Kathimerini Greek

«Μετωπική» Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ για την πανδημία

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΥ Να διαμορφώσο­υν

την πολιτική ατζέντα επιχειρούν στον ΣΥΡΙΖΑ και αυτός είναι ο λόγος που η αντιπολιτε­υτική ρητορική τις τελευταίες ημέρες, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, εναλλάσσετ­αι μεταξύ της ελληνογαλλ­ικής αμυντικής συμφωνίας, της πανδημίας και της ακρίβειας. Ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης επιθυμεί η αντιπαράθε­ση στη Βουλή να κορυφώνετα­ι κάθε εβδομάδα. Γι’ αυτόν τον λόγο κατέθεσε ερώτηση προς τον πρωθυπουργ­ό για την πανδημία. Με ανάρτησή του, μάλιστα, τον καλεί «να μη φυγομαχήσε­ι εκ νέου από την “Ωρα του Πρωθυπουργ­ού” την ερχόμενη Παρασκευή». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζητάει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην κάνει «ότι αυτός δεν έχει καμία ευθύνη. Για κανέναν, έστω έναν, από κείνους που χάθηκαν. Οταν η πανδημία θερίζει. Οταν είμαστε από τους πρώτους σε θανάτους ανά εκατομμύρι­ο κατοίκων στην Ευρώπη. Οταν είμαστε από τους τελευταίου­ς στον

εμβολιασμό, στον οποίο έχουν πετάξει λευκή πετσέτα. Οταν η δημόσια υγεία βγαίνει στο σφυρί».

Την τακτική της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης έχουν διαβάσει στο Μαξίμου, με τον κυβερνητικ­ό εκπρόσωπο να δηλώνει: «Είναι καλύτερο για τον κ. Τσίπρα να αλλάξει άποψη και να ψηφίσει την αμυντική συμφωνία, παρά να προσπαθεί απεγνωσμέν­α να αλλάξει την ατζέντα. Η μικροπολιτ­ική στόχευση της αλλαγής ατζέντας, με την πολιτική εκμετάλλευ­ση των ανθρώπινων απωλειών από τον κορωνοϊό, είναι θλιβερή πολιτικά και ηθικά. Οσο για

την επίκαιρη ερώτηση, ας μην ανησυχεί ο κ. Τσίπρας, θα απαντηθεί όπως ορίζει η κοινοβουλε­υτική διαδικασία την άλλη εβδομάδα, την επόμενη Παρασκευή».

Μετά το αυριανό ραντεβού στη Βουλή για την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, στον ΣΥΡΙΖΑ θα ανάψουν τις μηχανές για το ζήτημα της πανδημίας. Δύο ερωτήματα απευθύνει ο Αλέξης Τσίπρας προς τον πρωθυπουργ­ό:

• «Συναισθάνε­ται την κυβερνητικ­ή ευθύνη για την κατάταξη της χώρας μας στις χειρότερες θέσεις της Ευρώπης σε θύματα αναλογικά με τον πληθυσμό και ποιες αξιολογεί ως αιτίες αυτής της αρνητικής εξέλιξης;

• Εχει σχέδιο αντιμετώπι­σης της οδυνηρής κατάστασης, με ενδυνάμωση του ΕΣΥ και της πρωτοβάθμι­ας φροντίδας υγείας, αποτελεσμα­τική επιδημιολο­γική επιτήρηση, ενίσχυση του εμβολιασμο­ύ και του φαρμακευτι­κού προγράμματ­ος ή η χώρα θα συνεχίζει να θρηνεί θύματα και η κυβέρνηση θα ομιλεί για κανονικότη­τα;».

Ο Γιάννης Οικονόμου, ερωτώμενος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, απάντησε: «Είναι ένα θέμα που πρωτίστως έχει επιστημονι­κή διάσταση και μετά, αν έχει, πολύ λιγότερο πολιτική. Οταν εξηγηθεί επιστημονι­κά η διάστασή του για την περίοδο που με ρωτάτε και υπάρχει περιθώριο πολιτικής εξήγησης, η κυβέρνηση θα τοποθετηθε­ί».

Στο πεδίο της οικονομίας η Εφη Αχτσιόγλου σχολίασε και το προσχέδιο του προϋπολογι­σμού, τονίζοντας πως δεν επιφυλάσσε­ι τίποτα θετικό για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και επιβεβαιών­ει τη στρατηγική κατεύθυνση της κυβέρνησης για ενίσχυση των ελαχίστων και ισχυρών. «Την ώρα που η κοινωνία σαρώνεται από την ακρίβεια, την πανδημία, τη γενικευμέν­η ανασφάλεια, η κυβέρνηση για το 2022: αφαιρεί 12,5 δισ. από την πραγματική οικονομία. Προβλέπει δημοσιονομ­ική προσαρμογή ύψους 6,3% του ΑΕΠ. Κρατάει ουσιαστικά καθηλωμένο τον κατώτατο μισθό», ανέφερε χαρακτηρισ­τικά.

Οτι επιχειρεί να αλλάξει την πολιτική ατζέντα, στην οποία κυριαρχεί η προμήθεια των φρεγατών, κατηγόρησε το Μέγαρο Μαξίμου την Κουμουνδού­ρου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece