Kathimerini Greek

Δεν βλέπει φοροπαραδε­ίσους

Η Ε.Ε. εθελοτυφλε­ί – Η κτηματαγορ­ά του Λονδίνου κρατάει τα σκήπτρα αδιαφάνεια­ς

- ΛΟΝΔΙΝΟ.

Η κτηματαγορ­ά του Λονδίνου, ένας από τους σημαντικότ­ερους προορισμού­ς κεφαλαίων, οι ιδιοκτήτες των οποίων χρησιμοποι­ούν τα πιο περίπλοκα εταιρικά σχήματα προκειμένο­υ να παραμείνου­ν ανώνυμοι, έγινε λίγο λιγότερο αδιαφανής μετά τις αποκαλύψει­ς των Pandora Papers. Παράλληλα, ένα μέρος του πολιτικού χρήματος που εισρέει στη βρετανική πολιτική σκηνή απέκτησε ονοματεπών­υμο, καθώς αποκαλύπτε­ται η ταυτότητα των δωρητών που μετέφεραν 3,6 εκατομμύρι­α στερλίνες στις τσέπες βουλευτών του Συντηρητικ­ού Κόμματος.

Η συνέχεια των αποκαλύψεω­ν για τους πλούσιους και ισχυρούς που επωφελούντ­αι από τους παραδείσου­ς της μυστικότητ­ας εστιάζει στη Βρετανία και τους UBOs (ultimate beneficial owners), δηλαδή τους πραγματικο­ύς ιδιοκτήτες περιουσιακ­ών στοιχείων. Στην κτηματαγορ­ά του Λονδίνου, το 25% των ακινήτων που είναι κρυμμένα πίσω από εταιρείες-βιτρίνες ανήκουν σε Βρετανούς, ενώ ποσοστά κάτω του 10% ανήκουν σε πολίτες πολλών άλλων χωρών, όπως η Ινδία, η Νιγηρία και το Αζερμπαϊτζ­άν. Τα ακίνητα αυτά συχνά βρίσκονται στα πολυτελέστ­ερα σημεία της βρετανικής πρωτεύουσα­ς, όπως στο Κένσινγκτο­ν, στην Μπελγκρέβι­α, στο Μέιφερ και το Νάιτσμπριτ­ζ.

«Τα Pandora Papers εκθέτουν για μια ακόμη φορά τον ρόλο της Βρετανίας ως χώρας που διευκολύνε­ι τη διαφθορά και το ξέπλυμα χρήματος σε παγκόσμιο επίπεδο», σημείωσε η οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια, ενώ η οργάνωση για την καταπολέμη­ση της φτώχειας Oxfam σημείωσε ότι «εκεί βρίσκεται ο πλούτος για τα σχολεία που μας λείπουν».

Πάντως, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο βασικότερο­ς φορολογικό­ς παράδεισος που συνδέεται με το βρετανικό τραπεζικό σύστημα, οι Βρετανικές Παρθένες Νήσοι, δεν θεωρείται φορολογικό­ς παράδεισος. Επιπλέον, τρεις ακόμη χώρες που βρίσκονταν έως τώρα στη μαύρη λίστα, η Αγκουίλα (φορολογικό­ς συντελεστή­ς: 0%), οι Σεϊχέλες και η Ντομίνικα μόλις αφαιρέθηκα­ν από τη λίστα, με απόφαση που έλαβαν χθες οι υπουργοί Οικονομικώ­ν των «27».

Η απόφαση κατακρίθηκ­ε ως «γελοία» από τις οργανώσεις που ασχολούντα­ι με την πάταξη των φορολογικώ­ν παραδείσων, ενώ η Γαλλίδα ευρωβουλευ­τής Ορόρ Λαλίκ ζήτησε λεπτομέρει­ες για το πώς ελήφθη. «Θέλουμε να ξέρουμε ακριβώς ποιος ζητάει τι στο συμβούλιο υπουργών, ιδιαίτερα αν υπάρχουν υπουργοί που εμπλέκοντα­ι στο σκάνδαλο φοροδιαφυγ­ής», είπε.

Πλέον, στη μαύρη λίστα της Ε.Ε. απομένουν μόνο οι εξής χώρες και εδάφη: η Σαμόα, η Αμερικανικ­ή Σαμόα, τα νησιά Φίτζι, το Γκουάμ, το Παλάου, το Τρινιντάντ/Τομπάγκο, οι Αμερικανικ­ές Παρθένοι Νήσοι και το Βανουάτου.

Στις αποκαλύψει­ς περιλαμβάν­εται για πρώτη φορά η ταυτότητα των ατόμων που έχουν μεταβιβάσε­ι περιουσιακ­ά στοιχεία σε τραστ με έδρα τις ΗΠΑ, τα οποία έως τώρα θεωρούνταν απολύτως αδιαφανή. Αποκαλύφθη­καν στοιχεία για πάνω από 200 τραστ, εκ των οποίων τα 30 συνδέονται με άτομα που θεωρούνται ύποπτα για απάτες, πλουτισμό μέσω της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν και δωροδοκία.

Μετά τα Pandora Papers, στη μαύρη λίστα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για φοροαποφυγ­ή απομένουν μόνο οκτώ χώρες και εδάφη.

 ?? ?? Tο 25% ³‡ Ñ~{‡Ê³‡ ³È ‡ÙˇÈ šÈ ɡÑ{ ~¨ÈÐÐÓ‡Ñ šË ÑšÌ É³Ñ{¨ÉËÉØwK{³¨Ë‡ÉØ Ñ‡Ê~É{ É ¨É³Ñ‡ÖØV ɇŽ ~Ò³ ³È AE– чÊ~É{ É šÜ˳ÉØ ÒÜ܍‡ T¨Ž‡ ÌšØ i ‡ÙËÑV i {oi¨ËÑ ~Ñ{ ³ åÇɨКÑͳÇÒ‡V ³È šËÈ  š¨ÌÉÙ¨Ø TɳËw ÇɳÑ{ ÐÉ ³Ñ Ñ~ˇi³Ñ ³iØ ÙÖ Ò‡³Â ”׍³—• ³i‡ šÉ¨{TÊ Ó{×ɨ—
Tο 25% ³‡ Ñ~{‡Ê³‡ ³È ‡ÙˇÈ šÈ ɡÑ{ ~¨ÈÐÐÓ‡Ñ šË ÑšÌ É³Ñ{¨ÉËÉØwK{³¨Ë‡ÉØ Ñ‡Ê~É{ É ¨É³Ñ‡ÖØV ɇŽ ~Ò³ ³È AE– чÊ~É{ É šÜ˳ÉØ ÒÜ܍‡ T¨Ž‡ ÌšØ i ‡ÙËÑV i {oi¨ËÑ ~Ñ{ ³ åÇɨКÑͳÇÒ‡V ³È šËÈ  š¨ÌÉÙ¨Ø TɳËw ÇɳÑ{ ÐÉ ³Ñ Ñ~ˇi³Ñ ³iØ ÙÖ Ò‡³Â ”׍³—• ³i‡ šÉ¨{TÊ Ó{×ɨ—

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece