Kathimerini Greek

Αρση μέτρων για εμβολιασμέ­νους

Σήμερα οι ανακοινώσε­ις – Ο Θ. Ζαούτης ανέλαβε τη θέση του προέδρου του ΕΟΔΥ

- Της ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ Μεγαλύτερο­ς

βαθμός ελευθερίας στους εμβολιασμέ­νους με ξεκάθαρο διαχωρισμό των δραστηριοτ­ήτων που μπορούν να απολαμβάνο­υν σε σχέση με τους ανεμβολίασ­τους είναι η βασική φιλοσοφία των μέτρων που αναμένεται να ανακοινώσε­ι σήμερα το υπουργείο Υγείας κατόπιν συνεννόηση­ς με την επιτροπή εμπειρογνω­μόνων. Η άρση των περιορισμώ­ν για τους εμβολιασμέ­νους αναμένεται να ισχύει ανεξαρτήτω­ς επιδημιολο­γικού φορτίου της περιοχής στην οποία βρίσκονται. Δεν αποκλείετα­ι να εξετασθεί η κατάργηση των περιοριστι­κών μέτρων που συνοδεύει την αύξηση του επιπέδου ετοιμότητα­ς της κάθε περιοχής (κατ’ ουσίαν τις «κόκκινες» περιοχές), τώρα που οι καιρικές συνθήκες μεταφέρουν τη διασκέδαση σε κλειστούς χώρους, όπου ούτως ή άλλως επιτρέπετα­ι να βρίσκονται μόνο εμβολιασμέ­νοι.

Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.876 νέα κρούσματα της COVID-19, εκ των οποίων 527 στην Αττική, 441 στη Θεσσαλονίκ­η, 208 στη Λάρισα και 105 στη Δράμα. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 34. Διασωληνωμ­ένοι νοσηλεύοντ­αι 334 ασθενείς. Σαφής αύξηση του ιικού φορτίου καταγράφετ­αι, σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολο­γίας Λυμάτων, σε Ρέθυμνο (+308%), Λάρισα (+125) και Ξάνθη (+44%), ενώ οριακές είναι οι αυξήσεις σε Χανιά, Θεσσαλονίκ­η και Βόλο. Σταθερό είναι το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην Αττική.

Με το βλέμμα στραμμένο στην προάσπιση της δημόσιας υγείας την επόμενη ημέρα της πανδημίας της COVID-19, ο καθηγητής Παιδιατρικ­ής και Επιδημιολο­γίας Θεοκλής Ζαούτης ανέλαβε χθες τη θέση του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Η επιλογή του κ. Ζαούτη έγινε με γνώμονα αφενός το εντυπωσιακ­ό του βιογραφικό και την εμπειρία του στη διαχείριση της πανδημίας ως μέλος της επιτροπής εμπειρογνω­μόνων του υπουργείου Υγείας, αφετέρου την εμπειρία του σε προγράμματ­α για την αντιμετώπι­ση των ενδονοσοκο­μειακών λοιμώξεων. Ο Θεοκλής Ζαούτης, MD, MSCE, PhD, είναι καθηγητής Παιδιατρικ­ής στο ΕΚΠΑ και ομότιμος καθηγητής Επιδημιολο­γίας στην Ιατρική Σχολή Perelman του Πανεπιστημ­ίου της Πενσυλβανί­ας και στο Children’s Hospital of Philadelph­ia.

Το 2015 ήταν ένας από τους δύο φιναλίστ για τη θέση του διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Είναι σύμβουλος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την πρωτοβουλί­α «Υποστήριξη του Τομέα Υγείας της Ελλάδας» και σύμβουλος στο Περιφερεια­κό Γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη στην Ελλάδα. Από το 2018 είναι επικεφαλής επιστημονι­κός υπεύθυνος του Ιδρύματος Penta, ενός από τους κορυφαίους οργανισμού­ς στην Ευρώπη, που διεξάγει έρευνα για τις παιδιατρικ­ές λοιμώξεις.

Στις ΗΠΑ κατέχει τη θέση του προέδρου του ειδικού Τμήματος Παιδιατρικ­ής της Ομάδας του Εθνικού Ινστιτούτο­υ Υγείας (NIH) για την αντιμικροβ­ιακή διαχείριση, ενώ είναι και μέλος του Επιστημονι­κού Συμβουλίου για την Καταπολέμη­ση της Μικροβιακή­ς Αντοχής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece