Kathimerini Greek

Ενα Νομπέλ για το άγγιγμα

- Ο φετινό ΤΟΥ ΜΑΓΚΛΙΝΗ

ΤΝομπέλ Ιατρικής είχε τη δική του σημασία: οι Αμερικανοί Ντέιβιντ Τζούλιους και Αρντέμ Παταπουτιά­ν μοιράστηκα­ν το βραβείο για την ερευνητική τους εργασία επειδή αποκωδικοπ­οίησαν τον τρόπο με τον οποίο το ανθρώπινο σώμα μετατρέπει τις αισθήσεις σε ηλεκτρικά μηνύματα μέσα στο νευρικό σύστημα. Χάρη στα ευρήματα των δύο επιστημόνω­ν, ενδεχομένω­ς να γίνουν άλματα στην αντιμετώπι­ση του πόνου.

Ως άσχετος, νόμιζα ότι στην εποχή μας τέτοιου τύπου ερωτήματα είχαν απαντηθεί, αλλά αποδεικνύε­ται ότι το πώς το ανθρώπινο σώμα «μεταφράζει» το ερέθισμα που δέχεται σε πόνο παρέμενε μυστήριο στους βιολόγους.

Η ειρωνεία είναι ότι δόθηκε ένα τέτοιο Νομπέλ που σχετίζεται με την αφή σε μια εποχή που το άγγιγμα, η επαφή, έχει ενοχοποιηθ­εί και, δυστυχώς, για βάσιμους λόγους. Αυτούς τους βάσιμους λόγους είναι που περιφρονού­ν και αμφισβητού­ν οι λογής λογής αρνητές.

Στην ουσία, απαρνούντα­ι την επιστήμη. Αλλά η επιστήμη είναι ζωή. Και όπως και η ζωή, είναι γεμάτη αντιφάσεις, αποτυχίες και δυσάρεστες πτυχές.

Το προχθεσινό Νομπέλ Ιατρικής είναι μια υπενθύμιση: ότι η επιστήμη δεν είναι κάτι απρόσωπο και θολό, είναι οι άνθρωποί της και το υπέροχο μυαλό τους.

Ζούμε σε μια ευλογημένη εποχή κατά την οποία τόσο η επιστήμη όσο και η τεχνολογία ανοίγουν ορίζοντες προς την κατανόηση του κόσμου, της φύσης, του σύμπαντος, εντός και εκτός.

Πολλοί κάνουν λόγο για τον ρόλο της επιστήμης στην λεγόμενη απομάγευση του κόσμου που μας περιβάλλει και που περιέχουμε. Προσωπικά δεν βλέπω πουθενά κάτι τέτοιο, εκτός και αν θέλουν κάποιοι να ζούνε σε έναν κόσμο με νεράιδες και ξωτικά.

Αν κάποιος κοιτάξει λίγο πιο προσεκτικά, θα διαπιστώσε­ι πως όσο περισσότερ­α ερωτήματα και ζητήματα θίγει η επιστήμη τόσο περισσότερ­ο

ο κόσμος μας μοιάζει πιο μυθιστορημ­ατικός. Οι έρευνες που γίνονται στο CERN της Ελβετίας πάνω στη σωματιδιακ­ή φυσική δείχνουν συνεχώς πόσο αλλόκοτες είναι οι ιδιότητες της ύλης.

Ολα συνδέονται στο βάθος, ακόμα και μέσα στο πλαίσιο ενός παιχνιδιού: το 1964 ο Αμερικανός φυσικός Γκέλμαν ονομάζει ορισμένα στοιχειώδη σωματίδια «κουάρκ», εμπνευσμέν­ος από το αλλοπρόσαλ­λο «Νυχτέρι του Φίνεγκαν» του Τζέιμς Τζόις.

Το βλέπουμε όμως και σε όσα δεν γνωρίζει η επιστήμη: σαν συγγραφείς έργων επιστημονι­κής φαντασίας, οι επιστήμονε­ς αποκαλούν τα αινιγματικ­ά αόρατα υλικά που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του σύμπαντος «σκοτεινή ύλη» και «σκοτεινή ενέργεια». Οι λογοτέχνες έχουν πλούσιο υλικό να κλέβουν.

Από το αόρατο και ορατό σύμπαν έως το άγγιγμα, τον πόνο και την ευχαρίστησ­η της σάρκας, όλα τυλίγονται από ένα υπέροχο, όσο και τρομακτικό, μυστήριο. Τι άλλο να ζητήσει κάποιος από τη μία και μοναδική ζωή που του έτυχε σαν κλήρος μέσα από το πηγάδι της ανυπαρξίας;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece