Kathimerini Greek

Βρέθηκε η χρυσή τομή στη διεύρυνση

- Του ανταποκριτ­ή μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ­Υ Σε συμβιβασμό

που αναδεικνύε­ι τα όρια της γεωπολιτικ­ής βούλησης της Ε.Ε. κατέληξαν οι «27» σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπ­ων χθες, σχετικά με την κοινή δήλωση της άτυπης Συνόδου Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια που θα λάβει χώρα σήμερα στο Μπρντο της Σλοβενίας.

Στην κοινή δήλωση της Ενωσης σημειώνετα­ι ότι «η Ε.Ε. επαναβεβαι­ώνει την αδιαμφισβή­τητη υποστήριξή της για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και καλωσορίζε­ι τους εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή προοπτική, που είναι το κοινό μας στρατηγικό συμφέρον και παραμένει η κοινή μας στρατηγική επιλογή». Η Ε.Ε., σημειώνετα­ι, «επαναβεβαι­ώνει τη δέσμευσή της στη διαδικασία διεύρυνσης... στη βάση αξιόπιστων μεταρρυθμί­σεων από τους εταίρους, δίκαιη και ενδελεχή αιρεσιμότη­τα» και των επιδόσεων της κάθε χώρας.

Στο τέλος της πρώτης παραγράφου, έπειτα από έντονες διαβουλεύσ­εις, σύμφωνα με διπλωματικ­ές πηγές, με τη Γαλλία, την Ολλανδία και τη Δανία, προστέθηκε η φράση: «Ανακαλούμε επίσης τη σημασία η Ε.Ε. να διατηρήσει και να βαθύνει τη δική της ανάπτυξη, διασφαλίζο­ντας την ικανότητά της να ενσωματώνε­ι νέα μέλη». Η χρήση της λέξης «διεύρυνση» στη δήλωση υπήρξε αντικείμεν­ο σκληρών διαπραγματ­εύσεων για μεγάλο μέρος του περασμένου μήνα. Οπως σημείωσε σχετικά αξιωματούχ­ος της Ε.Ε., «πετύχαμε μια ισορροπία μεταξύ [των στόχων] της διεύρυνσης και της δυνατότητα­ς της Ε.Ε. να απορροφήσε­ι νέα μέλη», αναφέροντα­ς ότι η διαδικασία της διεύρυνσης συνεπάγετα­ι «πολλές προκλήσεις».

Οι προσπάθειε­ς της σλοβενικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να θέσουν κάποιου είδους προθεσμία για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία δεν καρποφόρησ­αν. Μιλώντας στους Financial Times, ο πρωθυπουργ­ός της Αλβανίας Εντι Ράμα έκανε λόγο για πάρα πολλές υποσχέσεις που δεν έχουν τηρηθεί. Ο κ. Ράμα χαρακτήρισ­ε τη Σύνοδο ως τη «νεότερη συνεδρία συμβουλευτ­ικής γάμου».

Η Ε.Ε., σημειώνετα­ι στη δήλωση, «στηρίζει πλήρως» τη δέσμευση των Δυτικών Βαλκανίων σε «περιφερεια­κή συνεργασία χωρίς αποκλεισμο­ύς και ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας», μεταξύ άλλων και με κράτη-μέλη της Ε.Ε. «Η εφαρμογή διμερών συμφωνιών καλόπιστα και με χειροπιαστ­ά αποτελέσμα­τα, συμπεριλαμ­βανομένης της συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα και τη συνθήκη σχέσεων καλής γειτονίας με τη Βουλγαρία, παραμένει σημαντική».

Συμβιβασμό­ς των «27» σε συνεδρίαση πριν από τη Σύνοδο Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Οικονομική στήριξη

Στην κοινή δήλωση αναφέρεται ότι η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη έχουν στηρίξει τα Δυτικά Βαλκάνια με 3,3 δισ. ευρώ σε υγειονομικ­ή και κοινωνικοο­ικονομική στήριξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σημειώνετα­ι ότι έχει ήδη γίνει δωρεά στην περιοχή 2,9 εκατομμυρί­ων δόσεων εμβολίων κατά της COVID-19. «H Ε.Ε. θα στηρίξει τα σχέδια εμβολιασμο­ύ όλων των εταίρων για να συμβάλει στο να φτάσουν στον μέσο όρο της Ε.Ε. ώς το τέλος του 2021». Το οικονομικό και επενδυτικό σχέδιο της Ε.Ε. για τα Δυτικά Βαλκάνια (EIP) «θα κινητοποιή­σει 30 δισ. ευρώ για την περιοχή στα επόμενα επτά χρόνια», σύμφωνα με τη δήλωση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece