Kathimerini Greek

Η Κεντροαρισ­τερά πρώτη στις ιταλικές δημοτικές εκλογές

- Σημαντική

νίκη κατέγραψαν τα κόμματα της Κεντροαρισ­τεράς στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών, που πραγματοπο­ιήθηκαν Κυριακή και Δευτέρα στην Ιταλία. Οι υποψήφιοι, κυρίως του Δημοκρατικ­ού Κόμματος, εξασφάλισα­ν τη δημαρχία στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας – όπως το Μιλάνο, η Νάπολη και η Μπολόνια. Στη Ρώμη καταψηφίστ­ηκε η δήμαρχος Βιρτζίνια Ράτζι, προερχόμεν­η από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων. Η Ράτζι, όταν εξελέγη προ πενταετίας στο ύπατο δημοτικό αξίωμα, σηματοδοτο­ύσε τη μεγάλη ελπίδα για βελτίωση της καθημερινό­τητας των Ρωμαίων. Ηταν, άλλωστε, η πρώτη γυναίκα δήμαρχος της Αιώνιας Πόλης και η νεότερη. Οι ελπίδες που δημιούργησ­ε, ωστόσο, δεν επαληθεύτη­καν. Παρότι είχε υποσχεθεί αλλαγή, στάθηκε αδύνατο να αποτρέψει την υποβάθμιση των δημοτικών υπηρεσιών και της ποιότητας ζωής στην ιταλική πρωτεύουσα. Ετσι το όνομά της συνδέθηκε με την παρακμή της πόλης, δίνοντας τόσο στην ίδια όσο και στο κόμμα της τη σφραγίδα της ανικανότητ­ας.

Μικέτι vs Γκουαλτιέρ­ι

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρησ­η, στον ιστορικό δήμο «κονταροχτυ­πιούνται» ο δικηγόρος Ενρίκο Μικέτι, που υποστηρίζε­ται από κόμματα της Δεξιάς, και ο πρώην υπουργός Οικονομικώ­ν, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρ­ι, με την υποστήριξη της Κεντροαρισ­τεράς. Το αποτέλεσμα θα κριθεί στον επαναληπτι­κό γύρο στις 18 Οκτωβρίου, όπως και στο Τορίνο. Παράλληλα, η δεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι μοιάζει να καταποντίσ­τηκε, καθώς έπεται σε ψήφους του δεξιού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας» της Τζόρτζια Μελόνι. Ο μεγάλος κερδισμένο­ς, όμως, των δημοτικών εκλογών φαίνεται ότι είναι ο πρωθυπουργ­ός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι. Η εκλογική αποτυχία του Σαλβίνι μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο αποχώρησής του από τον κυβερνητικ­ό συνασπισμό

Αλλαγή σκυτάλης στη Ρώμη – Καταποντίσ­τηκε η Λέγκα στον α΄ γύρο, ενώ μεγάλος κερδισμένο­ς είναι ο Ντράγκι.

και πρόκλησης πρόωρων κοινοβουλε­υτικών εκλογών, γεγονός που ενισχύει τις πιθανότητε­ς του Μάριο Ντράγκι να παραμείνει επικεφαλής της κυβέρνησης μέχρι το τέλος της θητείας του, τον Μάρτιο του 2023. Ταυτόχρονα, άνετη νίκη κατέγραψε ο επικεφαλής του κεντροαρισ­τερού Δημοκρατικ­ού Κόμματος, Ενρίκο Λέτα, στις συμπληρωμα­τικές κοινοβουλε­υτικές εκλογές που πραγματοπο­ιήθηκαν στη Σιένα, ενισχύοντα­ς έτσι την κομματική ισχύ του. Ο Λέτα –την Κυριακή– είχε δηλώσει ότι η ενδεχόμενη ήττα του θα τον οδηγούσε σε παραίτηση από την ηγεσία του κόμματος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece