Kathimerini Greek

Tα παράδοξα του ΚΙΝΑΛ

- ΤΟΥ ΣΑΚΗ ΜΟΥΜΤΖΗ ένταση

Ηπου παρατηρήθη­κε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ, σχεδόν δύο μήνες πριν από τις εσωκομματι­κές εκλογές, δημιουργεί την εντύπωση πως κάποιοι επιδιώκουν, διά της πολώσεως, να απαξιώσουν όλη την προεκλογικ­ή διαδικασία. Στόχος τους είναι η μειωμένη προσέλευση των φίλων του ΚΙΝΑΛ στις κάλπες, γιατί εκτιμούν πως αυτό συμφέρει τον υποψήφιο που υποστηρίζο­υν, γυναίκα ή άνδρα. Πάντα οι κομματικοί μηχανισμοί έχουν τη δική τους λογική, με τους δικούς της κανόνες που πηγάζουν από ένα μικρόκοσμο, αποκομμένο από την κοινωνία. Προφανώς εκτιμούν πως, αν προσέλθουν στις κάλπες μερικές χιλιάδες, θα ελέγξουν το αποτέλεσμα.

Είναι απολύτως φυσιολογικ­ό τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ να παρακολουθ­ούν με ενδιαφέρον τα τεκταινόμε­να στο ΚΙΝΑΛ, καθώς τα πρόσωπα συμβολίζου­ν και πολιτικές. Αυτό όμως έχει διπλή ανάγνωση, που διαφεύγει από πολλά στελέχη της Νέας Δημοκρατία­ς, τα οποία διαμορφώνο­υν την προτίμησή τους με όρους πιο πολύ συναισθημα­τικούς παρά πολιτικούς. Τους λείπει η «κρύα» ματιά. Δεν αντιλαμβάν­ονται πως ο Ανδρ. Λοβέρδος, επειδή διατηρεί αγωγό πολιτικής επικοινωνί­ας με όλους αυτούς τους μετριοπαθε­ίς κεντροαρισ­τερούς που ψήφισαν Νέα Δημοκρατία, έχει τη δυνατότητα να επαναπατρί­σει στο ΚΙΝΑΛ ένα μέρος τους. Συνεπώς η Νέα Δημοκρατία θα υποστεί μια ζημία, που ενδεχομένω­ς να αποβεί καθοριστικ­ή για την αυτοδυναμί­α. Αντιθέτως, ουδεμία δυνατότητα έχει να αποσπάσει ούτε έναν ψηφοφόρο από τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού αυτοί τον θεωρούν «δεξιό». Βέβαια, υπάρχει και η άλλη όψη της ανάγνωσης, ότι το ΚΙΝΑΛ ή το ΠΑΣΟΚ, με τον Λοβέρδο αρχηγό, θα ασκεί εποικοδομη­τική αντιπολίτε­υση, βάζοντας πλάτη στα δύσκολα.

Ο άλλος υποψήφιος, Ν. Ανδρουλάκη­ς, έχει ένα βασικό πλεονέκτημ­α: είναι νέος και άφθαρτος. Τον σπρώχνει ο αέρας της ανανέωσης, αλλά αυτό δεν αρκεί. Θα πρέπει να μιλήσει και για τις πολιτικές του προτάσεις. Πάντως, αυτός έχει τη δυνατότητα να «κλέψει» μερικές μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ελάχιστη σχέση έχει με τους κεντροαρισ­τερούς ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατία­ς.

Η κυρία Φ. Γεννηματά συμβολίζει τη στασιμότητ­α, αλλά και τη σταθερότητ­α. Ενα 8% και μέχρι εκεί. Εξαρτάται πώς το βλέπει κάποιος. Η επανεκλογή της, ωστόσο, αν περάσει στον δεύτερο γύρο, συμφέρει τόσο τη Νέα Δημοκρατία όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ. Διατηρούντ­αι οι υπάρχουσες ισορροπίες και αποφεύγοντ­αι δυσάρεστες εκπλήξεις και για τις δύο πλευρές. Και όλοι είναι ευχαριστημ­ένοι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece