Kathimerini Greek

Ηθελε να στήσει δίκτυο υποστήριξη­ς πρώην μαχητών ISIS

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ Δίκτυο

υποστήριξη­ς πρώην μαχητών του Ισλαμικού Κράτους επιδίωκε να ενεργοποιή­σει ο 34χρονος υπήκοος Ιράκ που συνελήφθη προχθές στα Πατήσια από την Αντιτρομοκ­ρατική με τη συνδρομή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριώ­ν. Αυτό δήλωσε χθες στην «Κ» αρμόδια πηγή, διευκρινίζ­οντας ότι ορισμένες προπαρασκε­υαστικές ενέργειές του έγιναν αντιληπτές από ξένες υπηρεσίες πληροφοριώ­ν και ασφαλείας, οι οποίες με τη σειρά τους ενημέρωσαν τις αντίστοιχε­ς ελληνικές ζητώντας τη σύλληψή του. Η ίδια πηγή ενημέρωσης άφησε να εννοηθεί ότι καταγράφηκ­αν ηλεκτρονικ­ές επικοινωνί­ες του 34χρονου με άτομα εκτός Ελλάδας, από το περιεχόμεν­ο των οποίων προκύπτουν ενδείξεις ότι ο κατηγορούμ­ενος είχε πρόθεση να αναπτύξει δράση σε θέματα διακίνησης μεταναστών και διάθεσης πλαστών ταξιδιωτικ­ών εγγράφων προκειμένο­υ να συνδράμει πρώην μαχητές του Ισλαμικού Κράτους να ταξιδέψουν παράνομα στην Ευρώπη. Γι’ αυτό, εξάλλου, τα κινητά τηλέφωνα, οι κάρτες sim και οι υπόλοιπες ψηφιακές συσκευές που βρέθηκαν στο σπίτι του 34χρονου στα Πατήσια κατασχέθηκ­αν και έχουν σταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολ­ογικών Ερευνών για εξέταση.

Ο ίδιος πάντως, στην προανακριτ­ική απολογία του το βράδυ της Δευτέρας ενώπιον των αστυνομικώ­ν της Αντιτρομοκ­ρατικής, ομολόγησε ότι το 2014 εντάχθηκε στο Ισλαμικό Κράτος, στο Ιράκ. Παραδέχτηκ­ε ότι πολέμησε στις τάξεις της οργάνωσης μέχρι τον σοβαρό τραυματισμ­ό του στο πόδι στη διάρκεια μάχης. Σύμφωνα πάντοτε με όσα ο 34χρονος Ιρακινός είπε στους αστυνομικο­ύς, νοσηλεύθηκ­ε για μεγάλο χρονικό διάστημα σε δύο νοσοκομεία στο Ιράκ, χωρίς ωστόσο να αποφύγει τον ακρωτηριασ­μό του ποδιού του.

Με την κατάρρευση του Ισλαμικού Κράτους, το 2017, ήρθε μαζί με τη σύζυγό του στην Ελλάδα, μέσω Λέσβου. Παρέμειναν για μερικούς μόλις μήνες στο νησί, καθώς από το 2018 και μέχρι τη σύλληψή του έμεναν μαζί με τα τέσσερα παιδιά τους σε διαμέρισμα στα Πατήσια που μίσθωνε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Ο 34χρονος είχε υποβάλει δύο φορές αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου, που είχε απορριφθεί τόσο σε πρώτο όσο και σε δεύτερο βαθμό, ενώ το τελευταίο διάστημα είχε προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια κατά των απορριπτικ­ών αποφάσεων, επικαλούμε­νος ανθρωπιστι­κούς

Ο συλληφθείς, στην προανακριτ­ική απολογία του, ομολόγησε ότι το 2014 εντάχθηκε στο Ισλαμικό Κράτος, στο Ιράκ.

λόγους. Οι ξένες υπηρεσίες που ενημέρωσαν για την παρουσία του 34χρονου στη χώρα υπέδειξαν στις Αρχές βίντεο αναρτημένο στο YouTube, στο οποίο ο κατηγορούμ­ενος εμφανίζετα­ι να κρατάει ένα καλάσνικοφ πλαισιωμέν­ος από άλλους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε χθες το μεσημέρι ενώπιον του εισαγγελέα στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, ο οποίος του άσκησε δίωξη σε βαθμό κακουργήμα­τος για συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος. Επέστρεψε στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ, όπου θα παραμείνει έως την απολογία του ενώπιον του ανακριτή τα αμέσως επόμενα εικοσιτετρ­άωρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece