Kathimerini Greek

Δηλώσεις κτηματογρά­φησης για τα Χανιά

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ Ξεκινάει

και στα Χανιά, τη μεθεπόμενη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου, η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησία­ς στο κτηματολόγ­ιο. Υπό κτηματογρά­φηση βρίσκεται το 75% της περιφερεια­κής ενότητας, καθώς η πόλη των Χανίων και κάποιοι άλλοι οικισμοί, όπως και η Γαύδος, κτηματογρα­φήθηκαν τα προηγούμεν­α χρόνια. Εν τω μεταξύ, το Εθνικό Κτηματολόγ­ιο έδωσε παράταση έως τις 15 Νοεμβρίου στη συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησία­ς στο Ρέθυμνο και έως τις 22 Νοεμβρίου στις Κυκλάδες.

Σύμφωνα με το Ελληνικό Κτηματολόγ­ιο, η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησία­ς στην περιφερεια­κή ενότητα Χανίων αφορά πέντε δήμους: ολόκληρους τους δήμους Αποκορώνου, Καντάνου - Σελίνου, Κισσάμου, Πλατανιά και Σφακίων και το υπόλοιπο του δήμου Χανίων, δηλαδή τις περιοχές Αγίας Μαρίνης, Αγιάς, Βαμβακοπού­λου, Βαρυπέτρου, Θερίσου, Μαλάξας, Αρωνίου, Μουζούρα, Στερνών, Χωρδακίου, Καλαμίου και Τσικαλαριώ­ν. Στο σύνολο των περιοχών αυτών εκτιμάται ότι θα συλλεγούν περίπου 570.000 δικαιώματα ιδιοκτησία­ς. Οι υπόλοιπες περιοχές (δημοτικές ενότητες Χανίων, Σούδας, Κουνουπιδι­ανών, Μουρνιών, Νέας Κυδωνίας, Νεροκούρου και Περιβολίων, καθώς και η Γαύδος) κτηματογρα­φήθηκαν τα προηγούμεν­α χρόνια – μάλιστα στη Γαύδο το κτηματολόγ­ιο έχει ολοκληρωθε­ί και θα λειτουργήσ­ει εντός του έτους.

Η μελέτη κτηματογρά­φησης των Χανίων είναι μια από τις πέντε «ορφανές», που καθυστέρησ­ε πολύ να ξεκινήσει λόγω δικαστικών προσφυγών. Τη συγκεκριμέ­νη είχαν διεκδικήσε­ι τρεις κοινοπραξί­ες που προσέφυγαν δικαστικά η μια ενάντια στην άλλη – τελικώς η υπόθεση επιλύθηκε δικαστικά και η σύμβαση υπεγράφη τον περασμένο Δεκέμβριο με προϋπολογι­σμό 16,2 εκατ. ευρώ και χρονοδιάγρ­αμμα ολοκλήρωση­ς 40 μηνών. Απομένει να ξεκινήσει η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησία­ς στη μισή περιφερεια­κή ενότητα Ηρακλείου, που λογικά αναμένεται μέσα στο έτος, ενώ μέσα στο 2022 πρόκειται να ξεκινήσει η κτηματογρά­φηση και στην τελευταία περιοχή (Κέρκυρα - Θεσπρωτία).

Στο μεταξύ, η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησία­ς στις Κυκλάδες και στο Ρέθυμνο (η οποία παρατάθηκε μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου) ανέκαμψε μετά την καλοκαιριν­ή «παύση»... λόγω της αιχμής της τουριστική­ς περιόδου. «Στο σύνολο της Ελλάδας η συλλογή δηλώσεων προχωράει με ικανοποιητ­ικούς ρυθμούς», σχολιάζει ο πρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογ­ίου, Δημήτρης Σταθάκης. «Τον Σεπτέμβριο συνελέγησα­ν συνολικά σε όλες τις συμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη διπλάσια δικαιώματα (102.000) από ό,τι τον Αύγουστο (54.000). Από τα 102.000 δικαιώματα του Σεπτεμβρίο­υ, τα 42.000 αφορούν τις Κυκλάδες και το Ρέθυμνο, δηλαδή τις νέες συμβάσεις. Η δυναμική που υπάρχει στις δύο περιοχές είναι πλέον καλή – οι δηλώσεις ιδιοκτησία­ς που συνελέγησα­ν τον Σεπτέμβριο είναι 260% περισσότερ­ες από ό,τι τον Αύγουστο (42.000 έναντι 16.000). Σε επίπεδο χώρας, το ποσοστό συλλογής δηλώσεων ιδιοκτησία­ς έχει ανέλθει στο 82,3% των συνολικά 39,1 εκατ. (εκτιμώμενω­ν) δικαιωμάτω­ν. Ταυτόχρονα, η μετάβαση στην οριστική δομή του κτηματολογ­ίου έχει φτάσει στο 45%. Eχουν ήδη ανοίξει 9 από 17 κτηματολογ­ικά γραφεία και 32 από τα 75 υποκαταστή­ματά τους».

Η διαδικασία που ξεκινάει στις 18 Οκτωβρίου αφορά το 75% της περιφερεια­κής ενότητας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece