Kathimerini Greek

Αμήχανη επίσκεψη στο «δεύτερο σπίτι» του Μπλίνκεν

- ΠΑΡΙΣΙ.

Σε ψυχρό κλίμα πραγματοπο­ιήθηκε η συνάντηση μεταξύ του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Αμερικανού ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν χθες στο Παρίσι, στον απόηχο της κρίσης των υποβρυχίων της Αυστραλίας.

Σε χθεσινό του ανακοινωθέ­ν το Μέγαρο των Ηλυσίων ανέφερε σιβυλλικά ότι «πολύ δύσκολη δουλειά έχει να γίνει ακόμη για να καθορισθού­ν οι σαφείς γραμμές των κοινών συμφερόντω­ν Γαλλίας - ΗΠΑ». Η συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών δεν ήταν προγραμματ­ισμένη, καθώς ο κ. Μπλίνκεν αναμενόταν να συναντηθεί μόνο με τον διπλωματικ­ό σύμβουλο του προέδρου Μακρόν, Εμανουέλ Μπον. Ο κ. Μακρόν εκμεταλλεύ­θηκε, όμως, την ευκαιρία για συνομιλία τετ α τετ δύο ωρών με τον επικεφαλής της αμερικανικ­ής διπλωματία­ς.

Αμήχανη ήταν έτσι η επιστροφή του Αμερικανού ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν αυτή την εβδομάδα στο Παρίσι, την πόλη που αποκαλεί «δεύτερο σπίτι» του, καθώς άμεση προτεραιότ­ητά του παραμένει η πλήρης αποκατάστα­ση των σχέσεων Παρισίων - Ουάσιγκτον. Ο Μπλίνκεν ομολογεί ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να είχαν χειρισθεί το ζήτημα με μεγαλύτερη λεπτότητα, με τη διπλωματικ­ή διένεξη να πλήττει προσωπικά τον υπουργό, δεδομένης της συναισθημα­τικής του σχέσης με τη Γαλλία, όπου πέρασε περισσότερ­ο από μία δεκαετία στα νιάτα του, όπως αναφέρουν σε άρθρο τους οι Times της Νέας Υόρκης. Η μητέρα του υπουργού, Τζούντιθ, ζει ακόμη στο Παρίσι, ενώ ο ίδιος παραμένει φανατικός οπαδός της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρο­υ της Γαλλίας.

Ο γάμος της μητέρας του Μπλίνκεν το 1971 με τον διπλωμάτη Σαμουέλ Πιζάρ έφερε τον 9χρονο μελλοντικό ΥΠΕΞ στο Παρίσι. Η Τζούντιθ άφησε τη σφραγίδα της στην Πόλη του Φωτός προωθώντας αμερικανικ­ά πολιτιστικ­ά ιδρύματα αλλά και ως μία από τις καλύτερες οικοδέσποι­νες της πρωτεύουσα­ς στη μονοκατοικ­ία της οικογένεια­ς στη λεωφόρο Φος του 16ου διαμερίσμα­τος.

Ο Μπλίνκεν φοίτησε σε γαλλο-αγγλικό σχολείο, ενώ ενσωματώθη­κε

με ευκολία στη γαλλική κοινωνία, χωρίς να εγκαταλείψ­ει τις αμερικανικ­ές ρίζες του. Στα εγκαίνια του πρώτου ΜcDonald’s στο Παρίσι βρέθηκε στην πρώτη σειρά, ενώ συμμετείχε και σε σχολικό συγκρότημα ροκ.

Ο Μπλίνκεν απέκτησε ενδιαφέρον για τη διεθνή πολιτική σκηνή οξύνοντας τις ρητορικές του ικανότητες χάρη στις λεκτικές αντιπαραθέ­σεις του με Γάλλους αριστεριστ­ές και άλλους επικριτές της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Εγκατέλειψ­ε τη Γαλλία το 1980 για να φοιτήσει στο Χάρβαρντ και στη νομική σχολή του Κολούμπια.

Αξιωματούχ­οι της αμερικανικ­ής κυβέρνησης παραδέχοντ­αι ότι η προσωπική σχέση του Μπλίνκεν με τη Γαλλία έπαιξε καθοριστικ­ό ρόλο στις διαπραγματ­εύσεις

Ο Γάλλος πρόεδρος συναντήθηκ­ε εκτός προγράμματ­ος με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ για συζήτηση δύο ωρών.

μεταξύ των δύο κυβερνήσεω­ν στον απόηχο της κρίσης των υποβρυχίων. Η άνεση του Μπλίνκεν στα γαλλικά ευνόησε την ταχεία επίλυση της κρίσης.

Ορισμένοι αναλυτές αναρωτιούν­ται ακόμη εάν η δημόσια οργή στη Γαλλία για την «προδοσία» των Αυστραλών δεν αποτελούσε κίνηση τακτικής, επισημαίνο­ντας ότι ο πρόεδρος Μακρόν επιδιώκει την επανεκλογή του την άνοιξη και ότι μια αντιπαράθε­ση με τις ΗΠΑ θα «έπαιζε» καλά στην εσωτερική πολιτική σκηνή.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεώ­ν του στο Παρίσι στο περιθώριο της συνόδου του ΟΟΣΑ, o Μπλίνκεν αναμένεται να προσφέρει αμερικανικ­ή βοήθεια για τις γαλλικές αντιτρομοκ­ρατικές επιχειρήσε­ις στα κράτη νότια της Σαχάρας, όπου ο Μακρόν επιδιώκει να περιορίσει τη γαλλική στρατιωτικ­ή εμπλοκή.

 ?? ?? H προσωπική TÓi ³È 凳‡{ šÜˇ~ɇ ÐÉ ³i ÑÜÜËÑ Úɍ¨É˳Ñ{ ̳{ ÓšÑ{ÂÉ ~Ñڏ¨{³{~Ì ¨Ì܏ ³ ‡Ñ šÓÈ‡ { ³Ì‡{ ³ ÇʳiÐÑ ³iØ ÈÐ׍‡ËÑØ ³‡ (å ÐÉ ³i‡ åȳ¨ÑÜËÑ o{Ñ ³Ñ ÈšK¨ÖT{Ñ—
H προσωπική TÓi ³È 凳‡{ šÜˇ~ɇ ÐÉ ³i ÑÜÜËÑ Úɍ¨É˳Ñ{ ̳{ ÓšÑ{ÂÉ ~Ñڏ¨{³{~Ì ¨Ì܏ ³ ‡Ñ šÓÈ‡ { ³Ì‡{ ³ ÇʳiÐÑ ³iØ ÈÐ׍‡ËÑØ ³‡ (å ÐÉ ³i‡ åȳ¨ÑÜËÑ o{Ñ ³Ñ ÈšK¨ÖT{Ñ—

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece