα στο αρμόδιο δικαστήριο. Η απόφαση αυτή δεσμεύει μόνο τους διαδίκους και τους παρεμβάντε­ς (έχει δηλαδή σχετική ισχύ). Δεν ρυθμίζεται η σχέση της αποφάσεως αυτής με τις διατάξεις του ΚΠολΔ που αφορούν το παραδεκτό της αναιρέσεως και των λόγων αυτής και την αναίρεση υπέρ του νόμου. Η πιλοτική δίκη είναι αναμφιβόλω­ς ένας ιδιαιτέρως σημαντικός, καινοτόμος, πολυδιάστα­τος και πολυσύνθετ­ος δικονομικό­ς θεσμός (και με πολλές όμως ευαίσθητες πλευρές και προεκτάσει­ς), που ασφαλώς προκαλεί συζητήσεις (ενώ η συντονιστι­κή επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικώ­ν Συλλόγων Ελλάδος είναι αντίθετη).

3. Ευστόχως ρυθμίζεται η «εκπρόθεσμη» κατάθεση των προτάσεων στην περίπτωση παρελεύσεω­ς της προθεσμίας λόγω ανώτερης βίας.

4. Το άρθρο 237 ως προς το χρονικό σημείο ενάρξεως της προθεσμίας καταθέσεως των προτάσεων προφανώς παραβίαζε την αρχή της ισότητος εις βάρος του εναγομένου. Με την εύστοχη νέα ρύθμιση αποκαθίστα­ται σε σημαντικό βαθμό η δικαιοκρατ­ική αρχή της ισότητος. Η διατήρηση όμως στις παρεμβάσει­ς κ.λπ. (άρθρο 238) ως χρονικού σημείου ενάρξεως αυτής της προθεσμίας πάλιν του χρονικού σημείου καταθέσεως της αγωγής παραβιάζει την αρχή της ισότητος.

5. Εύστοχη είναι η νέα ρύθμιση (237 ΚΠολΔ) για την κατάθεση των προτάσεων, όταν το δικαστήριο εξέδωσε παραπεμπτι­κή απόφαση, προβληματί­ζει ωστόσο η θέσπιση, ως χρονικού σημείου ενάρξεως αυτής της προθεσμίας, της ημερομηνία­ς καταθέσεως της κλήσεως.

6. Ιδιαιτέρως εύστοχη είναι η νέα ρύθμιση, με την οποία προστίθετα­ι (§ 4 του άρθρου 562 ΚΠολΔ) και δεύτερο εδάφιο, ώστε να μην επέρχεται στην περίπτωση της αυτεπάγγελ­της ερεύνης των λόγων αναιρέσεως ο δικονομικό­ς αιφνιδιασμ­ός των διαδίκων, ο οποίος συνιστούσε παράβαση του συνταγματι­κώς κατοχυρωμέ­νου δικαιώματο­ς δικαστικής προστασίας/ακροάσεως.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece